Nyheter
25 april 12:28
Ridsportplus

Finska myndigheter stoppar ridhjälmar

InternationelltNär det finska säkerhets- och kemikalieverket Tukes testade elva ridhjälmar upptäcktes säkerhetsbrister i nio av hjälmarna - fyra av dem hade så pass allvarliga brister att sålda hjälmar nu återkallas. Flest allvarliga brister hittades i de dyraste hjälmarna.

Finska myndigheter stoppar ridhjälmar
Nio av de elva testade hjälmarna fick underkänt. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Anna Elizabeth Photography/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Säkerhets- och kemikalieverket Tukes är en finsk tillstånds- och tillsynsmyndighet, som nu har tittat närmare på elva vanliga ridhjälmar.

  I nio av de testade hjälmarna upptäcktes säkerhetsbrister, vilket fick Tukes att besluta om att de aktuella modellerna av hjälmarna nu ska tas bort från den finska marknaden. Fyra av hjälmarna ska dessutom återkallas från konsumenterna.

  Testet utfördes på elva hjälmar som finns tillgängliga i Finland – de flesta finns även i Sverige – från olika tillverkare i olika prisklasser. Den billigaste hjälmen i testet kostade cirka 35 euro, den dyraste nästan 300 euro. Tukes konstaterar att flest allvarliga brister hittades i de dyraste hjälmarna. 

  Risk för allvarliga skador

  Bland hjälmarna som återkallas från konsumenter hade tre hjälmar allvarliga brister i stötdämpningen. En av hjälmarna uppfyllde inte kraven på penetrationstålighet, vilket innebär att om hjälmen stöter i en sten kan stenen tränga igenom hjälmen. I en annan hjälm var skärmen för styv, vilket Tukes menar kan leda till pisksnärtskada eller annan nackskada om skärmen slår i marken vid ett fall från hästen. 

  De fem hjälmar som nu ska tas bort från marknaden hade bland annat brister i hakbandet – en hjälm satt inte kvar på testhuvudet på grund av att hakremmen lossnade från hjälmen. De andra fyra hjälmarna hade brister i sina kontrollintyg.

  Så gick testet till

  Hjälmarna testades i TÜV Rheinland LGA Products GmbHs testlaboratorium, där man bland annat tittade närmare på följande egenskaper: 

  • Stötdämpning, hur väl hjälmen absorberar slag mot huvudet.
  • Funktioner och funktionalitet i hjälmens fäste/hakband.
  • Penetrationsmotstånd, om hjälmen skyddar mot vassa föremål, såsom stenar.
  • Skärmens elasticitet.
  • Eventuell begränsning av synfältet. 

  Här kan du läsa mer om de stoppade hjälmarna
  Samtliga sidor på den finska sajten går att översätta till svenska.

  Hjälmarna som återkallas från finska konsumenter

  Hjälmar som tas bort från marknaden

  Försäljningsstoppet av de nio hjälmarna gäller endast de aktuella modellerna, storlekarna och hjälmar från en viss batch.

  Läs mer på Tukes webb

  Ridsport digital

  99:- i månaden