Nyheter
16 juni 09:37
Ridsportplus

Hon ska leda hästutredningen

Statlig utredningHon är ridskoleryttaren som blev ponnymamma och nu också är engagerad i travet. På jobbet arbetar hon bland annat med inkluderingsfrågor. Marie Thelander Dellhag kan bocka av nästan allt som den nya utredningen ska hantera

Hon ska leda hästutredningen
Marie Thelander Dellhag har insikter i både ridsport och travsport. Foto: Johan Persson/Mkb

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är bara en sak som saknas.
  – Jag har aldrig varit hästföretagare, konstaterar Marie Thelander Dellhag, nyss utnämnd till att leda den statliga hästutredningen.

  Jag är helt införstådd med att många kommer att följa vårt arbete med stort intresse.

  Marie Thelander Dellhag.

  Till vardags är hon vd för MKB, ett av Sveriges största allmännyttiga bostadsbolag med 370 anställda som ägs av Malmö stad.
  – Vi som jobbar inom allmännyttan arbetar inte bara med bostäder, utan också mycket med inkludering, utsatta områden, och med att ge barn och unga en meningsfull fritid, säger Marie.

  Hur hästsporten ska bli mer inkluderande är en del som utredningen ska ägna sig åt. I övrigt handlar det om förutsättningar för hästföretagare, liksom för ridskolor och travskolor och branschen i stort.

  Rider SWB-häst och har föreningsbakgrund

  Marie Dellhag har haft hästar som hobby i hela livet, ända sedan hon själv började på ridskola.
  – Jag har varit medryttare, ponnymamma och hästägare. Just nu rider jag dotterns tidigare hopphäst, La Katrina (SWB sto f -07 e Heartbeat – Landkaiser uppf Julia Jacobsson). Vi tränar dressyr men tävlar inte, säger Marie som också varit engagerad i Tönnersa Ridklubb i Halland där hon bor.

  På senare år har även travintresset kommit in, och Marie är vice ordförande i Hallands travsällskap som driver Halmstadstravet, och dessutom ledamot i Svensk Travsports styrelse.

  Knyter till sig en expertgrupp

  – Uppdraget att leda hästutredningen ser jag verkligen fram emot. Det är en hjärtefråga för mig och det ska bli jätteintressant, säger Marie som har ett kansli till sin hjälp i utredningen. Dessutom kommer utredningen att knyta till sig en expertgrupp, vilket innebär att ett antal personer runt om i Sverige kan ha intressanta samtal att vänta inom kort.

  Några namn är ännu inte presenterade, eftersom beslutet om utredningen är så färskt.
  – Men vi hoppas få klart med expertgruppen före semestrarna, och sedan kunna starta arbetet direkt i höst.

  Under utredningstiden kommer ett antal möten att hållas med olika delar av näringen.
  – Det kommer att bli ett antal intensiva månader, säger Marie Dellhag som leder utredningen vid sidan av sitt ordinarie jobb.

  – Jag är helt införstådd med att många kommer att följa vårt arbete med stort intresse.

  Den 20 maj 2025 ska utredningen vara klar med sitt arbete och avge rapport.

  Ridsport digital

  99:- i månaden