FörbundUnder tisdagskvällen meddelade SIF:s ordförande Ingemar Tapper och generalsekreteraren Anna Ryberg att de lämnar sina poster.
Förtroendekris i Svenska Islandshästförbundet – ledningen lämnar

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Under tisdagskvällen kom beskedet att SIF:s ordförande Ingemar Tapper och generalsekreteraren Anna Ryberg lämnar sina poster. På Svenska Islandshästförbundets hemsida skriver de:
”Det är med stor sorg i hjärtat vi idag meddelar att vi båda beslutat oss för att lämna våra uppdrag i Svenska Islandshästförbundet. Vi har båda funnits med i islandshästvärlden i många år och med både glädje och stort engagemang tillsammans med andra drivit och utvecklat SIF och dess verksamhet.”
Vidare skriver de i sitt öppna brev:
”…Under de senaste månaderna upplever vi dock att vi båda har utsatts för påståenden och kritik som varken vi eller någon annan ska behöva ta, och det är därför vi nu båda landat i beslutet att lämna förbundet. Vi vill, men kan inte vara kvar. Vi vill inte längre utsättas för den typ av beteenden som vi nu mött, det påverkar bådas vår hälsa mycket negativt och vi har dessvärre tappat glädjen i arbetet.”
Ridsport har sökt SIF:s styrelse och generalsekreterare
I samband med en granskning har Ridsport sökt SIF:s styrelse och Anna Ryberg sedan förra veckan. Anna Ryberg har inte återkommit men SIF:s styrelse meddelade under lördagen (1 mars) att de skulle återkomma med svar på Ridsports frågor.
I skrivande stund har SIF:s styrelse inte återkommit med svar på Ridsports frågor.
Under senhösten fick Ridsport ett tips om ett arbetsmiljöproblem inom Svenska islandshästförbundet. När Ridsport senare börjar undersöka saken vidare börjar plötsligt en helt annan historia nystas upp. Det handlar om en förtroendekris och påstådd utbredd tystnadskultur inom Svenska Islandshästförbundet.
Under vintern når det Ridsport att det enligt uppgifter ska ha inkommit en anonym anmälan om arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket – något som inte kan bekräftas då den typen av anmälningar lyder under absolut sekretess och därmed inte omfattas av offentlighetsprincipen. Uppgifter till Ridsport bekräftar också att det finns en tidigare anställd som blivit sjukskriven till följd av arbetsmiljön.
Fakta
Frågorna Ridsport ställt till SIF
Hur ser ert systematiska arbetsmiljöarbete ut, och vem har arbetsmiljöansvar på olika nivåer inom organisationen?
Har ni ett skyddsombud eller facklig representation, och hur involveras de i arbetsmiljöarbetet?
Har det inkommit interna klagomål eller signaler om arbetsmiljöproblem till styrelsen, och vilka åtgärder har i sådana fall vidtagits för att utreda och förbättra situationen?
Har ni genomfört några arbetsmiljöundersökningar eller riskanalyser på kansliet, och finns det en konkret handlingsplan för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön?
Hur hanterar förbundet den kritik som riktats mot ledarskapet och arbetsmiljön?
Vad gör ni för att motverka den påstådda tystnadskulturen och främja en transparent och inkluderande ledningskultur?
Har styrelsen tagit emot klagomål från medarbetare eller aktiva inom förbundet angående ledarskapet, och hur har dessa i sådana fall hanterats?
Vi har talat med 15 personer som alla säger att de är rädda för att kritisera förbundet öppet med rädsla för att bli utfrysta eller få andra repressalier – vad tänker ni kring det?
Hur såg processen ut när Anna Ryberg tillsattes som generalsekreterare, och hur hanterades frågan om jäv i samband med rekryteringen?
Har det funnits någon extern granskning av rekryteringsprocessen?
Hur ser ni på risken att förbundet tappar förtroende hos medlemmarna, och vad gör ni för att säkerställa att verksamheten fortsätter att utvecklas trots den kritik som framkommit?
Frågorna Ridsport ställt till Anna Ryberg
Vad anser du själv kännetecknar ditt ledarskap?
Hur arbetar du för att skapa en öppen och trygg arbetsmiljö där anställda vågar lyfta problem?
Har det vidtagits några konkreta åtgärder för att förbättra arbetsmiljön efter de signaler som kommit in?
Hur hanterar du konflikter eller meningsskiljaktigheter inom förbundet?
Flera personer vittnar om en ”svart lista” där personer som ifrågasätter dig fryses ut. Vad säger du om dessa uppgifter?
När du blev generalsekreterare hade du nyligen varit ordförande för förbundet. Hur ser du på att vissa anser att det var en jävsituation?
Hur säkerställdes att rekryteringen gick rätt till och att den var transparent?
Fanns det externa kandidater som intervjuades och i så fall hur många?
Fanns det någon extern granskning av rekryteringsprocessen?
Hur ser du på att vissa medlemmar uttryckt att de förlorade förtroendet för förbundet efter din tillsättning?
Vad ser du som de största utmaningarna för Svenska Islandshästförbundet just nu?
Hur arbetar du för att stärka förbundets förtroende bland medlemmarna?
Vad säger du till de medlemmar som känner sig exkluderade eller oroliga över förbundets ledning?
Hur ser du på kritiken om att förbundets verksamhet är för centraliserad till Stockholm och att det missgynnar medlemmar i andra delar av landet?
Är det något annat du vill tillägga?
Följ Ridsport på