Reportage
23 april 2022 06:40
Ridsportplus

Långläsning: ”Vi skapade det ihop”

PorträttJórik från Lönneberga och Jessica Rydin har genomlevt mer än de flesta tillsammans. Lika mycket som det har varit en resa från svåra skador till stor comeback har det också varit en inre resa. Ett äventyr som nu fortsätter med väsensskilda Rosi frá Litlu-Brekku. 

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sju sorger, åtta bedrövelser och ännu fler triumfer. Det är vad Jessica Rydin har tumlat runt i sedan hon 19 år gammal förälskade sig i då 6-årige Jórik från Lönneberga (f -97 e Mökkur frá Varmalæk u Grása från Stordalen). Trots att hon inte skulle ha vare sig en hingst, skäck eller femgångare vann han hennes hjärta efter en passraka som fick det att suga till i hela kroppen.
    – Jag har alltid varit en fyrgångs- och dressyrryttare, men det hände något med mig där. Mina ben bara skakade när jag hoppade av, berättar Jessica Rydin som hunnit fylla 38.

    Det blev starten på en makalös resa med stora mästerskapsprestationer – både före och efter den svåra skadan som stal sex tävlingsår – och en revansch som hette duga efter det ogiltigförklarade världsrekordet på VM 2005. Det senare tog knäcken på Jessica som lämnade tävlingsscenen för att i stället turnera med världens största hästshow, Apassionata, med sin själsfrände.
    – Jag tappade verkligen sugen efter hela VM-incidenten, men det var otroligt häftigt att få göra Apassionata. Jórik och jag älskar att showa och vilken upplevelse att få göra det tillsammans med sin häst, säger Jessica som gjorde Apassionata i två år.

    Jessicarydin_16
    ”Jórik hade ett sådant spektra. Han kunde gå från enorm kraft och tempo på en passraka till att gå in i ridhuset och rida öppnor och slutor. Vi red till och med passage. Han hade en sådan arbetsglädje.” säger Jessica Rydin som fortfarande rider hingsten då och då. Här i ridhuset utan sadel och träns.

    Ett nytt bakslag

    Showäventyret med Jórik var det som sakta tände gnistan igen. Efter att ha vunnit EM på is i Berlin återvände Jessica till Sverige för att satsa fullt ut igen, men då kom nästa dråpslag. Vid en betäckning blev Jórik så illa sparkad att hans ena bakknä krossades. Prognosen var att han aldrig skulle komma tillbaka till tävlingsbanan igen, men det vägrade Jessica att acceptera.
    – Vi hade en sådan kontakt och jag trodde så mycket på oss två ihop. Jag ville inte förlora honom och kunde bara inte släppa ”oss”, säger hon.

    Tillsammans hittade vi en kärlek till jobbet

    Om han blev tävlingshäst igen var inte det viktigaste, allt Jessica ville var att få sitta på hans rygg igen. Att tävla med Jórik har varit en kick utöver det vanliga, men det är den dagliga träningen som Jessica har älskat mest.
    – Tillsammans hittade vi en kärlek till jobbet, han trivs verkligen med att jobba, och än idag släpar han mig mot ridhuset. Och när vi rider försöker han alltid gå in på ovalbanan. Det var inte så från början men vi skapade det ihop. Han fick självförtroende och växte som häst, och det gav mig en ridupplevelse som jag aldrig har känt vare sig tidigare eller senare.

    Jessicarydin_17
    ”Det var många under tidens gång som tyckte att jag skulle specialisera Jorik som passhäst. Sett till resultaten kanske jag borde ha gjort det, men det andra var mycket viktigare. Att få rida honom och använda hela hans spektra. Med specialisering väljer man på ett sätt att begränsa träningen, och för mig var det en sådan upplevelse att få rida alla gångarterna.”

    Mer rehab

    Den olyckliga sparken ledde till en mödosam resa med först tre års vila, sedan igångsättning och bakslag och därefter rehabilitering igen. Kosta vad det kosta ville, det är inte något Jessica som skulle göra om idag, men då fanns det inget annat alternativ. Det var omöjligt att släppa tanken på den ridglädje som hon kände med Jórik.
    – Jag tror jag skrattar varje gång jag sitter på honom, han får mig att känna så mycket glädje.

    Ytterligare tre år tog det innan Jessica kände att det till och med fanns en reell chans att komma ut på tävlingsbanan igen. Sista året av rehabilitering kändes han bättre än någonsin, men efter sex års bortavaro kände Jessica en viss osäkerhet inför att komma ut i hetluften igen. Det hade hon inte behövt göra.

    Jessicarydin_20
    Jessica tillsammans med sin mamma Christina Rydin och Jorik.

     

    Revansch

    Fakta

    Fakta om Jessica Rydin

    Ålder: Fyllde 38 år den 6 mars.
    Gör: Driver Jesjocan AB. Håller träningar, kurser, föreläsningar och clinics. Arbetar även med mental coachning. Studerar till psykolog vid Karolinska institutet i Stockholm, är inne på tredje året av fem. 
    Bor: På Kungsholmen i Stockholm, och sedan alldeles nyligen även i en liten stuga i närheten av stallet (Mariefred).
    Familj: Sambon Henrik, mamma Christina, pappa Anders och bröderna Jonas och Stefan. 
    Aktuell: Landslagsryttare.
    Föl efter Jórik och Rosen: Noí från Jesjocan, egen uppfödning efter Jórik från Lönneberga och Nótt frá Kvistum samt Ninja-Ros från Jesjocan, egen uppfödning efter Rosí fra Littlu-Brekku och Svea från Edeby gård. 
    Framtidshästar: Jag hoppas på att lilla Noí blir min framtida femgångshäst.
    Främsta meriter: VM-brons T2 2019, vunnit islandshästtävlingen vid Sweden International Horse Show, tvåa i uttagningen i F1 VM 2015, NM-guld i stil- och speedpass, Europamästare på is i Berlin i P2 och F1, SM-guld F1, T2, PP1, P2, (även V1 och T1 som ungdomsryttare), ridit i Apassionata, världens största hästshow.
    Mål 2022: Tar det lite lugnt med häst- och ridmålen i år, har en förhoppning om att bilda familj.

    Första säsongen efter skadan tog Jessica och Jórik SM-guld i speedpass och SM-silver i femgång plus dubbla NM-guld i stil- respektive speedpass. Efter det återstod ytterligare ett mål för att stilla revanschsuget. Med ett femgångsguld som young rider i bagaget ville Jessica även lyckas med bravaden som senior, vilket hon också gjorde 2015.

    Samma år och tio år efter det ogiltigförklarade världsrekordet gjorde Jessica och Jórik comeback på VM, inte för att slå till med en rekordsnabb passtid utan för att visa alla belackare som inte hade trott på Jórik som femgångare att han även där var i sitt esse. Det blev ingen medalj men väl A-final efter att ha blivit tvåa i uttagningen.

    Svår skada

    Den storstilade comebacken innebar dock inte bara en sportslig revansch, det var också en inre revansch för Jessica som under den långa rehabiliteringen vänt blicken inåt. Sökandet förstärktes dessutom när även Jessica gjorde sig illa. I samma veva som Jórik skadade sig fick hon nämligen allvarliga problem med sin egen rygg. Två svårartade diskbråck gjorde att hon under en tid var beroende av kryckor och knappt kunde klä på sig själv. Att uppleva det vid 25 års ålder var omskakande och eldade på den inre processen ytterligare. Med studier i idrottspsykologi i bagaget började hon sakta men säkert att lägga ihop ett och ett.

    Hon insåg att hon under lång tid drivit sig själv med piska och mätt sitt eget värde i prestationer. Det hade varit hennes framgångsrecept.
    – Jag hade svårt att bryta det medan jag fortfarande var i gång, men när vi båda två blev skadade hände det något. Att inte kunna gå ordentligt och få hänga i vagga för att kunna röra benen igen, det var ganska omtumlande att få uppleva när man är 25. För första gången i mitt liv blev jag väldigt rädd. ”Vad händer då med livet och mina möjligheter att sitta på en häst igen?” tänkte jag.

    Jessicarydin_11
    ”Det är inte officiellt men inofficiellt har jag fått höra att man inte borde ha ogiltigförklarat världsrekordet. En annan sida av det här handlar om att vara ung och tjej i en ganska manligt dominerad topp. I alla passgrenar var det nästan bara män i toppen, och jag kom som ung tjej och gav dem stryk. Än i dag tycker jag inte att något kan ogiltigförklaras utan valida argument. Det fanns starka krafter bakom det som hände.” anser Jessica Rydin.

    En inre resa

    Jessica började fundera över hur hon gav feedback till sina hästar kontra till sig själv. Hur hon använde positiv förstärkning i relationen till hästarna samtidigt som hon hade en värderande och självkritisk dialog med sig själv. Sakta men säkert började hon omvärdera sig själv och hitta drivkrafter som var baserade på lust och nyfikenhet, vilket alltid har varit grunden i arbetet med hästarna men inte i förhållande till henne själv.
    – Jag har hittat mer självmedkänsla och lärt mig att lyssna på mig själv och min kropp. För mig är det så viktigt att vara lyhörd för hästen, om jag vill ha en hållbar häst, säger Jessica som speglat sig mycket i hästarna.

    Jessicarydin_22

    Fakta

    Mer om Jessica Rydin

    Starkaste hästminnet: Förutom att få snusa mule och alla de små vardagliga stunderna som är de bästa, så är det när jag och Jórik vann Sweden International Horse Show. Det var en sådan där gång då allt funkade och vi var i total synk, livets ridupplevelse, och dessutom till storpublik. Även när jag och Rosen tog VM-bronset – en riktig bergochdalbana med många utmaningar där vi lyckades vända nere på botten och ta oss till toppen.
    Gillar inte: Trångsynthet och leriga hagar.
    Motto i livet: Våga försöka och våga vara kvar i och vara nyfiken på obehaget som uppstår i det nya, svåra och utmanande. Notera utan att värdera och tro inte på allt du tänker!
    Bästa stallprylen: Moroten.
    Lycka är: Att vara närvarande och de små stunderna i livet. Att skratta med magen, känna livet spritta i kroppen, snusa mule eller dela dagen med någon man älskar. I det vanliga, i oväntade ögonblick, under äventyr eller i det som är alldeles, alldeles stilla. 
    Bästa ridtipset: Jobba fram en kontakt och ett partnerskap med din häst. Håll det enkelt, ta små steg och ge mycket beröm vid önskat beteende (till er båda). Ha ett tydligt system där både du och din häst förstår vad som betyder vad, jobba på grunderna och på din sits och kropp (det är vårt främsta verktyg att påverka hästens kropp, balans och förmåga och hästen ska inte behöva kompensera för en bristande sits). Rid dynamiskt och variera tempo och energi i olika former.
    Klarar mig inte utan: Jórik och Nocco Päron.
    Tre saker på min bucketlist: Ta VM-guld, ta VM-guld, ta VM-guld.
    Framtidsvision för islandhästen i Sverige: Att ridsporten fortsätter att utvecklas och går i en riktning där god ridning och utbildning av hästarna premieras. Jag hoppas även att vi kan stötta och plocka fram unga ryttare så att vi får såväl en ökad bredd som en fortsatt hög topp. En dröm är att islandshästen kommer att delta i OS i framtiden.

    Expandera

    Att jobba så aktivt med sig själv parallellt med Jóriks rehabilitering har gjort all skillnad i världen.
    – Det är en väldigt viktig vändpunkt för mig. Mina bästa prestationer har jag gjort utan piska, säger Jessica som idag läser till psykolog.

    En skada satte senare stopp för fortsatt tävlande men Jessica är tacksam över den tid som hon och Jórik mot alla odds fick tillsammans på banan. Han står fortfarande i stallet, 25 år gammal, och hon har ridit honom i 18 år. Efter att ha levt ett helt vuxenliv ihop, där pojkvänner, studier och livet har passerat revy medan Jórik alltid har varit konstanten, finns det bara ett sätt att beskriva deras relation.
    – Han är mitt livs stora hästkärlek. Vi har följt varandra genom livet och han är allt för mig.

    En ny vän

    Historien tar dock inte slut där. Efter att karriären med Jórik var över fortsatte Jessica att rida och träna sina unghästar, men hon kände att något fattades. Hon saknade att känna den speciella kontakten som hon hade med Jórik. Efter en tid av limbo bokade hon slutligen en resa till Island för att försöka hitta en värdig efterträdare till sin livskamrat.

    Jessicarydin_04
    Jessica och Rosen har funnit varandra. ”Men det finns fortfarande de som inte kan fånga honom i hagen” berättar hon.

    Förälskelsen var inte lika omedelbar som med Jórik, men efter många ödsliga mil i bergen med den lilla hyrbilen hittade Jessica Rosi frá Litlu-Brekku (f -10 e Gígjar frá Auðsholtshjáleigu u Röskva frá Hólavatni).
    – Det finns många bra hästar och många bra ryttare, men någonstans handlar det om att hitta den där matchen. Rätt matchning är det som kan ta ett ekipage till toppen. Den relationen är inget du skapar på ett ögonblick, men när jag red fram och tillbaka på den där vägen kände jag glimtar av något. Någonstans kände jag den där lilla magin med en häst som är så häftig. ”Det här kan vi göra något av.”

    Jessicarydin_05
    Rosi är efter Gígjar frá Auðsholtshjáleigu, som även är far till Herjólfur frá Ragnheiðarstöðum.

    Utmaning och utveckling

    Fyra år senare har ”Rosen” och Jessica gjort en fantastisk resa tillsammans med ett flertal mästerskapsmedaljer på meritlistan. Inte minst dubbla SM-guld och ett VM-brons i T2. Rosen är dock väsensskild från Jórik, vilket gör det enklare att inte jämföra dem. Det bästa med att de är så olika är alla lärdomar som deras olikheter har gett.
    – Jag har nog utvecklat min lyhördhet ännu mer. Jag och Jórik är ganska lika på ett sätt, jag och Rosen har också vissa beröringspunkter, men med honom har jag behövt vara mer lyhörd för vem han är och vad han behöver.

    Jessicarydin_tolt_13
    ”Som ryttare måste vi förstå ansvaret i att det är vi som måste få hästen att trivas med sitt jobb. Vi behöver vara ödmjuka inför att vi får sitta på dem, och det är vårt jobb att se till att hästen tycker det är kul.”
    Jessicarydin_tolt_16
    Rosen har haft ett lugnt vinterhalvår efter stora prestationer.
    Jessicarydin_14
    ”Jag har gjort mycket närvaroträning och andningsträning med mina hästar. När systemet varvar upp är det snabbaste sättet att ta kontroll att reglera djupandningen. Vi har tränat mycket på att andas ihop, och jag på att både medvetandegöra och bibehålla andningen genom hela ridningen. Om man får en spänning i hästen eller i sig själv kan man ta hand om det genom att reglera sin egen andning så att den blir rytmisk, djup och långsam. Genom det påverkar man även hästen.”

    – Vi är lika i att både han och jag gillar relationer. Han är väldigt bra på att ge kontakt när han känner tillit på ett sätt som jag inte har sett i någon annan häst. Rosen har utmanat mig mycket i att vara närvarande, jag kan inte ta med andra känslor och tankar in i jobbet med honom, Jórik var mycket mer tolerant.

    Med Rosen är det annorlunda

    – Kommer jag lite stressad eller uppvarvad till Rosen kan inte jag fånga honom i hagen, det skulle aldrig hända med Jórik. Han är mer: ”Var är sadeln? Nu kör vi.” Han inte beroende av gos och kel, han är en streber. Med Rosen är det annorlunda. Om jag inte skapar kontakten först blir han spänd i jobbet, där är det relation före jobb som gäller.

    Jessicarydin_01
    För att bli ett team med Rosen har Jessica jobbat mycket med att bara umgås med honom.

     

    Ridsport digital

    99:- i månaden