Träningstips
12 maj 06:10
Ridsportplus

Träningsplanen genomsyrar Heléne Bloms träningsfilosofi

TräningsfilosofiSom tidigare landslagsryttare och Ridlärare IV är Heléne Blom en av Sveriges mest välmeriterade och högutbildade ryttare och instruktörer. Bakom framgångarna ligger en välgenomtänkt strategi som bygger på att förståelse, harmoni och samspel mellan häst och tränare.

Träningsplanen genomsyrar Heléne Bloms träningsfilosofi
Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Till skillnad från början 00-talet, då Heléne Blom var högaktuell på tävlingsbanorna tillsammans med Soldan frá Hvítanesi (f -96, e Orri frá Þúfu í Landeyjum, u Dýrðmunda frá Hvítanesi), är träningen hemma på Västerboda idag inte lika fokuserad mot träning. Idag består i stället resorna av kurser och utbildningar, där Heléne bland annat har en stor roll som examinator och utbildare för unghästtränare och ridlärareutbildningar i SIF’s regi.

  – Nu är det eleverna som gör jobbet och som jag följer månad för månad, det är kul, säger Heléne.

  För Heléne skapar det andra förutsättningar än på den tiden då kontinuitet var en nyckelingrediens i träningen. Det kräver också en medvetenhet och annan förväntan kring träningen av hästarna, menar hon.

  – Har jag varit bortrest sex dagar och kommer hem för att träna mina hästar kan jag inte ha samma krav och förväntningar som om de tränades fem, sex dagar i veckan. Det handlar om att ha realistiska förväntningar och krav.

  – Var alltid noga med att gå till dig själv om du inte får det svaret du önskar av hästen. Har du lärt in det du ber om, är du tillräckligt tydlig och har du varit konsekvent?

  Dagens träning sätter ribban för morgondagen

  Helene Blom Soldan Frö Hvitanesi
  Helene Blom och Soldan när det begav sig. Foto: Ingela Bjurenborg

  På Västerboda föds två till tre föl per år och det är främst hästar från den egna aveln som hamnar i träning hos Heléne. Oavsett ålder på hästen är visionen densamma – signalkänsliga, motiverade hästar med bra bjudning, men som för den delen inte bara springer. Det handlar om att skapa ett förtroende för hjälperna och en relation mellan häst och tränare som hästen vill vara i.

  – Ömsesidig respekt och förtroende är jättegrundläggande och gäller hela flocken. Som tränare ska jag vara en bra, konsekvent och tydlig ledare. Hästen ska trivas med mig. Det jag ställer in i stallet idag är det jag hämtar ut imorgon – varje ridpass ska ge något bra, säger Heléne och fortsätter kring vikten av att vara närvarande och flexibel:

  – Hästens tillstånd för dagen känner man redan när man hämtar den i hagen. Anpassa träningen efter det. Jag tycker också om att börja passet från marken, där kan man känna av hur den känns vad det gäller lätthet, mjukhet och eftergift.

  Att starta träningspasset från marken ser Heléne flera fördelar med, främst för unghästar. Det ger möjligheter att värma upp och känna av status utan att belasta hästen. Då kan den uppsuttna delen av träningspasset stämma av det som gjorts för hand och sedan snabbare rida i andra gångarter än skritt.

  Ryttarrollen viktig för att skapa signalsystem

  Fokus ligger hela tiden på lätthet i Helénes träning, träningen ska genomsyras av små signaler och en häst som hela tiden är förberedd för nästa uppgift. Som Heléne säger – ha en plan och träna med sunt förnuft. För Heléne finns det en grundläggande plan där den unga hästen får lära sig allt från marken, först i repgrimma och sedan vid hand i träns. Redan här sätts ribban för små signaler och en fin kontakt till bettet.

  – För att utbilda en häst krävs det att de förstår hjälperna, menar hon samtidigt som hon betonar tränaren och ryttarens roll för att komma framåt:

  – Som ryttare måste du vara lyhörd, ge små signaler som hästen får chansen att svara på och vara precis och snabb med beröm när du får det svaret du önskar. Även ryttarens sits, balans och följsamhet har en betydande roll i hur hästen svarar på inverkan.

  Takt och rytm utvecklas till kontakt och liksidighet. Genom Helénes träningsplan menar hon att man inte möter något motstånd i utbildningen – hästen är förberedd.

  – Det handlar också om att göra träningen intressant. Är det inte intressant för du göra det till det. Att hästen tycker det är roligt är väldigt viktigt. Men det är också viktigt att inte hamna i en comfortzone med äldre hästar, träning handlar om att tänja på gränsen till att komma utanför comfortzone för att utvecklas. Samtidigt lämnar det en trygghet i att komma tillbaka i comfortzonen som grund.  

  Aveln spelar roll

  Med många år i ryggen har Heléne sett hur aveln påverkat hästmaterialet. Idag är taktproblem inte lika vanliga som förr, menar hon.

  – Numera får jag sällan hästar som inte går rent av sig själva, det ger mycket bättre grundförutsättningar från start mot för hur det såg ut för 30 år sedan.

  Det ger ett annat utgångsläge i träningen där mer fokus ligger på att förvalta och utveckla gångarterna, mot att som tidigare renodla takt till en början.

  – Men en absolut grundförutsättning är att hästarna tänker framåt, då menar jag inte att man ska rida fort utan hästens tanke framåt. Framåtbjudning måste alla hästar ha.  

  – Ingen träning får gå ut över hästens välmående. Bra hästhållning med bra analyserat grovfoder, stora hagar med harmoniska flockar, rent vatten och bra tillsyn är en grundsten. Hästen välmående måste alltid gå först.

  Ridsport digital

  99:- i månaden