Nyheter
4 juli 09:23
Ridsportplus

Anna Funni på Landsmót: ”Något utöver det vanliga”

IslandAnna Funni Jonasson fortsätter att dela med sig av sina betraktelser från Landsmót. I dag uppmärksammar hon ett ekipage som hon fastnade för tidigare under veckan.

Anna Funni på Landsmót: ”Något utöver det vanliga”
Linda Guðbjörg Friðriksdóttir och Sjóður.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Redan första dagen när jag kom till Landsmót såg jag ett ekipage som fångade min uppmärksamhet lite extra. Av alla 308 startande denna dag så var det Linda Guðbjörg Friðriksdóttir och 17 år gamla hingsten Sjóður frá Kirkjubæ (f -07, e Sær frá Bakkakoti, u Þyrnirós frá Kirkjubæ) som fick mig att stanna upp och ”Vänta lite här nu, vad var det precis som jag bevittnade”. Det var inte bara en fin visning utan de förmedlade glädje, samspel och en fantastisk harmoni, något ut över det vanliga.

  Så när jag går till min vän Evas stall och ska gratulera henne till sin placering bland de 30 bästa i young rider klassen så visar det sig att där står Sjóður uppstallad och Linda är där för att pyssla med honom. Jag passar på att gratulera henne och önska henne lycka till inför onsdagens start och kampen om finalplatserna, samt fråga henne om jag kunde få prata med henne lite efter onsdagens start, vilket hon väldigt ödmjukt svarar att det bara skulle vara jätte roligt. 

  Linda är 13 år gammal och hon har känt Sjóður sedan i april i år (!) då hon blev erbjuden av hans ägare, Alexandra Jensson, att rida honom med sikte på Landsmót. Sagt och gjort de red en uttagning i barnklass och vann denna, sedan red de sin första start på Landsmót och fick smått fantastiska 8,82 och vidare till milliriðill där de fick 8,85 och en ledning in i söndagens a-finaler. I tölt och skritt fick Linda 9,0 eller mer för sits och inverkan av alla domare, inte konstigt att detta ekipage fångade min uppmärksamhet. 

  – Jag tycker mest om hans lynne, han tar så väl hand om mig, svarar Linda på frågan om vad som är det bästa med hingsten. 

  Jag är såklart nyfiken på nerver då Linda ser så lugn och avslappnad ut.

  – Klart jag var nervös, det är en ny häst och jag ville att allt skulle gå bra, men man kan bara göra sitt bästa.

  Inför söndag så ska hon fortsätta att ta väl hand om Sjóður och skämma bort honom lite extra, inte träna för mycket och se till att han har tillräckligt med energi.

  Till vardags går Linda i skolan och sin lediga tid lägger hon i stallet på gården Eystra-Fiflholt på södra Island. 

  Sjóður är en levande legend och jag har en stark aning om att detta inte är sista gången vi hör talas om Linda Guðbjörg. 

  Läs resultat från onsdagen på Landsmót här

  Ridsport digital

  99:- i månaden