Sport
28 oktober 2022 06:00
Ridsportplus

Ny förening vill skapa bättre tävlingsklimat

Ny föreningAtt skapa fler familjära tävlingsarrangemang och bygga en bana av internationell klass – det är målet hos den nystartade föreningen Áfram i Skåne. Bakom förening står Sabina Svärd som tillsammans med flera drivna islandshästmänniskor vill skapa ett bättre tävlingklimat.

Ny förening vill skapa bättre tävlingsklimat
Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att skapa tävlingar med mer prägel av familjearrangemang, bygga en internationell tävlingsarena och stötta medlemmar i sitt tävlade – det är några av målen hos den nystartade föreningen Áfram. Motorn bakom föreningen är tränaren och ryttaren Sabina Svärd som fått sällskap av bland annat den erfarna tävlingsarrangören, tränaren och domaren Jennie Filipsson Eriksson och det finns flera företagare i styrelsen.

Sabina Svärd
Sabina Svärd. Foto: Privat

Sabina Svärd, som axlar rollen som vice ordförande i föreningen, arbetade i Tyskland under många år. Hon berättar att där ser man annorlunda på sättet att arrangera tävlingar.
– Där skapar de stora tävlingar som innehåller alltifrån barnklasser till klasser för elitekipage. Det skapas ett levande arrangemang där tävlingen är fokus men där det också händer mycket runt omkring som en stor marknadsgata, hopptorn för barnen, traktorvisning med mera. Det är ett lyckat koncept, mer eller mindre alla tävlingsarrangörer jobbar så i Tyskland, säger Sabina Svärd som berättar att föreningen redan nu har kontakt med en erfaren tävlingsarrangör från Tyskland med målsättning att skapa samma typ av evenemang i Sverige.

– Vi vill inte arrangera endags SM-kval utan vi vill ha b-finaler och a-finaler. Vi vill ha fina prisrosetter, täcken och prispengar. Det ska kännas som ”den här tävlingen är stor att vinna” – oavsett om du tävlar T8 eller T1, säger hon och poängterar att hon själv saknar såna typer av tävlingsarrangemang.

Hanna Svensson
Hanna Svensson, ordförande i Áfram.

Ordförande Hanna Svensson fyller i:
– I Sverige blir det sånt fokus på SM-kvalen, det känns trist. Men det finns flera goda exempel på tävlingar där man skapar ett större arrangemang, som till exempel Fritidsmästerskapen.

Föreningen har redan nu ett evenemang på lut. Den 7 januari slår de upp dörrarna till en clinic med islandshästprofilen Mette Mannseth på Flyinge i Skåne.
– Vi kommer att bjuda in flera elitryttare, säger Sabina Svärd.

Vill skapa synergier

Áfram hoppas också kunna knyta fler kontakter till andra aktörer inom ridsporten. Där står ett samarbete med bland annat just Flyinge högt upp på önskelistan. På Flyinge görs just nu en satsning på en arena som ska hålla internationell klass och skapa de förutsättningarna som krävs för att svensk ridsport att även i framtiden ska kunna hävda sig i den internationella konkurrensen.
– Vi är flera som har bakgrund inom storhästvärlden och vi ser att det finns mycket kunskap och erfarenhet att hämta där till islandshästvärlden. Vi hoppas kunna skapa synergier, säger Hanna Svensson som lyfter fram vikten av att synas och att också höja islandshästsportens status.
– Vi ska inte vara pausunderhållningen — vi måste äga vår egen gren, slår hon fast.

Vårt mål är att banan ska hålla VM-klass Sabina Svärd

– Det saknas en tävlingsbana i internationell klass i västra Skåne, där läget mot Danmark och resten av Europa är väldigt bra. Vårt mål är att banan ska hålla VM-klass men det kommer ta tid – det förstår vi också, säger Sabina Svärd.

Jennie Filipsson
Jennie Filipsson Eriksson är också en av medlemmarna i styrelsen. Foto: Privat

Just byggnation av en tävlingsarena är ett område där föreningen just nu lägger stort fokus. I början av 2023 hoppas föreningen kunna presentera den plats där tävlingsplatsen ska ligga. Samtidigt poängterar de att förening inte kommer vara knuten till den specifika platsen utan att de kommer hålla träningar, aktiviteter och arrangemang på de befintliga banor som redan finns.

Trots höga mål är inte tanken att Áfram ska bli en förening enbart för elitsatsande ekipage. Snarare tvärtom.
– Alla är välkomna även de som inte bor i Skåne. Vårt fokus ligger på tävling och vi vill bli en förening som stöttar våra medlemmar i deras tävlande från när de börjar sin resa inom tävling och hela vägen upp. Långsiktigt hoppas vi kunna jobba med att få medlemmarnas tävlingslicenser betalda och liknande. Föreningen ska verka för medlemmarna, säger Sabina Svärd.

–  Vi har jättemycket jobb framför oss men det känns otroligt roligt att äntligen vara igång på riktigt, säger ordförande Hanna Svensson.

Vill du läsa mer om Áfram hittar du information på deras hemsida här

Ridsport digital

99:- i månaden