Sport
5 mars 14:40
Ridsportplus

”Jag har inte ridit en häst med så bra pass sedan början på 00-talet”

Ny ryttareMästerskapshästen Felix från Änghaga har en gedigen meritlista, sedan en tid tillbaka står hingsten hos en ny ryttare.

”Jag har inte ridit en häst med så bra pass sedan början på 00-talet”
Felix från Änghaga tillsammans med Vignir Jónasson, till höger Felix och Åsa William. Foto: JF Equestrian / Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Mästerskapsräven Felix från Änghaga (f-10, e Vaki från Österåker, u Freydís från Killebacken) har fått ny ryttare. Sedan en tid står han hos Åsa William i Borensberg.
  – Det är blandade känslor. Det är fantastisk häst men anledningen är sorglig.

  Den 14-årige hingsten Felix från Änghaga har redan en lång karriär i ryggen med flera mästerskapsmedaljer, först med Daniel Ingi Smárason och nu senast med Vignir Jónasson som tragisk avled i samband med en olycka tidigare i år. Vignir Jónasson och Felix tog SM-guld i stilpass och femgångskombination 2023 och samma år vann de femgången på istölten i Fredrikshamn i Danmark.

  – Ägaren till Felix, Lena Dahl, kontaktade mig kort efter olyckan och då frågade hon jag ville rida honom. Det var absolut inget svårt beslut, jag har letat länge efter en femgångshäst eftersom jag var sugen på att tävla femgång men inte riktigt hittat någon som passar. Det är en fantastisk möjlighet att få rida en häst som är så fint tränad, först av Daniel Ingi Smárason sen av Vignir, säger Åsa och lägger till:

  – Vilken ryttare vill inte ha en sån häst? Det är så också kul med ridning, man lär sig alltid nya saker och man blir aldrig fullärd. Det är roligt att lära känna nya hästar. Det är så häftigt och unikt med vår sport, att man hela tiden måste samarbeta med en annan individ.

  Åsa William Och Felix Från Änghaga 2
  Åsa William och Felix i stallet hemma. Foto: Privat

  Sökt efter en femgångshäst

  Felix har varit hos Åsa sedan slutet av januari och de har börjat lära känna varandra, även om de var bekanta sedan innan.
  – Jag har träffat Felix innan när jag hjälpt Vignir med tävlingsridningen. Jag kände nog att det var en häst som kunde passa mig. Dessutom sa Rebecca (Vignirs fru, reds anm.) och en till jag känner att ”Jag tror att Vignir hade tyckt det var kul om du fick honom”. Vignir var en sån som tyckte att man skulle ta chansen när möjligheter dyker upp, så jag kände att jag måste göra det nu. Det är inte så ofta en sån häst kommer i ens väg. Jag har inte ridit en häst med så bra pass sen början av 00-talet då jag red Askur från Håkansgården några gånger.

  Åsa beskriver Felix som en cool, snäll och schysst häst.
  – Han är otrolig att ha att göra med, han är en riktigt gullig individ. Det ingår lite mys när man gör i ordning, han älskar att bli kliad, borstad och fixad.

  Mål med säsongen

  Målsättningen som ekipage är ännu inte helt satt.
  – Vi håller på att lära känna varandra, funkar det så tävlar vi lite. Nu startar vi lite mjukt här om två veckor på Sundabakki så får vi utvärdera efter det. Känns lovande iallafall. Det känns roligt och spännande, säger Åsa.

  Större målsättningar för säsongen finns med Prins från Ekorneberg (f-08, e Gladur från Stallgården, u Embla från Domhagen).
  – Målet är T1 och T2 med honom. Förra året var vi i b-final i T2, nu är jag lite sugen på att växla upp lite. Så vi får se om vi kan klämma oss in i a-final. Han är kastrerad i höstas så vi får se om vi kan få det fram lilla extra nu, säger Åsa och berättar att det även kan bli aktuellt att ta med en av sina unghästar på tävlingsbanan, beroende på om den blir såld eller inte.

  Ridsport digital

  99:- i månaden