CEMI en tysk studie finns siffror som tyder på att islandshästhingstar är särskilt utsatta för att smittas av CEM, smittsam livmoderinflammation.
Studie: Ökad förekomst av sjukdom bland islandshästar
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
I en nyligen publicerad vetenskaplig artikel i Equine Veterinary Journal menar tyska forskare att islandshästhingstar löper betydligt högre risk att bära på bakterien Taylorella equigenitalis, som orsakar den smittsamma könssjukdomen CEM, smittsam livmoderinflammation. Sjukdomen kan leda till tillfällig infertilitet hos ston, vilket kan orsaka stora ekonomiska förluster för hästuppfödare genom kostsamma tester, sanering och förlorade avelsmöjligheter. Resultatet är baserat på prover insamlade mellan januari 2020 och mars 2021.
Under perioden 2018–2022 har det dokumenterats en ökning av antalet CEM-infektioner i Tyskland, med upp till 61 officiellt rapporterade fall per år. De flesta rapporterade fallen rör hästar som används i avel, samtidigt testas ytterst sällan hästar som inte används i avel. Därmed kan det faktiska antalet infekterade hästar vara högre än de officiellt rapporterade siffrorna, menar forskarna i artikeln.
Studie med fokus på tre hästraser
Forskningen, som genomfördes i södra Tyskland och Österrike, omfattade 162 hingstar från tre olika raser: 76 islandshästar, 35 haflinger och 51 kallblod. Tre raser där man använder sig av naturlig betäckning i stor utsträckning.
Genom att samla in prover från totalt 38 olika gårdar använde forskarna PCR-teknik för att analysera förekomsten av bakterien. Hingstarna delades också in i olika grupper baserat på om de var aktiva inom avel eller inte, samt efter ålder.
Forskarna ville undersöka om Taylorella equigenitalis var mer vanligt förekommande hos islandshingstar än hos haflinger och kallblod, och resultatet bekräftade deras hypotes. Isländska hingstar hade mer än sex gånger högre risk att bära på bakterien jämfört med de andra två raserna.
En annan viktig upptäckt var att djur som inte verkade i avel visade en betydligt högre förekomst av bakterien än hingstar som var aktiva i avel. Detta antyder att avelsprocessen kan spela en roll i att minska risken för smitta, eventuellt genom regelbunden testning och striktare hygienrutiner kring hästar som används i avel.
Föreslår rutinmässiga tester
Förekomsten av Taylorella equigenitalis var i genomsnitt 16,7 % av alla hingstar som ingick i studien. Även om detta är en relativt hög siffra, sticker isländska hästar ut som en särskilt utsatt grupp. Forskarna bakom studien föreslår därför att rutinmässiga tester för CEM bör införas för isländska hästar innan de används i avel, för att förhindra smittspridning och skydda stonas hälsa.
Forskarna tror att hästhållning påverkar
I studien verkar islandshästar vara överrepresenterade bland de drabbade hästarna, och då särskilt yngre hingstar. Forskarna tror att det kan ha att göra med avelsmetoder inom islandshästkulturen men också kulturen kring att hålla islandshästar i unghingstflockar tillsammans med äldre hingstar. Den täta kontakten mellan hästarna kan därmed möjliggöra smittspridning genom fysisk kontakt.
Forskarna ser också en annan möjlig orsak som är skillnader på DNA-nivå mellan olika stammar av T. equigenitalis som isolerats hos islandshästar jämfört med andra raser, vilket tyder på att islandshästar kan vara mer mottagliga för specifika stammar av bakterien.
Vidare pekar studien på att andra smittvägar än via betäckning kan existera, och detta kräver ytterligare undersökningar och studier.
Begränsningar i studien
Det är dock viktigt att notera att studien har vissa begränsningar, såsom att proverna togs från en begränsad region och att antalet hästar var relativt litet. Trots detta pekar resultaten på att djur som inte används i avel kan utgöra en reservoar för bakterien, och ytterligare forskning krävs för att förstå hur smittan sprids på de drabbade gårdarna.
Den här studien ger viktig insikt för hästägare och uppfödare om vikten av förebyggande åtgärder mot CEM, särskilt inom aveln av isländska hästar. Regelbunden testning och hygieniska rutiner kan vara avgörande för att kontrollera smittan och skydda avelsbeståndet från CEM.
Källa: Grabatin, Markus & Fux, Robert & Zablotski, Y. & Goehring, Lutz & Witte, Tanja. (2024). Taylorella equigenitalis in Icelandic intact males compared with other horse breeds using natural cover. Equine Veterinary Journal. n/a-n/a. 10.1111/evj.14121.
Följ Ridsport på