Nyheter
2 december 2024 16:20
Ridsportplus

Så julpyntar du stallet säkert

JulstämningAdventstid är här och julstämningen infinner sig i stallet. För de som vill dekorera stallet med julpynt finns det dock en hel del saker att tänka på. Ridsport guidar dig för att undvika farorna.

Så julpyntar du stallet säkert
Välj dina ljusslingor med omsorg – och håll dem borta från hästen. Ridsport rekommenderar inte att klä in hästen i ljusslingor. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    “När första ljuset brinner står julens dörr på glänt,
    Och alla människor glädjas att fira få advent.”

    – Fast så ska det inte riktigt gå till när man piffar stallet fint inför julen. Levande ljus är det ett strikt nej till i stall eftersom det är en mycket hög brandrisk.

    Detta gäller även ljusslingor. Elektriska ljusstakar, adventsstjärnor eller ljusslingor för inomhusbruk uppfyller inte den IP-klass ett häststall kräver. I ett stall krävs IP 54 D.

    I IP-klassificeringen betyder bokstaven ”D” att ytterhöljet på en elektrisk produkt, som en lampa eller armatur, inte blir så varmt att det kan orsaka en brand. Det handlar alltså om säkerhet – ”D” visar att produkten är konstruerad för att användas i miljöer där brandrisken är extra viktig, till exempel i ett stall med lättantändligt material som hö och spån.

    Så för stallar är det inte bara viktigt att produkten skyddar mot damm (IP 5X) och vattenstänk (IP X4), utan också att den inte blir för varm (IP D).

    Även batteridrivna ljusslingor ska du vara försiktig med då det kan bli kortslutning som orsakar gnistor. I ett stall med mycket lättantändligt material som hö och spån kan det bli förödande konsekvenser.

    Mumsiga faror

    Det finns också andra saker att ta hänsyn till när du ska julpynta där det finns hungriga hästar. Att hänga granris, morötter, äpplen och knäckebröd som dekoration är vanligt. Det kan dock bli lite för mycket av det goda om hästen får tag på läckerheterna och det kan bli risk för kolik. Därför är det bättre att hänga de utom räckhåll från de fyrbenta matvraken.

    När det gäller granris så ska man också vara försiktig med vilken gransort som används. Gransorterna kungsgran, silvergran och idegran som är vanliga under julen är nämligen giftiga för hästar.

    Hästägare ska också akta sig för att pynta med icke-ekologiska granar då de kan innehålla bekämpningsmedel som även det är skadligt för hästen att få i sig. Det optimala är alltså att använda en ekologiskt odlad rödgran för att vara på säkra sidan.

    Tänk också på att både mistel och blomman julstjärna är giftig – även för stallkatten.

    Akta blinget

    Även Glitter och julgranskulor är något att tänka till en extra gång kring.

    Julgranskulorna bör vara i hållbar plast för att inte gå sönder lika lätt om de faller ner i stallgolvet. En vass skärva från en glaskula kan skapa förödande konsekvenser om den trampas på eller råkar ätas upp. Dock ska plastkulorna inte heller sitta åtkomligt för hästen.

    Om hästen får i sig glitter och julgranskulor kan det leda till kolik och i värsta fall buköppning för att ta bort det främmande föremålet. Det är inget en hästägare vill vara med om, och speciellt inte på röda dagar då veterinärerna går på jourtaxa.

    För att hålla stalldekorationen säker i jul är det därför bättre att vara lite extra försiktig. Håll pyntet utom räckhåll för hästen, även vid uppbindningsplatser och andra ställen som hästen kan komma åt när den inte är i boxen.

    Gör du det så kan du känna dig lite säkrare och njuta av julstämningen.