Hästägartips
9 juli 2022 07:11

Guide till Sveriges bästa ridleder

SemesterGalopp på mjuka stigar genom skogen, vattna hästen i en tjärn, kanske rida längs en pilgrimsled? Ridsport guidar dig till de bästa ridlederna i Sverige och ger också tips om vad du inte bör missa i packningen.

Guide till Sveriges bästa ridleder
Sommar, sol och ledighet passar perfekt för varierad träning. Varför inte ge dig ut på någon av Sveriges många ridleder i sommar? Foto: Pressbild Ridled Tiveden

Katrin Jägerup är bokningsansvarig på Ridled Sörmland, vilket innebär att hon syr ihop hela resan med hjälp av de anslutna gårdarna längs leden.

– Vi kan erbjuda allt från helpension till att sova i medhavt tält och laga egen mat. Jag skulle säga att 80 procent väljer den lyxigare varianten. Resterande väljer boende i stuga. Men några per år sover i tält, de tycker nog att det är extra äventyrligt, säger Katrin Jägerup.

För den som tar ”lyxpaketet” är det inte så mycket att tänka på när det gäller packningen.
– Allt finns på gården, inklusive mat till hästen, det ingår förresten alltid. Men några vill undvika foderbyten och tar med egen mat.

Anpassade rastplatser

Har man mycket att släpa på i form av foder och tält går det att boka transport av packningen.

På kortare sträckor finns inget vatten till hästarna, medan det på längre turer finns rastplatser där det går att vattna djuren.

Många har sadelväskor som sitter framtill på sadeln, berättar Katrin Jägerup. Nackdelen med dessa är att de ofta inte rymmer så mycket, det är till exempel svårt att få ner en hopfällbar hink, som kan vara bra att ha.

Vaselin viktigt

När det gäller packlista till ryttaren rekommenderas myggmedel, kläder efter väder, en termos till kaffet och en gammal hederlig burk vaselin för eventuella ridsår.

– Solskydd är också bra, liksom nötter, frukt och vatten. Och om man köpt nya ridstövlar kan det vara bra med skavsårsplåster.

Här hittar du Ridsports guide

Lockad av att ta en ridled i sommar? Men hur gör man, var finns boende, är det dyrt, och var kan hästen sova? Här kommer guiden till Sveriges bästa ridleder, med sträckningar, priser och vad du och hästen kan förvänta er längs leden.

Ridledsormland_100
Ta dig runt Sörmland på hästryggen i sommar.

Ridled Sörmland – Genom vacker landsbygd

Vad? Närmare 40 mil av slingrande vägar genom Södermanland. Varje etapp är mellan 15 och 40 kilometer lång.

Var? Det går att påbörja leden på en rad ställen, till exempel Julita, Tolfta och Lida Gård.

Hur? Rid, åk häst och vagn, vandra eller cykla. Värdfamiljer längs vägen ger box eller hage till hästen och kost och logi till ryttaren.

Utan egen häst? Det går att hyra islandshästar för 800 kronor per dag. God häst- och ridvana krävs för minst halva sällskapet.

Boende? Det finns boende på Tolfta gård, Fimta Södergård och Hjälmsäters Gård.

Vad kostar det? ”Tre hästskor” kostar 1 600 kronor. Då ingår hage/box och foder till hästen, helpension för ryttare med boende i stuga och en trerätters middag på kvällen, frukost på morgonen och lunchpaket för nästa dagstripp. Hyra av lakan och handduk ingår. ”Två hästskor” kostar 980 kronor per natt. Inkluderat är hage och foder till hästen, boende i stuga och tillgång till kök för ryttare. Hyra av lakan och handduk ingår. I ”En hästsko” för 730 kronor ingår hage och foder till hästen, plus tältplats och tillgång till vatten och wc/tc för ryttare.

När? Öppet säsongen 2022 till den 31 augusti.

Extra att göra? Missa inte ett besök på Julita gård. Café & värdshus. Utflyktsmål för hela familjen. Familjevisning, lekstuga, gammaldags skola och handelsbod.

Läsa mer? www.ridleden.se

St. Olavsleden – Världens nordligaste pilgrimsled

Vad? S:t Olavsleden är ungefär 580 kilometer lång. Ungefär 45 procent av leden är grusväg, 36 procent är asfalt och 19 procent går längs stigar. S:t Olavsleden är världens nordligaste pilgrimsled.

Var? Leden går mellan från Selånger i Sverige till Trondheim i Norge. Bland annat går leden förbi Östersund och Åre, bland annat.

Hur? Boka boende själv, och rid vald sträcka/valda sträckor.

Utan egen häst? Det finns inga hästar att hyra.

Boende? Allt från hotell till enkla pilgrimsboenden och stugor som hyrs ut av privatpersoner. På Segur finns bete för hästar.

Vad kostar det? Prisexempel Gullesviken 350 kronor per person och natt, hästhage finns. Lindberga gård 700 kronor för en stuga med fyra bäddar, inklusive stall och hage, liksom hö, halvpension går att ordna. Gården Eriksberg, från 250 kronor, hästar välkomna.

När? Inga direkta tider angivna, se varje boende.

Extra att göra? Leden har ett eget soundtrack som hästarna nog kommer att digga. I det inspelade soundtracket inkluderas även naturljud, vallmusik, kulning och lockrop. Finns att lyssna på med hjälp av hemsidan för leden.

Läsa mer? Stolavsleden.com

Ridleder Tiveden – trolsk skog och stigar

Vad? 30 mil genom Sveriges sydligaste vildmark. Landskapet är skogrikt och kuperat med flera sjöar och grottor. För att rida på leden krävs att du löser ett kort som kostar 400 kronor per år och ger tillgång till rådgivning och karta. Det finns rasthagar på flera ställen.

Var? Vid gränsen mellan Västergötland och Närke. Nästan uteslutande på stigar och grusvägar.

Utan egen häst? Det går inte att hyra häst, men det finns turridning. Ösjönäs turridning erbjuder allt mellan tvåtimmarsritter till tredagarspaket, på töltande raser som islandshästar, paso peruano, paso fino eller Rocky Mountain Horse. Grönelid erbjuder en- till tvåtimmarsturer.

Boende? Olika stugor att hyra finns längs leden, och hästarna erbjuds rasthagar.

Vad kostar det? Prisexempel vid sökning av boende via Booking.com i juli hos Sörby-Fru Gran är 1 248 kronor för ett dubbelrum, inklusive frukost. Samma sökning ger priset 585 kronor för en stuga med tre bäddar hos Café Sockenstugan.
När? Se varje boende.

Extra att göra? Paddla, fiska, gå på loppis och besöka Forsviks bruk.

Läsa mer? ridledertiveden.se

Fotograf-anna-lindeberg-(lisa)-(23)
Ridleden i Tiveden innehåller såväl skog som sjöar och öppna fält.

Skagern runt – djup skog och blått vatten

Vad? Total längd 100 kilometer. Allt från öppet landskap med röda stugor till djupa skogar och kargare natur.

Var? Gränsbygderna mellan Götaland och Svealand. En avgift på 30 kronor per dag och häst tas ut för underhåll av leden. Färdguide och karta kostar 120 kronor.

Hur? Rid, vandra eller cykla. Stugor längs vägen ger sängplats och hage till hästen. och kost och logi till ryttaren.

Utan egen häst? Här finns inte hästar att hyra.

Boende? Flera boenden finns, ofta i små stugor.

Vad kostar det? Prisexempel på Kronkärr för två personer och två hästar, hagplats, hö, frukost och matpaket: 660 kronor. Boende för två ekipage hos Mäster Amunds 350 kronor per natt. Många boenden erbjuder mat för den som önskar.

När? 1 juni-30 september.

Extra att göra? Det går att bada med hästarna, men endast vid anvisade platser.

Läsa mer? http://www.skagernrunt.se

Ridsport digital

99:- i månaden