Veterinärt
26 februari 06:00

Stoppa eksemet i god tid

HästhälsaAllergi mot svidknott kan leda till stora plågor för hästen. Därför är det viktigt att hästägare förebygger allergi, och använder insektstäcken länge under säsongen, menar veterinären Rebecka Frey.

Stoppa eksemet i god tid
Det är oftast under en längre period än vad många tror som hästen behöver gå täckad för att skyddas mot svidknotten. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Tidigare har det varit vanligt att hästägare tror att eksem orsakas av betet och solen. Men orsaken till sommareksem är insekter, berättar veterinären Rebecka Frey.

Vad är det för sorts insekter?  

– Framför allt handlar det om allergi mot svidknott, culicuides-knottet, men det kan också vara mot andra insekter som flugor och myggor, säger Rebecka Frey. 

Men hästar kan väl bli allergiska av sol och klorofyll? 

– Ja, men den typen av hudproblem drabbar ofta vita tecken. Typiskt för insektsallergi är att hästen får kraftig klåda i man och svans, men klådan kan även drabba buklinje, virvlar och inte minst öron plus runt ögonen. Dessutom är det säsongsbundet.

Varför är det allvarligt med klåda? 

– Hästarna kliar bort man och svans och det kan bli stora sår. De skrubbar helt enkelt sönder sig. 

Vad kan man göra för att förebygga? 

Rebecka Frey
Veterinär Rebecka Frey.

– Använda insektstäcken som täcker hela hästen, och att även använda ansiktshuva, är det viktigaste skyddet mot knotten. Flugor är svårare att skydda hästarna från, de kan krypa under täcken på ett annat sätt än knott och mygg. Man kan även komplettera med insektsmedel eller stalla in hästarna för att skydda mot insekterna om enbart täcke inte är tillräckligt.

Hur vet man vilken sorts insekter hästen reagerar mot?

– Om man satt på hästen ett bra och skyddande täcke, och kanske stallat in den när det är mycket knott, och hästen verkar må bra kan man räkna med att det handlar om knott, och då krävs inga ytterligare undersökningar.  

– Om åtgärderna inte räcker utan hästen ändå kliar sönder sig kan det handla om andra insekter eller fler allergier. Då kan det krävas undersökning av veterinären för att kunna hjälpa hästen på ett bättre sätt ochför att  lindra symptomen.

Så då är det helt säkert andra insekter?

– Nja. Det finns svårighetsgrader i knottallergi, vissa har kraftigare allergi än andra. Något som är väldigt viktigt är att hindra allergin i tid, för att på så sätt undvika att hästen utvecklar besvär som sår och inflammationer. Om det går så långt är den onda cirkeln i gång; hästen kliar sönder täckena, så att knotten kommer åt. Ju mer du kan förebygga, desto mer kan du skydda hästen under hela säsongen. 

När ska insektstäckena på? 

– Egentligen så fort vi börjar få dygnstemperatur över tio grader, då klarar sig knotten. När på året beror på var man bor, men det kan vara redan från april. Hellre för tidigt än för sent. 

Täcket ska av så sent som möjligt. Sista delen av säsongen kan vara den svåraste, eftersom reaktioner på allergin ackumuleras hela säsongen.

Och när ska de av?

– Så sent som möjligt. Sista delen av säsongen kan vara den svåraste, eftersom reaktioner på allergin ackumuleras hela säsongen. Det kan gå illa för hästen om det blir ett bakslag med värme, så jag skulle säga in i november för att vara på säkra sidan, om det inte varit en rejäl köldknäpp. 

Finns det någon bra medicin? 

– Utvärtes kortison lindrar klådan ganska bra. Tabletter eller injektioner av kortison kan krävas för att bryta en ond cirkel. Men kortison kan som biverkning orsaka att hästen utvecklar fång, särskilt om hästen har andra tecken som fetma eller om den tidigare haft fång. Man får väga risk mott nytta. Om hästen kliar sönder sig och lider väldigt mycket av sitt eksem kan det vara värt att ge den en kort period med kortison. 

Hur går det med vaccin mot allergi? 

– Studier har visat lovande resultat men inget är på gång att tillverkas, det är så stora kostnader. Det finns även forskning på biologiska läkemedel som hämmar klådämnena, som visat sig effektiva på häst, men de finns inte på marknaden.

Men det finns någon sorts vaccin för hästar, eller hur? 

– Ja, men då behövs allergitest och sedan tillverkas ett speciellt, individuellt vaccin. Det kan kosta pengar att både utreda och behandla, men många som har hästar som lider svårt väljer att göra det.  

Fakta

Inga svidknott på Island

Bland hästar som exporteras från Island drabbas 30-50 procent av eksem. Siffran för hästar födda utanför Island är sex till åtta procent. Men hästägare till alla raser bör hålla koll på eksemplågan, menar veterinären Rebecka Frey. 

På Island finns inga svidknott och när hästar därifrån kommer till andra länder blir de utsatta för knott utan att ha naturligt försvar. 

Svidknott

– Det kan bli väldigt kraftiga reaktioner och det är viktigt att skydda importerade hästar. De kan behöva skyddas i flera år för att sakta exponeras, de är som bebisar i sitt immunförsvar, säger veterinär Rebecka Frey. 

Svenskfödda hästar har fått ett immunförsvar via modersmjölken och utsatts sedan de var föl. 

– Om man kan efterlikna det genom att sakta men säkert utsätta islandsfödda hästar för lite knott varje säsong är risken mindre för allergi än om hästen bara släpps i en hage och får bli biten utan kontroll.

Även svenskfödda islänningar kan få allergi, men där är risken ungefär lika stor som hos andra raser, sex till åtta procent av populationen kan drabbas. 

– Det är stora skillnader mot de importerade, som enligt studier har 30 till 50 procents risk att drabbas, säger Rebecka Frey. 

Den här artikeln publicerades först i Ridsport Island 2024.