Sport
24 maj 12:17
Ridsportplus

Anna Funni: ”Vår hemlighet är vänskap”

Margaretehof Special– Den här platsen betyder väldigt mycket för mig, det kändes extra bra att kunna göra en riktigt bra prestation med Garri, säger Anna Funni Jonasson efter att ha ridit sig in i a-final i T2-klassen på Margaretehof Special i Skåne.

Anna Funni: ”Vår hemlighet är vänskap”
Det var en rörd och lycklig Anna Funni Jonasson som red ut från banan. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var en rörd Anna Funni Jonasson som kom ut från banan efter att ha ridit på 7,57 tillsammans med sin Garri frá Fitjum (f-05 e Farsæll frá Fitjum u Gasella frá Ketu).
  – Det var ett stort och jättefint startfält idag så jag sa till Garri att ”Garri, nu kör vi!” Sen så satte jag tryck i honom och sen så precis vid startlinjen så gav jag han den här centimeter tygel som han vill ha för att gå riktigt, riktigt bra. Och sen bara uppmuntrade jag honom, höll om honom och sa att han var duktig hela vägen, säger Anna och berättar att övergång till det långsamma tempot tölt inte alltid helt flyter. – Men jag tänkte: ”nej nu ska jag bara göra det, bara på två hästlängder som vi kan och vi bara gör det nu”. Och så gjorde vi det. Och sen när jag släppte tygeln så bara njöt jag. Han är helt otrolig, sa hon medan Garri fick både godsaker och klapp.

  Garri är 19 år i år och ekipaget har hängt ihop länge, startat många stora tävlingar. Men inför dagens start på Margaretehof Special var det nervöst. Det var väldigt mycket känslor att rida in på den anrika banan.
  – Det var bland de sista platserna som jag och pappa hade tillsammans. Vi har haft jättemånga fina upplevelser här, och bland annat med Garri och inte minst med Kristall frá Bulandi. Så den här platsen betyder väldigt mycket för mig, det kändes extra bra att kunna göra en riktigt bra prestation med Garri.

  Annas pappa gick bort 2015.
  – Men jag vet ju precis hur han stod där borta vid det stora trädet, säger hon och pekar mot ett stort böljande träd en liten bit från banan.
  – Där stod han alltid och tittade. Han ville inte vara för nära de andra, han ville liksom gömma sig lite grann och titta. Han var alltid nervös. Jag brukar alltid tänka på honom när jag står där.

  Anna Funni Margaretehof _mal2451
  Under dagens ritt på Margraretehof. Foto: Sandra Nordin Johansson

  Fler hästar med sig

  Den 19-åriga Garri fortsätter att leverera år efter år. På frågan vad som är hemligheten så svarar Anna:
  – Jag tror att vår hemlighet är vänskap och kärlek. Och sen såklart, han är 19 år, det är klart att jag sparar lite på honom.

  Anna har fler hästar med sig. Med Viljar fra Kval (f-12, e Viktor fra Diisa, Vísa från Sundsberg) väntar 150 meter pass och speedpass.
  – Han börjar också krypa in i hjärtat på mig. Det ska bli väldigt spännande att se vad han kan göra här. För han går alltid i bra pass men när han får draghjälp så kommer det några urkrafter i honom som ger en extremt sjuk adrenalinkänsla.

  Dessutom är den unga lovande Kristall från Förhult (f-18, e Safir fra Kleiva, u Tindra från Förhult) med. Ekipaget startade bland annat B-flokk i början av tävlingen där de fick poängen 8,230.
  –  Han ägs av familjen Rydiander. Jag har honom i mitt stall och det började egentligen med att jag skulle hjälpa dem lite grann med tölten, berättar Anna som säger att hon ganska snabbt insåg att det fanns mycket att hämta i den lovande hästen och att hon förde diskussion med familjen.
  – Så jag har honom nu och sen är det meningen att deras dotter ska ta över honom sen. Men jag får göra första invänjningen på tävlingsbanan och det är jag inte ledsen för. Det är en otrolig häst.

  Resultat från dagen kommer under kvällen.

  Ridsport digital

  99:- i månaden