Nyheter
16 juni 09:30
Ridsportplus

Ministern om nya hästutredningen: ”Det är på tiden”

Statlig utredningDet är en ren tillfällighet att en statlig hästutredning tillsätts strax efter att spelskatten höjdes och hästsektorn förlorar 200 miljoner årligen. Det säger landsbygdsminister Peter Kullgren till Ridsport.
– Den här utredningen har jag velat göra sedan jag tillträdde, och nu har det blivit möjligt.

Ministern om nya hästutredningen: ”Det är på tiden”
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  I torsdags kom beskedet att regeringen ska tillsätta en ny hästutredning. Utredningen har ett år på sig att se över allt från hur det kan bli enklare att driva hästföretag till hur hästsporten kan bli mer inkluderande.

  Beskedet om utredningen kommer bara veckor efter beslutet om höjd spelskatt, som innebär att ATG och därmed hästsporten förlorar 200 miljoner årligen. Beslutet fick LRF Häst att efterlysa en utredning som ser över vilka konsekvenser detta får för hästnäringen.

  Men att hästutredningen startar precis nu har inget med det att göra, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).
  – Visst har jag utsatts för påtryckningar från sektorn, och jag är bekant med frågan. Men skattefrågan ligger inte hos oss, och den här utredningen fanns på radarn redan tidigare.

  Flaggceremoni Vid Riksdagen
  Peter Kullgren, landsbygdsminister.

  – Jag ser att hästsektorn är viktig ur många aspekter, inte minst ur ett näringsperspektiv, och vi vill se över hur det kan bli enklare att driva hästföretag.

  Över 30 år sedan senaste breda hästutredningen

  Det är mycket länge sedan en statlig utredning gjorde en total genomlysning av hästsektorn. Vi kan behöva gå tillbaka till 1991 för att hitta en lika bred utredning. Den utredningen visade att det saknades en nationell plattform för hästfrågor, och ledde till att HNS bildades.
  – Det är hög tid att se över hästfrågorna igen, säger Peter Kullgren.

  Ibland kan det ses som ett sätt att begrava ett ämne, genom att tillsätta en statlig utredning. Hur stor är risken för det?
  – Det räcker med att titta på direktiven för att se att det inte är avsikten. Det är dessutom så att om vi vill ändra i lagar och regelverk måste vi ha en utredning som grund för våra förslag. Annars får vi kritik från Lagrådet. Vill man få något gjort, så behövs en utredning, säger Peter Kullgren.

  Men väntan kan bli lång. Det visar utredningen om djurens hälso- och sjukvård, som var klar i november 2022 och fortfarande inte har lett till några förändringar.
  – Vi har ett pågående beredningsarbete där, och jag är medveten om att frågorna hänger ihop. En förutsättning för hästföretagandet är att det finns tillgång till vård, säger ministern.

  Utredare med utmärkt kompetens

  Utredningen leds av Marie Thelander Dellhag, vd inom allmännyttan och på fritiden engagerad i såväl ridsport som travsport.

  – Hon har erfarenhet från offentlig förvaltning och dessutom kunskap om ämnet, och har därmed en utmärkt kompetens för att leda utredningen, säger landsbygdsminister Peter Kullgren, som själv har en viss erfarenhet av hästlivet.
  – Några somrar arbetade jag delvis på en mindre gård och där fanns det hästar, som jag både red och körde.

  Ridsport digital

  99:- i månaden