Krönikor
24 december 2023 06:16

Krönika: För mig existerar inte ens tanken på att fira jul någon annanstans

God JulI dag är det julafton och människor runt om i hela Sverige firar jul, vi har fasta traditioner så som Aladdinasken och Kalle Anka. Ridsport Islands Daniel Sundin Brumpton delar med sig av ett julminne.

Krönika: För mig existerar inte ens tanken på att fira jul någon annanstans
Foto: Istock

För mig existerar inte ens tanken på att fira jul någon annanstans än på min gård, med min familj och våra hästar.

Att sitta med en paraplydrink på en semesterort åtta timmar från kyla och blask lockar inte under denna högtid – även om lata dagar i solen är välkomna i januari.

Jag träffar otroligt många hästägare i mitt jobb som hovslagare och en gemensam nämnare vi hästfrälsta har är att hästarna ingår i vårt julfirande. Det handlar om allt från glöggritter tidigt på morgonen till en julfika i stallet med vänner och familj.

Jag tänkte dela med mig utav ett klassisk julminne från barndomen.

Kvällen innan dopparedagen inmundigades det kinamat med hela familjen då ingen hade lust att laga mer mat i onödan. Kvällen avslutades med ”Borta med vinden” på SVT, för det var det enda jag fick in på tv:n i mitt rum.

Julaftonsmorgon hängde strumpan på sin vanliga plats och man visste att dagen skulle bli perfekt.
Efter frukost var det min och min lillebrors uppgift att göra i ordning julfika till alla våra hästar. Det är nämligen viktigt att hästarna också får känna att det är jul.

Det hackades äpplen, morötter och knäckebröd i stora bunkar som skulle fördelas till våra djur under julglöggen i stallet vid 12-tiden.

Traditionen innefattade ett fint och dekorerat stall med granris, julmusik på stallradion, runda knäckebröd i röda snören där hästarna hade gnagt på kanterna samt höbalar som fick agera stolar och bord.

Jag kommer särskilt ihåg att ett av våra ston var helt galen i glögg. När termosen öppnades tills allt var uppdrucket slickade hon sig runt munnen och tiggde fint tills en liten slick i koppens botten fick bli belöningen för en lång väntan.

För oss barn var nog inte detta ärligt talat jätteroligt, vi väntade bara till kvällen, allt annat var bara onödigt tidsfördriv. Men såhär i vuxen ålder minns jag tillbaka på dessa stunder som väldigt fina minnen, och nu som familjefar vill jag själv föra vidare dessa traditioner till min dotter så hennes julaftonsminnen får lysa klart som en stjärna i det blå.

God Jul och Gott nytt år alla läsare!

Ridsport digital

99:- i månaden