HingstporträttDen svarta hingsten Svalur fra Glæsibæ var under början på 90-talet på många sätt en modern femgångshäst. Han fick över 200 avkommor och har satt sitt avtryck i den svenska aveln.
Svalur frá Glæsibæ – före sin tid
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Svalur frá Glæsibæ föddes på gården Glaesibær på Island 1980 och var efter Freyr frá Flugumýri (f-74 e Kolskeggur frá Flugumýri u Assa frá Flugumýri) och undan Svala frá Glæsibæ(f-74 e Hrafn frá Holtsmúla u Svala frá Fjósum).
Svalur bedömdes första gången som 4-åring på Fjórðungsmót på norra Island där han fick 7,6 för ridegenskaper och 7,94 för exteriör.
1986 var Göran och Peter Häggberg i Reykjavik på Island för att köpa hästar.
– Vi importerade mycket hästar på den tiden och just då hade vi börjat fundera på att köpa en hingst, säger Peter Häggberg.
På anläggningen Fákur utanför Reykjavik visades mängder av hästar av bland annat Gunnar Bjarnason och Hreggi Eyvindsson.
– Jag minns fortfarande när jag såg honom riden. Det var Gunnar Bjarnason som red, och Svalur stack verkligen ut ur mängden. Han var lite mer av, det vi i dag skulle kalla, den moderna femgångshästen. På den tiden var det kanske mer fyrgångshästar som hade uttrycksfulla gångarter medan femgångshästarna ofta hade lite mer flack gång. Men Svalur hade jätteflott trav, tölt och bra galopp och pass, säger Peter Häggberg.
Spännande stam
Dessutom tyckte både far och son Häggberg att Svalur hade en intressant stam med Freyr frá Flugumýri bakom sig. Noterbart är att Freyr frá Flugumýri även var far till Freyja frá Tumabrekku (f-82 u Rauðka frá Tumabrekku), som i sin tur var mor till Diva från Gategården (f-93 e Mökkur fra Varmalaek).
Sagt och gjort så blev det ett köp och Svalur importerades till Sverige. I samband med det kom även Hreggi Eyvindsson över för att träna och visa Svalur. Hreggi blev så småningom kvar i Sverige.
– Vi brukar säga att det är tack vare Svalur som Hreggi Eyvindsson och Jenny Mandal träffades, säger Peter Häggberg.
Höjde sin bedömning i Sverige
Vid bedömningen 1988 visade Peter Häggberg hingsten.
– Det är en dag jag aldrig glömmer. Han kändes fantastisk och fick tre 9:or. I dag är 9:or och 10:or vardagsmat på visningarna men på den tiden var det ovanligt. Einar Öder Magnússon, som var en legendarisk hestamann var där och visade hästar, han kom fram till mig efteråt och sa ”Peter, hade du ridit Landsmót i dag hade du vunnit”, det betydde massor, säger Peter Häggberg.
Svalur tilldelades 8,53 för ridegenskaper under den visningen, och hamnade på en totalpoäng på 8,23.
Svalur tävlades under ett antal år, bland annat vann han SM i femgång det året och tog silver på NM i Vårgårda -88.
– Han var fantastisk att rida. Han hade en oerhörd lätthet i gången, men han var också otroligt bestämd. Han var ingen häst du på något sätt pressade, utan du var tvungen att arbeta med honom, säger Peter.
Svalurs sista tävlingssäsong blev 1991.
– Han hade fått en spark under en betäckning och jag fick OK från veterinären att tävla honom på SM men även om han var flott så kändes det som han ändå inte var helt bra. Efter det fick han bli min pappas ridhäst, jag hade ju väldigt många hästar på gång. Bland annat hade red jag Atli frá Syðra-Skörðugili (f-80 e Hrafn frá Holtsmúla u Máría frá Syðra-Skörðugili) i samma veva, berättar Peter Häggberg.
Svalur blev en viktig kugge i Göran och Peter Häggbergs avel som gick under gårdsnamnet Örvik. Örvik tilldelades utmärkelsen Hedersuppfödare i slutet av 2021 av SIF Avel. En utmärkelse som tilldelas de uppfödare som fött upp minst 15 hästar som visats och fått en totalpoäng på 8,0 eller mer.
Nästan 300 avkommor
Svalur fick 274 registrerade avkommor varav 29 är bedömda över 8,0. Svalurs kanske viktigaste men också högst bedömda avkomma föddes på Island och importerades så småningom till Sverige. Stoet Von frá Vindheimum fick till slut en totalbedömning på 8,41 med 8,65 för ridegenskaper och hon erhöll 9 för trav, pass, skritt och för vilja. Von frá Vindheimum är den av Svalurs avkommor som kan ha haft störst påverkan på svensk avel då hon i sin tur lämnade efter sig flera godkända hingstar: Flipi från Österåker (f-90 e Hrafn frá Holtsmúla), Viss från Österåker (f-98 e Fákur frá Sauðárkróki) (som exporterades till Danmark), Vaki från Österåker (f-07 e Garri frá Reykjavík) och Viking från Österåker (f-09 e Ísar frá Keldudal). Von fick hederspremie för sin avkommor 2010 och dog 2012.
Jag fick såna otroliga flashbacks av Svalur
Vons avkomma Flipi från Österåker fick drygt 330 avkommor i Sverige och Vaki från Österåker hann få drygt 160 avkommor innan han dog endast 14 år gammal. Viking från Österåker, som har en ridbedömning på 9,07, har i dagsläget lite mer än 130 avkommor och tävlas aktivt.
– Jag var hos Vignir Jonasson på Sundabakka och fick möjligheten att rida Viking. Jag fick såna otroliga flashbacks av Svalur när jag red honom, kanske främst i traven, säger Peter Häggberg och fortsätter:
– Samtidigt som jag kände att det nog fanns mycket mer tölt att hämta i Svalur, men på den tiden red man inte hästarna med samma bärighet och överlinje i tölten som man gör idag. Hade man tränat Svalur som man tränar hästarna i dag hade det nog funnits ytterligare potential i tölten.
Här nedan kan du se Viking från Österåker på VM i Herning 2015.
Svalurs fra Glaesibaes näst högstbedömda avkomma, svenskfödda Svala från Solbacka belönades med en totalpoäng på 8,4. Svala belönades med hederspremie för sina avkommor 2018. Bland avkommorna finns de godkända hingstarna Valiant från Solbacka (f-05e Garri frá Reykjavík) och Ramses från Snäcksjön (f-15 e Alfur frá Selfossi) och stoet Djörfung från Solbacka som tog VM-guld i avel 2013 (f- 08 e Ísar frá Keldudal).
Svalur lämnade ett antal hingstar efter sig, bland annat Solfari från Kvarnbacka gård (f-91 u Embla frá Vík í Mýrdal), Toti från Gategården (f- 91 u Kolbrún frá Ormsstöðum) och Aegir från Olstorp (f-89 u Rán frá Stóra-Hofi).
Svalur hittades död hemma i hagen 1997.
– Det var synd, han var bara 17 år gammal och hade nog kunnat vara verksam som hingst i 5-6 år till. Han gav oss många fina ridhästar, säger Peter Häggberg.
Följ Ridsport på