Nyheter
26 november 2023 08:45
Ridsportplus

Danska islandshästförbundet tar ställning mot otillåtna träningsmetoder

StällningstagandeAvslöjandet kring träningsmetoderna på Helgstrand Dressage har skapat debatt, både i Danmark och runt om i världen. Det danska islandshästförbundet, Dansk Islandshesteforening, tar starkt avstånd från de träningsmetoderna som visas i dokumentären. Det skriver förbundet på sin hemsida.

Danska islandshästförbundet tar ställning mot otillåtna träningsmetoder
Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I veckan släpptes dokumentären ”Operation X: Hästmiljardärens hemligheter” av danska TV2. I dokumentären, som är filmad med dold kamera, avslöjades otillåtna träningsmetoder hos den danska dressyrmogulen Andreas Helgstrand.

Det danska islandshästförbundet, Dansk Islandshesteforening, har publicerat ett uttalande på sin hemsida där de starkt tar avstånd från de träningsmetoder som syns på filmen.

-Användningen av tvång och utrustning, som visas i den dolda filmen, har ingen plats i träning och utbildning av våra hästar. Det strider mot de grundläggande principerna för hur vi hanterar våra hästar, säger Sus Ulbæk, ordförande i Dansk Islandshesteforening på hemsidan.

-Det gäller för alla oss som arbetar med hästar att vi måste kunna identifiera konfliktbeteenden och avgöra om hästen är bekväm i en tränings- och ridsituation.

-En hästs prestation får aldrig gå ut över dess välbefinnande, säger Sus Ulbæk.

Kommer erbjuda kurs för ökad kunskap

I sitt uttalande berättar även DI att de kommer kunna erbjuda en kurs gällande hästvälfärd, en kurs som kommer att erbjudas till alla de 70 danska islandshästklubbarna.

Läs uttalandet hos Danske islandshestforening här

Läs Ridsports bevakning av avslöjandet på Helgstrand Dressage här

Ridsport digital

99:- i månaden