Hästägartips
3 augusti 2022 15:33

Krönika: Sommarens vedermödor och glädjeämnen

KrönikaRidsports redaktör Sandra Nordin Johansson sammanfattar sommaren och blickar framåt.

Krönika: Sommarens vedermödor och glädjeämnen
Sandra Nordin Johansson. Foto: Lina Nydahl

Är det inte märkligt att varje år längtar man så förbaskat till sommaren men när man väl befinner sig mitt i den ljuva sommartiden skriker man nästintill av längtan till hösten?

Sommaren för hästägare innehåller ju en hel del vedermödor. Det är ett ständigt krig mot insektmaffian som dessutom har flera medlemmar: knotten, myggen, flugorna, helikopterbromsarna och de där förbaskade styngflugorna som verkar få plats med miljoner ägg i sin små kroppar. Det är solkrämssmetande på ljusa mular och dessutom med ett överhängande hot från hästarna om en anmälan till hästombudsmannen på grund av för lite bete. ”Grannarnas varmblod får ju gå på stora vallar med mat – hallå?!?”

För det är just det: är du islandshästägare består ofta majoriteten av sommaren av en balansgång för att försöka hålla hästarna i lagom hull. Om du inte ställer dem i en grushage och fodrar dem med grovfoder förstås – personligen är jag inte lagd åt det hållet utan vill gärna nyttja betesperioden.

Hästarna hemma har fått varva skogshage med stripbete och den som blivit tunn har fått lite extra mat vid sidan om. Det har varit ett pusslande och ni kan ana paniken när jag förlagt det välanvända viktmåttbandet mitt i sommaren? Det återfanns givetvis några dagar senare på ett ”smart” ställe men kontrollbehovet fick sig minst sagt en törn.

Det finns ju givetvis en mängd glädjeämnen under sommaren också, nu ska jag inte förkasta denna årstid helt. Ljusa kvällar med sena kvällsritter, badmöjligheter och för de flesta: semester.

Men jag välkomnar hösten glatt. Men först och främst ska augusti klaras av, och med det Nordiska mästerskapen. Det ska bli otroligt spännande att se hur de svenska ekipagen står sig. Och de svenska hästarna för all del, med tanke på att majoriteten av det isländska landslaget rider hästar som vanligtvis går under svensk flagg. Ridsport är givetvis på plats och rapporterar från Åland där mästerskapen avgörs denna gång.

Packar du väskan och drar till Åland, eller gör du något annat spännande i augusti? Skriv och berätta – du når oss lättast på sociala medier: på Facebook eller Instagram.

Ps. Du har väl inte missat Ridsportpoddens sommarspecial där både svenska islandshästlandslagets veterinär Izabella Granswed och tränare och tävlingsryttaren Sabina Swärd varit gäster? Ridsportpodden hittar du där poddar finns. Ds.

Ridsport digital

99:- i månaden