Nyheter
2 juni 10:23
Ridsportplus

Kvinna döms för grovt djurplågeri efter allvarlig vanvård av hästar

DjurskyddEn kvinna i mellersta Sverige döms nu till villkorlig dom och
samhällstjänst efter att ha utsatt sina hästar för lidande genom att försumma deras hovvård. Hästarna var i så dåligt skick att de fick avlivas.

Kvinna döms för grovt djurplågeri efter allvarlig vanvård av hästar
Det var 2023 som brotten begicks. Nu har kvinnan fått sitt straff. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var förra året som länsstyrelsen fick kännedom om vanvården som nu alltså har lett till att en kvinna i 50-årsåldern i mellersta Sverige döms för grovt djurplågeri av aktuell tingsrätt.

  Det handlar om tre hästar som alla var kraftigt vanvårdade. När veterinär undersökte hästar i samband med att anmälan till länsstyrelsen kom in konstaterades bland annat att en hästs samtliga hovar var deformerade och att hästen hade grav artros i hovled och kronled på två ben.

  En annan häst var smärtpåverkad och visade tydliga symptom på fång. Även här fanns tydliga tecken på att hästen hade varit utan adekvat hovvård. Den hade kroniska hovförändringar som talade för att den hade varit utsatt för allvarligt lidande under lång tid.

  Smärtpåverkad

  Den tredje hästen var också smärtpåverkad och hade problem med hovarna. Bland annat fanns det tecken på en lägesförändring av hovbenet.

  Hästarna var mellan 15 och 31 år gamla och av raserna ardenner och islandshäst.

  Kvinnan har nekat till brott och sagt att när hon fick svårt att få tag på en hovslagare har hon själv skött hovvården på hästarna. En skada hos henne själv har dock försvårat detta. Hon har också uppgett att hon inte har sett att hästarna har haft ont.

  Medvetet låtit vanvården fortgå

  Tingsrätten menar att de fotografier på hästarnas hovar som finns tydligt visar att något var fel på hästarnas hovar, även för den som inte är hästkunnig: ”XX har lång erfarenhet av hästar och det är uteslutet att hon, men den löpande omvårdnad och tillsyn som krävs av levande djur, skulle ha undgått att se att hästarna hade allvarliga problem som behövde åtgärdas. XX har dessutom 2013 dömts för brott mot djurskyddslagen för att inte ha tillsett att hennes dåvarande shetlandsponnys hovar inspekterats och verkats i nödvändig omfattning. Det har alltså inte funnits några oklarheter om vilket ansvar hon har som hästägare. XX har medvetet låtit vanvården fortgå under lång tid. Bristande arbetskapacitet eller oförmåga att hitta en hovslagare är inte omständigheter som ursäktar vanvården. En djurägare som inte själv har förmåga att ta hand om djuret måste se till att det tas om hand av någon annan.”

  Då vanvården har pågått medvetet under lång tid och inneburit ett allvarligt lidande för de tre hästarna bedömer tingsrätten brottet som grovt.

  Villkorligt och samhällstjänst

  Kvinnan döms till villkorlig dom och 200 timmars samhällstjänst.

  Samtliga hästar avlivades av djurskyddsskäl den i juni 2023.

  Ridsport digital

  99:- i månaden