Hästägartips
14 december 2022 06:40
Ridsportplus

Så sparar du el i stallet

EkonomiMånga oroas över vinterns elpriser – men det går att påverka hur mycket el som går åt även i stallet.

Så sparar du el i stallet
Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Ska du tvätta ditt dyra schabrak? Aja baja, inte förrän maskinen är full. Det är ett konkret tips på hur det går att påverka elräkningen. När stallet ska köpa en ny tvättmaskin, titta efter energimärkningen och jämför hur mycket el de olika modellerna drar

  Att värma upp utrymmen har stor påverkan på elräkningen. Det är nog ganska ovanligt med värmekällor som luftvärmepumpar och element i själva stallet, så där kan det vara svårt att spara på värmekostnader. Men många vill att sadelkammaren ska hålla plusgrader.
  – Isolera är det första man ska göra, då kan värmen behållas enklare. Men isolera på rätt sätt, annars riskerar du fuktskador, tipsar Anders Drottja, verksamhetsansvarig för LRF Entreprenad.

  Det är inte bara väggarna som ska isoleras – dragiga fönster och ytterdörrar är bovar. Åtminstone när det gäller fönster går det enkelt att åtgärda genom att använda tätningslister. Gummilister runt dörrar kan torka ut så att de inte ligger an mot dörren, och bör då bytas. Tröskeln är också bra att se över.

  Tar mycket energi att värma vatten

  Helena_holm_6009
  Helena Holm, Energimyndigheten 

  Att värma vatten kostar på. Varmvattenberedaren ska vara välisolerad, då blir det mindre värmeförluster.
  – Det tar mycket energi att värma vatten. Det går att klä in varmvattenberedaren med isolering. Om du ska köpa en ny beredare, titta på energimärkningen. Det finns varmvattenberedare med värmepump, och även sådana som kan anslutas till solvärme, säger Helena Holm, handläggare på Energimyndigheten.

  Hon tipsar om att även varmvattenrör ska vara väl isolerade.

  När det gäller elförbrukning i hushåll får vi ofta rådet att duscha snabbare. Det kan gälla även i stall; försök spola hästens ben under kortare tid. Det finns också munstycken och kranar som ska spara vatten.
  – Men vi undviker att prata om snåla kranar. Det ska vara effektiva kranar med bra funktion, för om man bara strypt vattenflödet kan det bli tvärtom, då behöver hästen tvättas längre, säger Helena Holm.

  Det kan vara lite roligt när man gör insatser, att det går att se att det gör skillnad.

  Helena Holm, Energimyndigheten

  Hon vill tipsa om att göra en energicheck, gärna när det är lite lugnt i stallet, för att se hur elen används. Står lampor på när ingen är där? Går elementet i sadelkammaren för fullt fast det inte behövs?
  – Se också över elräkningen och hur många kilowattimmar du betalar för. Det kan vara lite roligt när man gör insatser, att det går att se att det gör skillnad, även om det kan ta ett litet tag innan det syns, säger Helena Holm.

  Ersätt med effektivare ljuskällor

  Till sist, belysningen. Nästa år blir det förbjudet att nyproducera lysrör, vilket gör att de så småningom försvinner från marknaden. Därför kommer många nog gå över till LED-lampor.
  – Men ersätt inte bara rakt av. Dels kan det finnas säkerhetsrisker, jag vill tipsa om Elsäkerhetsverkets hemsida där det går att läsa mer, dels kan det vara så att du inte behöver lika många armaturer när du ersätter med effektivare ljuskällor.

  Fakta

  Tre sätt att spara el

  1. Tekniska lösningar som timers, temperaturmätare på element och LED-lampor är en del i att minska elkonsumtionen.
  2. Vårt beteende är en annan del; bli medveten och påminn varandra om att till exempel släcka lampor när de inte behövs.
  3. Underhåll av fläktar, varmluftspumpar och andra apparater gör att de fungerar effektivare.

  Ridsport digital

  99:- i månaden