Avel
20 maj 16:43
Ridsportplus

Islands första seminstation ska göra isländska hingstar tillgängliga internationellt

RevolutionerandeRedan nästa vår kan det bli möjligt att använda isländska hingstar genom fryst sperma. Seminstationen, som byggs i Skálakoti, blir Islands första och skapar helt nya förutsättningar.

Islands första seminstation ska göra isländska hingstar tillgängliga internationellt
Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är Guðmundur Jón Viðarsson och hans fru som driver gården på Efra-Holti, där seminstationen håller på att byggas. I samarbete med ett brittiskt företag förbereder dem för kommande vår, då de hoppas kunna sälja fryst sperma över hela världen. Något som kommer förändra aveln både på Island och internationellt – men framför allt ger det en större flexibilitet för isländska hingstägare som tidigare fått välja mellan att ha hingsten verksam på Island eller sälja hästen utomlands.

  – Då är detta det tredje alternativet, det vill säga, du kan bara behålla din häst här och sälja biologiskt material från den över hela världen, säger Guðmundur Jón Viðarsson till ruv.is.

  Det brittiska företaget som samarbetet kring den frysta sperman görs med har över 30 års erfarenhet av andra raser, och har även kunnat uppvisa god kvalité på islandshästar med en fertilitet på 80-90%. De menar också att de frysta spermierna håller bra över tid, och kan lagras i årtionden utan att påverkas. Det skulle dessutom innebära att hingstarna kan tappas utanför högsäsong.

  För närvarande ansöks om de tillstånd som krävs, med förhoppningen om att seminstationen ska vara i bruk till våren 2025.

  Ridsport digital

  99:- i månaden