Hästägartips
9 maj 06:05

Riskli till häst – innehåll och påverkan

Näringsrikt foderNär ska tokigheterna ta slut – ge människomat, ris, till hästar? Men det är inte de polerade kornen – utan riskliet som det handlar om.

Riskli till häst – innehåll och påverkan
Foto: Istock

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

1 Protein och kolhydrater

Mellan skalet på ett riskorn och själva riskornet finns ett brunt lager som kallas kli. Runt 60 procent av risets näringsämnen finns i klilagret. Riskli är en källa till protein, mineraler, lipider och kostfiber. Riskli innehåller 11–13 procent råprotein och 20–27 procent kolhydrater. Dessutom innehåller kliet bland annat magnesium, järn och B-vitaminer. En annan sak att ta med i beräkningen är att kolla om ytterligare ingredienser finns med i ett färdigfoder, för att kunna göra den perfekta foderstaten. Ett märke har till exempel tillsatt selen, e-vitamin och kalcium. Själva kliet innehåller mycket fosfor, så se till att se över kalcium /fosfor-kvoten.

2 Mindre mjölksyra 

En undersökning gjord av Kentucky Equine Research jämförde effekten av ett risklifoder och majsolja. Studien visade att hårt arbetande hästar som fick riskliblandningen fick lägre mjölksyra än hårt arbetande hästar som fick majsolja. Risklifodret gav  också en lägre hjärtfrekvens och kortare tid krävdes för återhämtning. 

3 Lätt att smälta

En studie från University of Queensland visade att riskli till större delen tas upp i tunntarmen. Kliet stannar i tunntarmen längre än en del andra foder, för att sedan gå vidare till tjocktarmen. Spannmål som korn och havre kan leda till att osmält stärkelse tar sig till tjocktarmen, vilket ökar risken för magsår och kolik.

4 Fettrikt – bra för tunna hästar

Riskli har högt fettinnehåll, 20–29 procent utgörs av oljefett, vilket gör det till ett bra foder för hästar som behöver lägga på sig vikt. 

5 Så går det till

Frön från risplantan mals av en kvarn som tar bort agnarna, alltså det yttre skalet av spannmålet. Vid denna punkt i processen kallas riset för brunt ris. Poleringen kan därefter fortsätta och ta bort resterna av skalet och grodden, och därigenom skapa vitt ris. Riskliet blir en restprodukt, som kan användas i foder eller för att göra olja. I Japan används riskliet även för att göra pickles.

6 Måste stabiliseras

Rått riskli bör inte användas som foder, det kan störa matsmältningen och ge andra problem, plus att hästarna inte tycker att det är gott. Leta efter riskli som är stabiliserat, eller färdigfoder som innehåller stabiliserat riskli. Tänk på att agnar från ris inte är samma sak som riskli; agnarna innehåller inte mycket näring. 

Källor: Eqlife.com, Kentucky Equine Research, Råvarumarknaden.se, Sciencedirekt.com, Maxirice.se.

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 6/2025.

Ridsport Island digital

119:-/månad