Koll på grejernaHälften av alla besiktade hästtransporter hade fel, och tre av tio var så allvarliga att de fick körförbud. Det visar Bilprovningens statistik för 2024.
Varannan hästtransport har brister – tre av tio underkänns vid besiktning

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Närmare 6 300 hästtransporter besiktades under 2024, och resultaten är tydliga – många av dem har brister. Hela 49 procent av de kontrollerade transporterna hade fel, vilket är en betydligt högre andel än för lätta släp i allmänhet.
Än mer oroande är att 35,5 procent av transporterna hade så pass allvarliga brister att de fick ombesiktning. Det innebär att de inte får användas mer än nödvändigt innan felen är åtgärdade och godkända. Skillnaderna är stora beroende på var i landet transporterna rullar – Kronobergs län toppar listan med nästan 45 procent underkända transporter, medan Gotland har den lägsta siffran på 18,1 procent.
Bromsar och hjul största problemen
Det absolut vanligaste felet fanns i bromssystemet, där 48,1 procent av de underkända transporterna hade problem. Hjulsystemet stod för 7,5 procent av anmärkningarna.
– Vanligtvis säkrar man lasten på släpet, men det är ju inte görbart med en häst som lever och rör sig för att hålla balansen. Alltså är det avgörande att bromsarna fungerar på en hästtransport så att man kan köra mjukt och stanna i god tid. Annars kan transporten bli en skrämmande upplevelse både för föraren och hästen, säger Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig på Bilprovningen.
Besiktningsintervall och tips för säkrare transporter
Lätta hästtransporter ska enligt lag besiktas första gången efter fyra år i trafik och därefter vartannat år. Bilprovningen rekommenderar dock regelbunden översyn även mellan besiktningarna för att undvika obehagliga överraskningar på vägen.
På Bilprovningens hemsida finns en film med konkreta tips för att hålla hästtransporten i gott skick: www.bilprovningen.se/hasttransport.
Följ Ridsport på