Nyheter
30 november 2023 06:14

Friends: Det händer under torsdagen

SIHSÄntligen är det dags för Sweden International Horse Show och för den som älskar islandshästar är programmet under torsdagen fullproppat med godbitar.

Friends: Det händer under torsdagen
Kristján Magnússon rider på arenan i år, men tillsammans med Óskar från Lindeberg.

Redan klockan 12.00 under torsdagen öppnar mässan på Friends arena där över 130 utställare finns på plats i år.

Programmet inne på huvudarenan börjar klockan 13.00 när det hoppningen är först ut med Arena Youth Tour där bland annat Filippa Lagergren och Emil Jönsson startar.

Därefter är det dags för ett shownummer innan islandshästarna äntrar huvudarenan klockan 14.25 för uppvärmningsklassen i World Cup Tölt. Där startar de svenska ekipagen Ylva Hagander med Vogur från Fors Gård (f-10 e Arður frá Lundum II u Vepja från Fors Gård) och Kristján Magnússon med Óskar från Lindeberg  (f-12 e Oliver frá Kvistum, u Fram från Lindeberg).

Späckat program

När uppvärmningsklassen är över är det dags för islandhästälskaren att gå till mässarenan, där bjuds nämligen på gediget program med islandshästen i fokus.

Först ut klockan 15.15 är clinicen ”Gaedingakeppni – Vad är det?” tillsammans med ryttarna Louise Löfgren och Johanna Asplund. Johanna Asplund är regerande svensk mästare i A-flokk från 2023.

Klockan 15.45 kliver SIF Avels avelsledare Heimir Gunnarsson fram och har en föreläsning om ”Från avelsvärdering till sporthäst”.

Därefter håller Ylva Hagander en introduktion till den nya grenen Gaedingalist och sen är det dags för Anne Fornstedt och landslagasyttaren Jamila Berg att slå hål på lite myter om islandshästar.

Clinic Anne _mal6144
Anne Fornstedt förra året på Friends. Foto: Sandra Nordin Johansson

17.15 blir det en timmes clinic tillsammans med Helene Blom med fokus på träning och utveckling av den unga hästens gångarter. Därefter tar landslagsryttaren Gudmundur Einarsson vid med en programpunkt som går under namnet ”Världsmästare utan guldbyxor”.

Dessutom håller världsmästaren i T2, Máni Hilmarsson en clinic om just T2 och landslagsveterinären Izabella Granswed håller en föreläsning tillsammans med veterinären Hanna Jönsson om islandshästens rörelseapparat.

Sist ut på islandshästprogrammet på mässarenan är pristutdelningen för ”Årets Stjärnskott”.

Tidningen Ridsport delar ut priset ”Årets Stjärnskott”, där pristagaren är framröstad av Ridsports läsare. Fyra unga ryttare är nominerade till priset.

För fullständigt schema, se här

Ridsport digital

99:- i månaden