Avel
7 april 2023 06:20
Ridsportplus

De fölen föds 2023

AvelApril är redan här och snart är fölsäsongen ett faktum. Ridsport har pratat med några uppfödare om vilka föl som väntas komma i år.

De fölen föds 2023
Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Snäcksjön

  5 maj – Brösarpsgårdens Ljúfa från Askagården (f -08, e Skýr från Lindnäs, u List frá Litla-Dunhaga I) 8,11
  Hávaði frá Haukholtum (f -15, e Ómur frá Kvistum, u Elding frá Haukholtum) 8,52
  Ella Brolin berättar: Jag tror kombinationen är bra på flera vis, det är två helt olika linjer. Ljúfa med lite svenskt påbrå med både Flipi och Askur bakom sig kan passa fint ihop med Hávaðis starka stam med flera hästar som givit mycket tävlingshästar, men med lite annat blod – vi hittar både Otúr, Ofeigur och Hrynjandi frá Hreppholum bakom honom och såklart den något yngre – Ómur. Tror också hon behöver en hingst med riktigt bra pass.

  13 maj – Hörn frá Auðsholtshjáleigu (f -06, e Orri frá Þúfu í Landeyjum, u Hildur frá Garðabæ)
  Hávaði frá Haukholtum 8,52
  Ella berättar: Hörn är något liten och kort i kroppen, ger mycket aktion och flashighet men behöver en stor vacker hingst med flyt och bra pass. Tror det kan bli en väldigt bra match. Hoppas på längd och flyt i fölet.

  Hörn Fra Audholtshjaleiga
  Hörn Foto: Privat

  27 maj – Venus från Snäcksjön (f -14, e Vaki från Österåker, u Svala från Solbacka) 8,10
  Kiljan frá Steinnesi (f -04, e Klettur frá Hvammi, u Kylja frá Steinnesi) 8,78
  Ella berättar: Venus är stor och vacker och har mycket aktion, men jag tror att Kiljans jämnhet, vilja och rörlighet kan passa henne riktigt bra. Svala/Vaki-kombinationen har vi tre stycken syskon av och den har blivit riktigt bra, men tror Kiljans smidighet kompletterar Venus fint. Sen är jag så otroligt förtjust i Kiljans avkommor.

  25 juli – Hekla från Karlsro (f -05, e Hektor från Bråtorps gård, u Grímhildur frá Hafsteinsstöðum) 8,01
  Hávaði frá Haukholtum 8,52
  Ella berättar: Hekla tror jag kommer vara ett sådant där sto som bara producerar topphästar. Alla hennes avkommor ser fantastiska ut med väldigt olika hingstar. Det är väldigt spännnande att hennes morfar är Hrynjandi vilket även är Havaðis morfar – en häst som är något av en favorit hos mig. Så det här fölet får Hrynjandi i båda leden! Sedan tror jag rent gångartsmässigt att de passar riktigt bra ihop också.

  Stenholmen

  Stenholmen väntar tre föl i månadsskiftet maj-juni, Rut från Stenholmen (f -08, e Askur från Håkansgården, u Gná från Stenholmen) 8,03, Freyja från Stenholmen (f -01, e Hlynur från Stenholmen, u Gnótt från Stenholmen) 7,68, samt ungstoet Frida från Stenholmen (f -17, e Viking från Österåker, u Freyja från Stenholmen). Samtliga är dräktiga med Framherji fra Skipaskagi (f -16, e Arion frá Eystra-Fróðholti, u Formúla frá Skipaskaga) 8,19.
  Marcus Ljungqvist berättar: Alla tre stona är ur samma stolinje på Stenholmen, ättlingar till Gná frá Votmula 1. Vi bedömmer att Framherjis stam med kombinationen mellan Alfur och Arion är högintressant och passar väl på stona som kommer från Gná-linjen.

  Lilla Sträckås

  Juli – Líf från Lilla Sträckås (f -13, e Tígull fra Kleiva, u Ljósadís från Musö) 8,35
  Eldjárn frá Skipaskaga (f -14, e Jarl frá Árbæjarhjáleigu II, u Glíma frá Kaldbak) 8,72
  Malin Bonnevier berättar: Líf är ett väldigt komplett AA-typ fyrgångssto och passar till många typer av hingstar. Eldjárn är väldigt stor och välbyggd, och just lite storlek behöver Líf. Därutöver fick han en hög bedömning med 9 för tölt redan som fyraåring och har mycket stark stam med hästar jag gillar. Jag tror mycket på kombinationen.

  Maj – List från Lilla Sträckås (f -17, e Kraftur frá Bringu, u Fríða frá Skeiðvöllum) 8,11
  Gljátoppur frá Miðhrauni (f -15, e Álfarinn frá Syðri-Gegnishólum, u Salka frá Stuðlum) 8,5
  Malin berättar: Detta blir Lists första föl så än så länge vet jag inte helt vad hon levererar, men stam- och egenskapsmässigt tror jag att detta blir en bra kombination. List har väldigt välseparerade och bra gångarter. Jag gillar Gljátoppurs härliga mjukhet och han verkar ha ett väldigt gott lynne. 

  Juli – Glitra från Ekgarn (f -08, e Soldán frá Hvítanesi, u Hlýja frá Eyrarbakka)
  Hersir från Lilla Sträckås (f -18, e Safir fra Kleiva, u Harpa från Lilla Sträckås)
  Malin berättar: Glitra har ett flertal inridna avkommor och de är alla stora och vackra med mycket knälyft. Hersir har enormt mycket vidd och elasticitet i steget vilket Glitra behöver. Han är mjuk och smidig och har ett otroligt gott psyke, så detta blir en spännande avkomma. 

  Sigurjón Örn Björssn 1 220326 Rt
  Sigurjón Örn och Gjafar från Blåsbotorpet Foto: Roland Thunholm

  Blåsbotorpet

  Undrún frá Steindórsstöðum (f -11, e Sólon frá Skáney, u Elding frá Stóra-Ási)
  Gjafar från Blåsbotorpet (f -13, e Þristur frá Feti, Nútíð frá Neðra-Seli) 7,83

  Smætla från Blåsbotorpet (f -17, e Hnokki frá Fellskoti, u Bríet frá Neðra-Seli)
  Gjafar från Blåsbotorpet 7,83

  Elska from Pinnacle (f -03, e Sviðar frá Heinabergi, u Von frá Söðulsholti) 7,57
  Gjafar från Blåsbotorpet 7,83

  Annika Ridington berättar: Den korta versionen är att vi känner våra ston väldigt väl och vet styrkor och svagheter hos dem, vad de nedärver och vilken typ av häst vi försöker avla fram och därför väljs hingsten efter de kriterierna. Det svåraste men även det som är intressant är att ta reda på vad respektive hingst nedärver, för det spelar ju ingen roll vilka egenskaper den har om den inte för det vidare till nästa generation. Gjafar känner vi ju utan och innan. Vi har sett att han nedärver sin exteriör och framförallt sitt snygga framparti starkt till sina avkommor och dessutom har samtliga föl haft lätt för tölten. Snygg exteriör, mycket tölt och bra lynne kan ju inte gå fel och därför har vi betäckt tre ston som väntar föl i juli och augusti.

  Nútíð frá Neðra-Seli (f -07, e Þytur frá Neðra-Seli, u Nótt frá Kálfsstöðum) 8,05
  Arthur frá Baldershaga (f -11, e Ársæll frá Hemlu II, u Kengála frá Búlandi) 8,69
  Annika berättar: Arthur tickar alla boxar med fantastisk exteriör, gångarter och bra lynne. Gjáfars mamma Nútid väntar föl i juni med honom om allt går väl. Hon är femgångare med stark pass och nedärver både ett snyggt framparti och jämna gångarter så att kombinera henne med Árthúr tror jag mycket på.

  Prýði frá Holtsmúla (f -08, e Adam frá Ásmundarstöðum, u Páskalilja frá Þorlákshöfn)
  Visir från Tavelsjö (f -13, e Spuni frá Vesturkoti, u Passía frá Hofi) 8,62
  Annika berättar: Prýði har gett oss några av våra absoluta favoritridhästar och själv har hon en underbart mjuk tölt. Efter mycket funderingar och vägande av olika aspekter kom jag fram till att jag trodde att de här två skulle komplettera varandra utmärkt och ge den mest kompletta avkomman.

  Allt från avelsåret 2023 (33)

  Ridsport digital

  99:- i månaden