Hästägartips
17 februari 12:47
Ridsportplus

Träna hästen på att trava avsuttet

HästhälsaNär hästen ska bedömas för hälta görs det i trav, eftersom det är den lättaste gångarten att se avvikelser i. Forskaren och veterinären Emma Persson-Sjödin ger tips om vad islandshästägare bör tänka på.

Träna hästen på att trava avsuttet
En kort springtur hemmavid då och då kan underlätta vid veterinärbesöket. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Trav är den gångart som veterinärer använder sig av vid hältbedömningar. 
  – I tölt får du inte lika stor avvikelse, hältan blir mindre eller syns inte alls och det är svårare att mäta både med instrument och visuellt, säger veterinären Emma Persson-Sjödin, som också forskar vid SLU.

  Emmaperssonsjödinfotocarinwrange
  Emma Persson-Sjödin, veterinär.


  Vissa islandshästägare är bra på att få sina hästar att trava. 
  – Men för andra är det svårare. Det har att göra med hur tränad hästen är, men också på om de är fyr- eller femgångare. Fyrgångare har ofta lättare att få en taktmässig trav. Det här är en av de saker som gör islandshästar svårare att bedöma, säger Emma Persson-Sjödin.


  Det förekommer också mellangångarter, det är inte alltid ren trav eller ren tölt. Men där kan de nya digitala mätinstrumenten vara till hjälp. 
  – Med hjälp av speciella algoritmer kan systemet selektera bort de steg som inte är ren trav vilket ät till stor hjälp för veterinären.
  Emma Persson-Sjödin menar att de flesta som har islandshäst är medvetna och försöker lära sina hästar trava. 
  – Och det kan vara ett stort värde i att lära hästen att trava bra vid hand och vid longering, det underlättar vid hältbedömning, oavsett om du har en veterinär som har objektiva system eller ej.
  Ett problem kan vara att islandshästar som har ont gärna växlar till tölt eller pass som ett sätt att avlasta skadan. 
  – De verkar bli mindre travsäkra om de är halta. Så i framtiden vill vi kunna mäta hälta även i andra gångarter och jag har kollegor här på SLU som forskar om hur islandshästar visar hälta i andra gångarter än trav.
  Skulle det vara stört omöjligt att få hästen att trava vid hand går det att sätta upp en ryttare, tipsar Emma Persson-Sjödin.

  Ridsport digital

  99:- i månaden