Sport
5 juli 20:01
Ridsportplus

Anna Funni på Landsmót: ”Den tysta kunskap jag letat efter”

IslandAnna Funni Jonasson befinner sig på Landsmót på Island. I dag berättar hon om torsdagens upplevelser.

Anna Funni på Landsmót: ”Den tysta kunskap jag letat efter”

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Jag är inne på min femte dag här på Landsmót Hestamanna, jag har lagt min största energi på att sitta tillsammans med domarna och lyssnat när de bedömt ekipagen. Jag har lärt mig så enormt mycket och är väldigt tacksam för denna chans. Alla uttagningar är klara och finalplatserna är avgjorda. Kan sammanfatta det med ett ord och det är: Spektakulärt! 

  När man kommer som ny domare till den här mängden av ekipage på extremt hög nivå så är det lätt att dras iväg och bli överväldigad, men det framkommer också att man är ovan att döma den typen av ekipage. 

  Om jag ser en 9,0 så ska jag ge den och det är inte många 9:or som jag delat ut innan denna tävling. Efter dessa dagar har jag sett många 9:or och även poäng upp till 9,5 – det har långt ifrån sett likadant ut även om det handlat om samma moment. Det är något som jag personligen tycker är väldigt fascinerande med islandshästen: Att en tölt i samma moment kan se helt olika ut men generera i samma poäng.

  Här märker man hur skickliga domarna är som omges av ekipage efter ekipage som briljerar inne på banan. Att domarna kan se de små detaljerna som skiljer ekipagen åt i slutpoängen. Det var också här som jag kom åt den tysta kunskap jag letat efter. 

  Jag tycker att man som en bra domare ska kunna reglementet och om man gör en viss bedömning som kan väcka frågor hos ryttaren så ska man kunna styrka det.

  Men vi får inte glömma det egna ansvaret som domare och det är att vara kunskapssökande och viljan att fortsätta att utvecklas. Så som hästarna och ryttarna utvecklas.

  Att umgås med domare som har mer erfarenhet än sig själv, att kunna vara så pass öppen att man kan diskutera med en annan domare även om man inte alltid tycker lika. Den kunskapen ligger oftast inte serverad utan man behöver söka och hålla sig framme. Jag var såklart nervös för att fråga om jag får sitta med inne hos domarna under Landsmót men jag har känt mig väldigt välkommen och domarna delar gärna med sig av sin kunskap. 

  Efter avslutad bedömning eller klass så samlas gæðingadomarna och diskuterar, vilket jag tycker är en väldigt bra rutin. 

  På Landsmót sitter det även en domare med ett system i datorn som registrerar in poängen ifrån varje domarbås och man kan därmed se ett diagram över hur domarna bedömer de olika momenten. 

  Framtiden ser spännande ut och jag är så taggad att fortsätta!

  Ridsport digital

  99:- i månaden