PulverGurkmeja till häst – kan det vara något? Agronomen och veterinären svarar ”nja”.
Bu eller bä för gurkmeja?
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Agronomen Margareta Bendroth har hört folk som använder gurkmeja både till sig själva och sina hästar säga att medlet fungerar för lederna.
– För människa finns det studier som visar att curcumin (det ämne i gurkmeja som sägs påverka) är bra mot artrit och ledproblem bland annat. Men för hästar finns det för få studier. De studier som är gjorda kan ha så få som två till tolv hästar, säger Margareta Bendroth.
Dessutom är det inte alla häststudier som visar på bra resultat.
– En del visar ingen skillnad alls mellan att ge curcumin och att inte ge det.
Vissa studier har tytt på att curcumin kan ge effekt på hästars magsår eller
andra magåkommor.
– På människa vet man att curcumin fungerar på insulinresistens och metabola syndrom, så om det funkade på häst vore det jätteintressant, när vi har så mycket sådana problem. Men i en annan studie, där hästarna fick höga doser, blev hästarna dåliga i magen.
Fakta
CURCUMIN
- Curcumin är den biologiskt aktiva ingrediensen i det som kallas gurkmeja.
- Ämnet utvinns ur Curcuma longa, även kallad turmeric, en art i familjen ingefärsväxter, där curcumin utgör cirka tre procent av innehållet.
- Den som vill åt de effekter som sägs finnas bör blanda curcumin med olja. Nymalen svartpeppar sägs göra kroppens upptag bättre.
- Det finns också ett märke som löst upp curcumin så att det ges flytande, då ska man slippa blanda med olja.
Källor: Ne.se, Forbes health
Kan inte dra slutsatser av människan
En del företag använder sig av de studier på människor som säger att gurkmeja kan hjälpa mot inflammation, artrit, med mera när de marknadsför produkter för hästar.
– Men man kan inte dra slutsatser från människa. Vi har helt olika upptag och omsättning, människan kan inte jämföras med en grovtarmsjäsare. Det kan till och med bli skadligt, som med vitlöken som så många gav förut – det visade sig att vitlök minskade syreupptaget i de röda blodkropparna hos häst, säger Margareta Bendrot.
Hon vill dock inte avfärda curcumin helt.
– Jag tror nog att det kan funka till exempel på mugg. Men jag blir upprörd när man kör med falsk marknadsföring genom att få det att se ut som att studier som är gjorda för människor även ska gälla häst, och när man gör tvärsäkra uttalanden.
På karenstidslistan
En intressant detalj är att curcumin finns med på den svenska karenstidslistan för rid-, trav- och galoppsport. Betyder inte det att curcumin helt säkert har effekt? Nja, svarar Peter Kallings, dopningsexpert och förbundsveterinär på Svenska Ridsportförbundet.
– Curcumin anges ha en viss antiinflammatorisk smärtstillande effekt. De studier som är gjorda på curcumin till häst är inte optimala – ofta är det studerat i kombination med andra substanser, varför man inte kan säga om curcumin har påstådd effekt. Det har gjorts mer på andra djurslag och i cellförsök och man vet inte ens om eller hur det tas upp i hästen, säger Peter Kallings och fortsätter:
– Det finns inga studier på lämpliga doser eller långtidseffekt på häst. Men curcumin är en gammal substans, uppsatt på en så kallad observationslista, ett ”gråzonsämne”. Det finns ganska lite evidens för användning på häst, men då det anförs ha en smärtstillande effekt vid ledproblem på häst så blir det 96 timmars karenstid.
Risk för blodbrist
Det finns negativa effekter beskrivna, som att curcumin kan påverka järnomsättningen hos häst, vilket skulle kunna leda till blodbrist och det rekommenderas därför inte till hästar med kronisk sjukdom eller anemi.
– Risken för anemi är också främsta anledningen till att inte ge vitlök, med den aktiva substansen allicin, till häst då det kan leda till både anemi och ökad blödningsrisk, säger Peter Kallings.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 10/2024.
Följ Ridsport på