Nyheter
27 mars 2023 11:57
Ridsportplus

Ny dokumentär sätter press på förbud mot blodston

BlodstonÅterigen riktas ljuset mot Islands blodindustri när en ny dokumentär släppts, Island – the hidden blood business.

Ny dokumentär sätter press på förbud mot blodston
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Den kontroversiella blodindustrin på Island har länge mött kritik. I en ny dokumentär av Tysklands Animal Welfare Foundation (AWF) och Tierschutzbund Zürich (TSB) kritiserar näringsliv, turism, avels- och forskningsexperter utvinningen och användningen av blodhormonet PMSG, pregnant mare serum gonadotropin. Den internationella islandshästorganisationen FEIF fördömer branschen och behandlingen av hästarna, och stödjer alla åtgärder de isländska myndigheterna tar för att stoppa industrin. Det meddelar FEIF på deras hemsida.

  2021 kom en första dokumentär om de isländska blodstona, Island – Land of the 5.000 blood mares, som väckte starka känslor. Den nya dokumentären följer bland annat den senaste utvecklingen inom blodbranschen, med syfte att stoppa utvinningen av PMSG.
  – De som utvinner blod blir mer och mer hemlighetsfulla och en mur av tystnad har byggts upp, säger Sabrina Gurtner från AWF-projektledare i ett pressmeddelande.

  PMSG finns i stonas blod i början av dräktigheten, och används vid djuruppfödning i vissa länder, främst för att öka grisars fertilitet. Trots massiv kritik fick blodindustrin klartecken att fortsätta, tills Islands regering väntas fatta ett nytt beslut 2025.

  Se filmen nedan, varning för starka bilder:

  Ridsport digital

  99:- i månaden