Clinic
9 januari 2023 19:15
Ridsportplus

Mette Mannseth-clinic blev välbesökt

ClinicÖver 600 biljetter såldes till Áframs Mette Mannseth-clinic som anordnades på Flyinge under lördagskvällen. Under tre timmar fick publiken ta del av Mettes tankar.

Mette Mannseth-clinic blev välbesökt
Det var välfyllda läktare under clinicen. Foto: Sabina Svenningsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Stämningen var på topp när Flyinges ridhus fylldes av publik inför clinicen där Mette Mannseth själv arbetade med Viðar frá Skör (f -14, e Hrannar frá Flugumýri II, u Vár frá Auðsholtshjáleigu) och Kveikur frá frá Stangarlæk 1 (f -12, e Sjóður frá Kirkjubæ, u Raketta frá Kjarnholtum I). Dessutom deltog Kristján MagnússonÓskar från Lindeberg (f -12, e Oliver frá Kvistum, u Fram från Lindeberg), Jamila Berg med Toppur frá Auðsholtshjáleigu (f -07, e Álfasteinn frá Selfossi, u Trú frá Auðsholtshjáleigu), Filippa Montan och Kristall frá Jaðri (f -09, e Kjarni frá Þjóðólfshaga 1, u Sylgja frá Ytri-Skógum) samt Karin GunnarssonFlosi från Rooslunda (f -03, e Meitill frá Kjarnholtum I, u Vænting från Rooslunda). Även Katie Sundin BrumptonDepill från Fögruhlið (f -12, e Smári från Askagården, u Aleiga från Ekeby) och Helena Kroghen Adalsteinsdottir med Viktor fra Nøddegården (f -07, e Jarl frá Miðkrika, u Viktoria fra Nøddegården) var med på clinicen.

– Vi var lite rädda för att det skulle bli svårt för publiken att relatera när ryttarna är på så hög nivå, men alla ryttare bjöd på sina svårigheter och de kunde ha en dialog utan att lägga någon värdering i det. Hur man kan jobba kring det – vilket Mette gjorde fantastiskt bra samtidigt som hon lyfte styrkorna. Det blev en bra balans och jag har fått responsen att folk upplevde att de kunde ta med sig delar hem från clinicen trots att de inte rider på samma nivån. Man kunde relatera kring problemen och hur man kan arbeta med det, berättar Áframs vice ordförande Sabina Svärd som beskriver en röd tråd i clinicen:
– Även om hästarna är fantastiskt fina med höga bedömningar vet de inte om det själv – det är fortfarande en häst och man får inte glömma deras naturliga beteenden.

Vidar-1
Vidar frá Skör.
Kveikur
Kveikur frá frá Stangarlæk 1. Foto: Sabina Svenningsson

Årligt återkommande

Áfram Islandshästförening är nystartad och hoppas på att kunna göra evenemanget till årligt återkommande med olika intressanta profiler.

– Det började som en idé och förhoppning och har utvecklats efter hand. Det är fantastiskt att alla vi har frågat har tackat ja till att vara med, att få hit Kveikur och Viðar – som visas upp utanför Island för första gången. Jamila kom ända från Gävle och alla andra superfina ekipage som man annars nästan bara ser på tävlingsbanan. Det är såklart utelämnande och vi är så tacksamma för det. Om ett år hoppas vi att vi står redo med en annan intressant profil, säger Sabina.

Oskar
Kristján Magnússon och Óskar från Lindeberg. Foto: Sabina Svenningsson

Vill främja internationellt tävlande

Sabina Svärd har själv bott i Tyskland under många år och till våren är tanken att föreningen ska dra igång tävlingsgrupper för både unga ryttare och seniorer med siktet inställt på Tyskland.

– Föreningen kommer åka gemensamt ned till Kronshof Special och tävla. Där finns alla klasser – från maskeradtölt till tregång och de allra högsta klasserna. Det finns över 70 klasser så det finns något för alla.
– Vi vill hjälpa till att få folk att våga åka utomlands och tävla. Vi kommer försöka hitta sponsorer för att få ned kostnaden och vill även att det fungerar som utbildning med mental coach och veterinär som stöd för hur man reser med häst, just för att få helhetsbild. Och så blir det en härlig gemensam resa där vi får tid att umgås i flera dagar.

Ridsport digital

99:- i månaden