Hästägartips
2 maj 2022 06:50
Ridsportplus

Många onödiga tillsatser i hästgodis

BelöningDet finns en uppsjö av olika sorters hästgodis. En del marknadsförs som sockerfritt, annat som nyttigare än morötter. Vissa sorter innehåller palmolja, andra mango. Vad är det vi stoppar i våra hästar egentligen?

Många onödiga tillsatser i hästgodis
Morot är ett nyttigt godis. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Förr i tiden smugglade vi med oss äpplen, knäckebröd och morötter till älsklingshästen. För att inte tala om hur sockerbitspaketen mystiskt kunde länsas. Men i dag ser bilden annorlunda ut. Precis som vi i dag köper dyra ridkläder snarare än tar de urblekta vardagskläderna till stallet, ska det nu gärna verka proffsigt och funktionellt med hästgodis.
    – Det känns mer som att man vill tillfredsställa hästägarens smak än hästens, om man ser till innehållet i hästgodiset, säger den oberoende foderrådgivaren Eva Dahlström.

    Fw0a12081copy
    Foderrådgivaren Eva Dahlström tycker att häst-ägare kan lägga sina pengar på belöningar som äpplen och morötter i stället för färdigproducerat godis. Foto: Sofie Sköld

    Mindre socker i en morot

    Listan på ingredienser i de olika godissorter som finns i dag kan göras lång. Kummin, nypon, kokos, majs och honung – Eva Dahlström är förvånad.
    – Jag visste inte att det fanns så här mycket hästgodis över huvud taget, säger hon.

    Många godissorter marknadsförs med att de inte smular i fickan.
    – Det kanske känns jobbigt med en bit morot, men morot är det bästa hästgodiset.

    En del, särskilt en del godisfabrikanter, säger att det är mycket socker i morot.
    – Men det är också mycket vatten i morötter. En fabrikant påstår att det inte går att ge morötter och sedan har de mer socker än morötter, plus stärkelse som inte finns alls i morot, säger Eva Dahlström.

    Fw0a12821copy-2000x1334
    När det gäller övervikt är morot ett bra val som godis, eftersom den innehåller så mycket vatten. Foto: Sofie Sköld

    Ett kilo morot kan innehålla cirka 65-90 gram socker, medan vissa höpartier kan innehålla över 200 gram socker per kilo.
    – Därför är det okej att ge även en häst som har haft fång men återhämtat sig en liten bit morot. Man ger ju inte ett helt kilo utan en liten bit.

    Fakta

    Eva Dahlströms godisfavoriter

    • Morot och äpple. Nyttigt och innehåller mycket vatten.
    • Hästgodis som innehåller äpple, morot, linfrö och/eller rödbeta, som känns säkert och ofarligt. 
    • Det vanliga kraftfodret kan vara ett billigare alternativ att ge som belöning.

    När det gäller äpplen säger vissa att det inte är okej att ge så mycket på grund av att det är surt.
    – Det är ju en syra i äpplen men man behöver ju inte ge stora mängder, om vi nu pratar om att ge godis. Äpplen är jättebra till friska hästar,de är ju tokiga i det och ett bra sätt att få en ovillig häst att äta mineraler är att riva i äpplen och morötter, säger Eva Dahlström.

    Knäckebröd får också tummen upp, även om vissa foderexperter menar att vi bör undvika spannmål.
    – Det tror jag säkert går bra, spannmål är inte farligt för vanliga hästar.

    Däremot får klassikerns klassiker, sockerbiten, tummen ner.
    – Då skulle jag hellre ge en morots- eller äppelbit, även om det var vanligt att ge socker förr.

    Varför ska hästgodiset innehålla mango?

    Den som ändå vill lägga sina pengar på färdiggjort godis bör se upp med några saker, enligt Eva Dahlström.
    – Jag hävdar att vi ska försöka undvika att köpa utländska ingredienser som ska fraktas – för att min häst ska äta banan i stället för morot. Banan är jättesöt, och om den torkats som i ett hästgodis blir det ännu sötare. Örter vet vi inget om, och varför ska hästgodiset innehålla mango? Vi kör på det vi har hemma, tycker jag.

    Palmolja kan förekomma i hästgodis

    En ingrediens som har negativ inverkan på miljön är palmolja, och den kan förekomma även i hästgodis.
    – En del godis har också tillsatt järnoxid. Hästar behöver inte järn, de har så stor järnreserv att det räcker och blir över.

    En tillsats som Eva Dahlström ställer sig frågande till är sepiolit.
    – Det är ett högabsorberande mineralgranulat som är kemiskt stabilt, vilket gör att det inte bryts ner och inte tas upp av kroppen. Det är säkert är bra för att hålla ihop godiset men varför ska vi ge det till hästen, det känns lite onödigt.

    Även när det gäller hästgodis med glukosamin påverkar mängden effekten.
    – Eftersom det handlar om så små mängder kommer det inte att hända något. Det blir som en droppe i havet och kan ses mer som ett försäljningstrick, säger Eva Dahlström.

    Fakta

    Onödiga tillsatser i godis

    • Palmolja – på grund av miljö och djurliv.
    • Järnoxid – hästar har så stor järnreserv att det inte behövs.
    • Örter – svårt att hitta godkänd vetenskaplig forskning som styrker nyttan.
    • Importerade ingredienser – på grund av miljö och klimat.
    • Glukosamin – i så små mängder som godis normalt ges har det ingen inverkan.
      Källa: Eva Dahlström, oberoende foderrådgivare

    Vanligt kraftfoder är ett alternativ

    Hästgodis på den svenska marknaden kan kosta allt från 36 till 110 kronor kilot. Ett prisvärt alternativ till godis kan vara att ta med lite av hästens vanliga kraftfoder i fickan. Om du ändå vill köpa godis, tänk efter före, menar Eva Dahlström.
    – Läs innehållsförteckningen på godiset och var skeptisk till påståenden. Titta och jämför vad som finns i morot och äpple. Tänk också på kostnaden, det är inte direkt billiga grejor, kanske är det bättre att lägga pengarna på något annat till hästen än just hästgodis.

    När det gäller karies är hästgodis inget vi behöver vara rädda för – om vi ger godis vid enstaka tillfällen. Det menar Ove Wattle, lektor och expert på munhåleproblem vid SLU. Det beror på att hästen är gjord för att äta gräs – som innehåller socker – 18 timmar om dagen, och därför har basisk saliv.
    – Enstaka sockerbitar, morötter eller äpplen är inga problem. Men jag tycker att det ska vara när hästen gjort något bra eller om den behöver gå på transporten, inte någon rutin. Generellt sett känns det onödigt att införa pelleterat godis på hästsidan, hästen klarar sig lika bra om den får ett äpple som människa och häst delar på, säger Ove Wattle.

    Fakta

    Så påverkar godiset beteendet

    När det gäller att träna in nya beteenden hos hästar handlar allt om motivation.
    – Foder har ett extremt högt värde för hästar, så att ge hästen mat är en väldigt kraftig motivationshöjare, ett kraftfullt verktyg som vi kan använda vid inlärning, säger Jenny Yngvesson, etolog och docent vid SLU.

    Jennyyngvesson
    Jenny Yngvesson är etolog och docent vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Foto: Privat

    Det kan kännas bekvämt att ha med sig godisbitar, men egentligen är det bättre för hästen att vi matar den med hö eller gräs.
    – Många hästar jobbar faktiskt för hö, så börja i den änden, sedan kan du behöva höja till morot eller äpple, säger Jenny Yngvesson.

    Det här gäller särskilt för den som jobbar med belöningsbaserad träning, eftersom den träningen bygger på att ofta ge belöning i form av mat eller godis.
    – Annars finns risk för karies och överviktiga hästar.

    En annan risk med godis är att hästen blir tiggig, eller till och med börjar bitas.
    – När jag tränar min egen häst vill jag att han ska ha huvudet rakt fram när jag ger godis. Det gäller att vara snabb när hästen beter sig som du vill, ge inte godis när hästen buffar i fickorna eller nafsar. Hästar lär sig extremt snabbt om vi är konsekventa, säger Jenny Yngvesson.

    Hon menar att det är viktigt att vuxna är med när barn ska ge godis.
    – Om ponnyn nafsat en gång och ändå fått godis har den lärt sig, och det blir så tråkigt för barnen. Barn kan absolut ge belöning, men kanske välja hö som är en mindre belöning och som låter hästen tugga – att tugga är något som minskar frustration och gör hästen nöjd.

    Ridsport digital

    99:- i månaden