Clinic
9 december 2024 06:20
Ridsportplus

Träningsfilosofin bakom framgångarna – variation och lätthet

ClinicUnder fredagskvällen gavs en unik chans att ta del av det isländska tränarparet Siggi Matt och Edda Rúns träningsfilosofi av islandshästen. Clinicen kom att genomsyras av flera av parets viktigaste byggstenar vid hästträning, där alltifrån lekfullhet till nytänk kring rollning var några av guldkornen, som genererat allt från Landsmótvinst till VM-guld för duon.

Träningsfilosofin bakom framgångarna – variation och lätthet
Många lät sig inspireras under clinicen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Till välkomstbubbel fylldes Olstorps ridhus utanför Gävle av vetgiriga islandshästälskare när Jamila Berg Dibi anordnade clinic under fredagskvällen med Siggi Matt och Edda Rún.

    Kvällen bjöd på en mängd olika teman där fem ekipage, med hästar i olika åldrar och av olika karaktär, red för duon som gav en inblick i deras träningsfilosofi. Clinicen avslutades sedan med att Siggi Matt red en femgångshäst där han berättade hur han tänkte kring träning.

    Variera energi och form

    Dc7c5c16-1671-4a70-8320-b40be6494e5e
    Välkomstbubbel och chips.

    Först ut var Maria Berg som tillsammans med åttaåriga Þróttur frá Skaney (f -16, e Toppur frá Auðsholtshjáleigu, u Þórvör frá Skáney) agerade föremål för ämnet ”Töltträning – perspektiv på hur vi kan förbättra/träna tölten efter hästens förutsättningar”.

    För Siggi Matt var det första gången han såg den manfagra hingsten som började arbetas i skritt. Målsättningen var att få Þróttur att länga sin hals. Maria Berg blev ombedd att bredda händerna, sitta lätt i sadeln och leka försiktigt med fingrarna. Landsmótvinnaren Siggi Matt berättar också att han ibland gärna använder överböjning, vilket kan hjälpa hästen att komma fram och länga halsen.

    Under arbetet varierar ekipaget mellan att rida på volt och gå ut på spåret, och snart börjar skäckhingsten frusta flitigt. Att börja ridpasset i en längre och lägre form, för att sedan börja variera med mer energi och samling, är en del av Siggis träningsfilosofi och snart får Maria Berg och Þróttur lägga in sekvenser med mer tryck och en mer rest form.

    – Han är för snabb för mig, jag vill ha honom långsammare, sa Siggi Matt när den ökade energin också påverkade Þrótturs tempo.

    Sekvenserna är korta och arbetet varierat. Med genomgående uppmuntran om att använda en bred handposition leker Maria Berg och Þróttur med att länga formen för att sedan komma tillbaka till en högre form med mer energi. Skrittpauser läggs in återkommande och både arbetet med att växla energi i hästen och pauserna blev ett återkommande tema under clinicen.

    Både Maria Berg och Þróttur tycks trivas med arbetet, och snart kommer en reflektion från Maria.

    – Jag har jobbat med det här, det känns bra att variera. Jag förstår att vi har kvar att få övergångarna mjukare, men han är inte så stark än.

    Clinicens första del avslutas med Eddas ord om ekipaget och en lyckönskning inför framtiden.

    – Ni är så eleganta och med så mycket att ge. Gör det inte för svårt, jag gillade verkligen er energi.

    Metoden gick igen med fyrgångshästarna

    Näst på tur stod två ekipage som båda kom att bli en del av temat ”Träning av fyrgångshäst – tips och idéer för att ta en fyrgångshäst till toppen” som med Siggi Matts Landsmótguld i GDB från i år var väl underbyggt.

    Jamila Berg red själv på sexåriga Hrafnaklettur frá Álfhólum (f -18, e Herkúles frá Ragnheiðarstöðum, u Diljá frá Álfhólum) och fick sällskap av Molly Eriksson med nioåriga Erró frá Ármóti (f -15, e Vákur frá Vatnsenda, u Sandra frá Ármóti).

    Båda ekipagen ombads att börja i skritt, där fokus låg på att hästarna skulle skritta på utan att ryttarna bad om för mycket. Precis som under clinicens första del uppmuntrades ryttarna att sitta lätt i sadeln, ge lite tygel och ha en bredare handposition.

    – Ofta sitter folk upp och ber om för mycket direkt. Ge dem lite tid. Bara be om en bra skritt till en början.

    Därefter fick ryttarna förbereda sig för att komma igång i tölt, precis som Maria Berg och Þróttur, i en längre och lägre form. Här poängterades det att hästarnas olika ålders dels har betydelse för var de är utbildningsmässigt, och att det i sin tur har betydelse på förväntan.

    Jamila Berg och Hrafnaklettur får positiva vitsord när den svarta hingsten visar fint flyt och ger ett tillfreds intryck. Samtidigt uppmuntras Molly Eriksson att använda övergångar för att hitta en lång nacke i Erró inför övergången till tölt, och därefter använda böjning för att få mjukhet i hästen. Även en varierande hand som lekande används uppåt och nedåt hjälper hingsten att komma loss mer.

    – Bli inte styv själv, förmedlar Siggi Matt som genom den varierande, mjuka handpositionen vill hjälpa hästarna att komma loss i nacken.

    Jamila och Hrafnaklettur får snart följa samma tillvägagångssätt som Maria Berg och Þróttur – korta sekvenser av mer tryck där en mjuk, lekande hand varierar mellan en högre och lägre position. Efter en flott långsida avslutar Siggi Matt Jamila Berg och Hrafnaklettur.

    – Är det riktigt bra – gå ned i skritt.

    Maria Berg, som agerade en typ av moderator, frågade Siggi Matt om han ville berätta mer om den tydliga filosofin som framgick under clinicens första delar.

    – Lek med energin, det gäller alla hästar och all träning, förklarade Siggi Matt innan Edda Rún fyllde i:
    – Det kanske är bra att tänka på att bara rida igenom problemen ibland. Rid igenom det och bli inte för låst vid formen. När hästen kommer under sig med bakbenen lossnar den fram och formen kommer.

    Rollning – ett oväntat verktyg

    Sedan övergår arbetet till trav, där Molly Eriksson uppmanas att sätta mer energi i Erró, men utan att tempot blir högre. Liksom i tidigare arbete används en bredare handposition, böjda spår och böjning för att komma till mjukhet. Snart används också tempoväxlingar, där Erró tenderar att börja rolla en aning.

    – Bra! Utbrast Siggi Matt som redan under clinicens första del förklarat varför han, till skillnad mot många svenska ryttare, ser rollande som något positivt.
    – När de rollar börjar de ta större steg, det är bra.

    Istället för att bromsa guidade Siggi Matt Molly Eriksson till att hjälpa hingsten att återfå balansen, utan att bromsa eller sakta ned, som många utanför Island tenderar att göra.

    – Jag leker igenom det för att få större steg, det ger både bättre trav och tölt.

    Hänsyn till hästen

    För att demonstrera ”Pass – olika övningar för att förbättra läggning, passkvalitet och nedtagningar”, deltog Milly Jäderström och lättbyggda Blikar frá Fossi (f -13, e Hringur frá Fossi, u Brá frá Snjallsteinshöfða 1). För den isländska duon var Blikar den första av clinicens hästar som de sedan tidigare kände ordentligt, då Blikar tränades av paret som ung på Island.

    Fuxvalacken tittade från början mycket på publiken, men framför allt högtalare och fikabord som stod i två av ridhusets hörn. Edda Rún förespråkar att Milly Jäderström ska ta hjälp av energi för att hjälpa valacken att komma över osäkerheten.

    – Lek med honom – ha kul!

    Snart frustade fuxvalacken och passerade publik och högtalare bättre. Ett varvbyte skapade återigen en större reaktion. Genom att klappa och uppmuntra Blikar stöttade Milly Jäderström valacken som vågade gå närmare högtalaren, men reaktionen efter varvbytet gjorde att man väljer att bryta för en paus, då Blikar får mer tid på sig att bekanta sig med omgivningen.

    Det ger resultat och snart skrittade Milly Jäderström på en trygg och oberörd Blikar, förbi publik och högtalare. Pausen ger också ryttaren tid att samtala med Jamila berg, som till vardags tränar ekipaget, samt Siggi Matt och Edda Rún.

    – Ibland när man har med levade varelser att göra blir det inte som man tänker sig, de kan reagera oförutsett. Vi måste ta hänsyn till djuren. Milly känner sig nöjd och väljer att avsluta här, förklarar Maria Berg.

    Förstummande harmoni

    In i ridhuset kommer istället en efterlängtad och folkkär tävlingshäst – 17-åriga Toppur frá Auðsholtshjáleigu (f -07, e Álfasteinn frá Selfossi, u Trú frá Auðsholtshjáleigu).

    Jamila Berg börjar med att ge lite bakgrundsinformation om hingsten, som bröt ett griffelben, som i sin tur skadade gaffelbandet, under VM- finalen 2023. Skadan följdes av operation, rehab och sedan en välförtjänt vila under sommaren då Toppur betäckt. I september startades återigen träningen, först med sju veckor på skrittband. Evenemanget blev hingstens första efter skadan.

    Temat för den delen av clinicen där Jamila Berg och Toppur stod i fokus löd ”Kommunikation mellan häst och ryttare – att bygga upp förtroende för ryttarens signaler och hjälper”.

    Jamila började i skritt där skolor och sidförande böt av varandra, samtidigt som Jamila förmedlade både den känslan hon hade och vad hon vill känna.

    – Jag förstår inte hur kan han vara så bra mellan hjälperna efter ett så långt avbrott, jag behöver inte göra så mycket. Det är mitt mål – det ska vara lätt. Han är lyhörd och lyssnar bra på hjälperna, förklarar hon och fortsätter:
    – Jag tror att det största problemet är att hästarna inte förstår eller blir stressade av hjälperna, istället för att vänta och se vad ryttaren vill. Jag vill göra övningarna bra från början – förståelse är en nyckel.

    Sakta började ekipaget tölta igång i taktfast, kraftfull tölt i lägre form med en stark överlinje. Siggi Matt inledde med att lovorda Toppurs balans, men sedan var tystnaden i ridhuset påtaglig, bortsett från det taktmässiga hovklappret.

    Snart stannade Jamila upp och byter från att ha tygeln i bettringen, till att sätta den i nosgrimman. Uppvisningen fortsatte till en lika tyst och förbluffad publik. Lyhördhet, mjukhet och form förblev densamma.

    – Ni är så tysta? säger Jamila Berg och får svar av Edda Rún:
    – Vi bara beundrar hur otroligt vältränad han är, det är fantastiskt att se. Hans mjukhet är otrolig, det ser ut som att du har silke i handen. Less is more – det är så viktigt. En bra häst blir man lätt girig med för att göra mer, men ibland är less is more.

    Avslutningsvis plockades även sadeln av och återigen visades skritt och tölt i öppna, som gick över i en sluta innan en förvänd sluta tog vid. Oavsett hur mycket utrustning som plockades bort kvarstod samma harmoniska intryck.

    Publiken brast ut i applåder som besvarades av en frustande Toppur, innan några korta meningar avslutade clinicens näst sista del.

    – Toppur är lycklig med dig, säger Edda Rún och Siggi Matt fyller i:
    – Han är glad att få träna igen.

    Hästens karaktär styr träningen

    Clinicens sista del, ”Siggi rider femgångshäst – Siggi berättar hur han optimerar träningen av en femgångshäst”, bestod av att Siggi Matt fick Molly Erikssons nyförvärv, Brynjar frá Bakkaktotis (f -11, e Frakkur frá Langholti, u Smella frá Bakkakoti) tyglar i handen.

    För Siggi Matt är det första gången han träffade Brynjar, som han började med att leda en kort bit, känna igenom benen och sedan förklara att han lägger stor vikt vid att ta sig tid att känna igenom hästen, inte bara sadla och sitta upp. Därefter jobbades Brynjar för hand en kort stund innan Siggi Matt satt upp och började skritta hästen.

    B403b126-f463-44a0-88cd-5491a352e8ec
    Siggi Matt, Edda Rún och Jamila Berg.

    – Nu tänker jag bara på vad han har för karaktär. Hur är han i sidorna, är han känslig?

    Utifrån den känslan gjorde Siggi Matt upp en plan för hur passet skulle fortlöpa.

    – Vissa hästar är bättre att starta i tölt, andra i trav.

    Slutligen kom ekipaget fram i tölt, där det framgår tydligt att Siggi Matt lever som han lär – lätt sits och med bred handposition töltade ekipaget inledande med mycket böjning på böjt spår. Genom arbetet vill Siggi Matt hjälpa Brynjar att länga halsen mer.

    Snart varierades de böjda spåren med fyrkansspåret, där böjningen bibehölls på långsidorna. Återigen varierades energi och en lägre och högre form. Även skrittpauser lades in och Siggi Matt använde rösten mycket för att sätta i mer energi – vilket var återkommande under kvällens clinic.

    Kort kände Siggi Matt av traven och sammanfattade sedan sin känsla så långt.

    – Han visar bra tölt och när jag bara kände lite på traven verkar det också vara en bra gångart.

    Just att variera energin i hästen poängterade Siggi Matt återigen är viktigt, samtidigt som han använde det under passet med Brynjar.

    – Det är viktigt för alla hästar att ridas i olika tempon, men också att man använder energi in och ut.

    Kommentaren följdes av hur stor betydelse galopparbete har, som både stärker hästen och som precis som resterande gångarter med fördel kan variera i energi och tempo. Efter ett gäng tempoväxlingar i galopp konstaterade Edda Rún att det finns flera fördelar.

    – Det är viktigt att inte fastna på volten – våga rid framåt.

    Avslutningsvis blev det dags för pass, där tränarparet gav flera tips.

    – Det är viktigt när man rider pass, att när man går in i passen tänker framåt, säger Siggi Matt som demonstrerade att han i den inledande galoppen sitter lätt i sadeln, för att sedan sätta sig ned inför passläggningen och försöka hitta suget framåt.
    – Går det inte är det bra att skritta och slappna av lite, inte bara på det igen direkt.

    Lika viktig som läggningen är nedtagningen, och Siggi Matt poängterade vikten att inte bara fastna i bromsen.

    – Det är bättre att ta och ge, ta och ge.

    Hur passen rids beror också på hästens pass.

    – På väldigt tvåtaktiga hästar kan man sitta ned mer i passen, på fyrtaktig hästar får man sitta lättare.