Sport
27 juni 10:51
Ridsportplus

Saga Berggren: ”Overkligt i flera timmar efteråt”

SM 2024Det är hennes första säsong med två tävlingshästar. Saga Berggren inledde SM med att rida sig in i två a-finaler tillsammans med Rex och Kolan.
– Det är två fantastiska individer och jag är jättetacksam över att kunna ha båda med på ett SM, säger hon till Ridsport.

Saga Berggren: ”Overkligt i flera timmar efteråt”
Saga Berggren med Rex och Kolan. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Poängen landade på 7,47 i T2 young rider för Saga Berggren och Kolfinnur från Margaretehof (f -09, e Jarl frá Búðardal, u Þalía frá Stokkseyri) i uttagningen på Sport-SM på HImmelstalund. Det gav dem en stark ledning i uttagningen och en solklar plats i a-finalen. Noterbart är att ledaren i uttagningen i T2 senior toppade uttagningen med 7,50.
  – Jag var helt i chock. Det var så häftigt. Det kändes nästan overkligt i flera timmar efteråt. Det var så kul, säger Saga.
  – Jag visste att han var i bra form. Men sen ska man ju få allt att funka under de där tre varven ich det är ju det som är det svåra. Att få till alla moment så bra man bara kan och det lyckades vi med igår. Det var verkligen så kul.

  Saga och ”Kolan” har många år tillsammans nu. Ekipaget gjorde ett strålande NM 2022 på Åland när de vann bägge sina b-finaler och tog sig till två a-finaler.
  – Det var helt otroligt. Han ställde verkligen upp då. Han visade verkligen att vi var ett team, säger Saga som därefter fortsatt bygga upp Kolan.

  – Jag tror bara att vi har fortsatt att träna på och verkligen bygga muskler under en längre tid. Vi lär känna varandra ännu mer. Jag har haft honom i över fem år nu och det känns som att T2 hästar blir bara bättre och bättre när de samlar sin egen erfarenhet och lär sig hålla sin egen balans i släppet, säger Saga som har många lovord över Kolan.
  – Jag njuter varje dag av att ha honom i mitt liv. Han är så otroligt snäll. En otroligt kul häst att ha i vardagen också. Jag kan göra vad jag vill med honom – han bara ställer upp.

  Två hästar på hög nivå

  Under onsdagen tog Saga Berggren också en plats in i a-finalen i T1 young rider. Då tillsammans med Hástígur Rex Depillsson från Skomakarns (f -11, e Depill frá Votmúla 1, u Hilda Ósk Týrsdóttir från Stålebo). Ekipaget gör sin första säsong tillsammans.
  – Det känns kul. Jag är bara här och samlar erfarenhet och speciellt i T1 som är hyfsat nytt för mig också, säger Saga som också konstaterar att det är lärorikt att ha ytterligare en häst på hög nivå att rida.
  –  Jag är så glad att jag köpte honom. Han är superarbetsvillig och alltid positiv och jag lär mig jättejättemycket av honom. Han är väldigt olik Kolan. Så det är väl också en utmaning att ha en så pass annorlunda häst.

  Hon beskriver Rex som mer extrovert och lite mer villig än Kolan.
  – Rex visar mycket tydligare vad han tycker – han är mer uttrycksfull på det sättet. Medan Kolan är mer introvert och lite lugnare.

  När Ridsport intervjuar Saga går Kolan och Rex i en hage bakom stallområdet tillsammans. De två hästarna bor tillsammans hemma och har en stor skogshage de går i tillsammans.

  Vad är det gör utmaningar att ha två hästar på den här nivån?
  – Dels se till att båda är så bra de bara kan bli utifrån deras förutsättningar. Speciellt när man rider två olika klasser, då behöver man träna på lite olika saker och att hitta ett bra upplägg. Rex är ganska ny för mig, där har det handlat om att hitta ett bra upplägg i träningen, och få en uppfattning om hur ofta måste han tränas och hur ofta måste han vila för att kunna prestera så bra som möjligt.

  Vad är det roliga med att ha två hästar på den här nivån?
  – Att man får tävla dubbelt så mycket och man får njuta dubbelt så mycket av att ha två hästar med sig. Det är två fantastiska individer och jag är jättetacksam över att kunna ha båda med på ett SM, säger Saga som konstaterar att hon lärt sig mycket det senaste året.
  – Eftersom de är så pass olika också så måste man ju tänka lite olika när man rider dem. Så jag tror att det är väldigt nyttigt att rida flera olika hästar.

  19-åriga Saga har flera young rider-år kvar.
  – Men det känns kul att få fortsätta. Speciellt med Rex som är ny för mig. Att ha några young rider-år kvar med honom känns väldigt kul.

  Vad tänker du om en eventuell landslagsplats?

  – Det hade varit väldigt kul att få göra ett NM till. Det var en väldigt rolig tävling som man såklart vill uppleva igen.

  Nya planer för hösten

  Saga tog studenten för några veckor sen efter ha gått på gymnasiet upp på Wången i Östersund. Men i höst återvänder hon till skolan. Då ska hon börja plugga till hovslagare.
  – Jag vill jobba med hästar i någon form har jag alltid tänkt. Att vara hovslagare kändes som en bra början på att kunna jobba med hästar på heltid i framtiden, berättar Saga.

  Ridsport digital

  99:- i månaden