Sport
1 juli 20:19
Ridsportplus

Anna Funni rapporterar från Landsmót

IslandI dag startade Landsmót på Island. På plats är Anna Funni Jonasson, som ska sitta domarsekreterare. Men hon ska också berätta om Landsmót ur sitt perspektiv för Ridsports läsare. I dag kommer hennes första inlägg där hon bland annat berättar vad "sérstök forkeppni" innebär.

Anna Funni rapporterar från Landsmót

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Över Landsmót ska jag först och främst njuta av atmosfären och alla fantastiska hästar. Känslan av att veta att man kommer få uppleva helt otroliga visningar är fantastisk.

  Sedan ska jag sitta med domarna i barnaflokk, unglingaflokk och a-flokk. Jag är gæðingadomare men för att bli bättre och inför stundande landsdomarprov så vill jag ta chansen att få lära av de som har mer erfarenhet och kunskap än mig själv och vad är väl bättre än här på Landsmót!?!

  Garri Nm _mal2176
  Eva Kærnested och Garri på NM

  Under min vistelse här tillsammans med mina vänner så bor vi hos Eva Kærnested och hennes familj. Eva lånade min tävlingshäst Garri till NM på Åland 2022. Eva tävlar i b-flokk young rider här på Landsmót.

  I dag är första dagen på Landsmót hestamanna 2024 och det startar upp med barnaflokkur, B-flokkur och B flokkur young rider i gæðingakeppni. Under tiden pågår avelsvisning på avelsbanan och för dagen är det 4- och 5-åriga ston som visas. Dagen avslutas med stilpass. 

  Ifrån varje klubb spritt över Island så har man ett visst antal platser in till gæðingakeppnin på Landsmót, dessa platser får medlemmarna i varje klubb tävla om att få. Dessa kvaltävlingar kallas för ”uttagning för Landsmót”.

  3e2fc274-4a60-4da7-8212-425338080713

  Väl inne på Landsmót så börjar alla gæðingaklasserna med något som heter ”sérstök forkeppni” som översatt till svenska blir ungefär ”modifierad uttagning”. Man rider helt enkelt uttagningen likt en final och med två-tre startande samtidigt. Det är sedan de 30 bästa i varje klass som går vidare till ”milliriðill” som är den klassiska uttagningen där ekipagen rider en och en och sitt eget program i varje klass.

  I barnaflokk är det 90 startande barn här på landsmót och de är mellan 10 till 13 år gamla. De visar tölt eller trav samt två sträckor galopp i uttagningen. De får även poäng för sits och inverkan för varje visat moment. 

  I b-flokk är det 114 startande hästar och de visar kort tölt, trav samt ökad tölt. De får även poäng för form under ryttare samt vilja, de två sistnämnda har en koefficient på x2.

  I b-flokk young rider är det 82 startande unga vuxna 18-21 år gamla och de visar kort tölt, trav samt ökad tölt. De får även poäng för form under ryttare och vilja.

  Är du mer nyfiken på Anna? Missa inte vårt reportage från hösten 2023, du hittar det här

  Ridsport digital

  99:- i månaden