SäkerhetHar din häst svårt att stå still vid uppsittning? Finner du dig själv ofta hoppandes på ett ben efter hästen som skrittar iväg precis innan du hoppar upp? Tränaren Nina Lilja vet råd.
Träningstips: Öka säkerheten vid uppsittning
![Träningstips: Öka säkerheten vid uppsittning](https://island.tidningenridsport.se/wp-content/uploads/sites/2/2022/10/uppsittning-940x627.jpg)
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Sitta upp i sadeln är något ryttare gör så gott som varje dag. Trots det är det förvånansvärt många hästar som inte lärt sig att stå still vid uppsittningen. Hästar som inte vill ställa sig intill uppsittningspallen eller som skrittar iväg med ryttaren halvvägs upp i sadeln är en vanlig syn. Tränaren Nina Lilja, som jobbat med mängder av hästar genom åren, menar att lösningen stavas tålamod och noggrannhet.
– Jag hade själv en riktigt vild häst förut. Med den var det helt enkelt lättare att hoppa upp i farten, och jag tror kanske det är där många får problem, säger hon och konstaterar att uppsittningen måste få ta tid, precis som vilken annan träning som helst. Trots det är just momentet upp- och avsittning något många ryttare slarvar med.
Kanske är det lite väl lätt att fokusera på att själva ridningen ska bli av och glömma bort att för hästen startar ridpasset redan innan ryttaren sätter foten i stigbygeln.
Många vill mest få det överstökat
Nina Lilja tror att många har lite bråttom, både när de rider in hästar och när de träffar på en häst som tycker att själva uppsittningsmomentet är obehagligt.
– Man vill nog mest få det överstökat. Det är ganska sällan jag hör en ryttare säga ”i dag ska vi öva på uppsittning”, säger hon och skrattar. Men faktum är att en stressad ryttare ger en stressad häst.
Att hästen står still vid uppsittning är inte bara en säkerhetsfråga, det handlar även om att hästen ska vara med ryttaren hela vägen. Nina Lilja tycker också ryttaren ska fråga sig varför hästen inte vill stå still. Handlar det om att den har bråttom iväg eller tycker den till och med att det är obehagligt när ryttaren ska upp på ryggen? Förbered hästen på att du tänkt sitta upp och undvik att dunsa ned i sadeln.
– Förr var det synd och skam att sitta upp från pall men nu känns det som om i princip alla gör det. Jag tycker att uppsittningspall är toppen, både för att det är bekvämt för mig själv men också för att det blir så mycket mer behagligt för hästen.
Använder alltid pall till vardags
Med pallen blir det lättare att komma ner mjukt i sadeln, dessutom undviker du att snedbelasta både hästens rygg och sadeln. Nina Lilja säger att hon visserligen tycker att alla ska öva på att sitta upp utan pall, det är bara något man ska kunna – om det skulle behövas. Men till vardags använder hon själv alltid pall.
– Att träna uppsittning handlar om, som med all annan träning, att få hästen med dig. Om du och hästen inte lyssnar tillräckligt på varandra kommer problemen som ett brev på posten.
Nina Lilja börjar alltid med grunderna; att hästen går när hon går och står still när hon står still.
– Din häst ska vara uppmärksam på dig hela tiden och får inte älga runt, slår hon fast. Samtidigt gör hon en liten parentes, för även om hon egentligen tycker att alla hästar ska kunna stå still vid uppsittning måste det även kunna få
finnas undantag.
– Det finns hästar som är så spända eller stressade att de behöver mer tid innan de kan stå still. Det finns också en del hästar som mår bättre av att få gå lite vid själva uppsittningen än att tvingas stå helt still. Ibland är det ett bättre alternativ än att skapa bråk inför varje ridpass, säger Nina Lilja och menar att kravet på att stå absolut still faktiskt kan sätta stor press på en lättstressad häst.
– Jag vill vara lite flexibel med mina hästar. Och personligen tycker jag inte det är ett måste att de står blickstilla – om jag märker att de inte trivs med det. Alla hästar är individer.
Arbetar helst själv
Hon jobbar alltid med hästarna på egen hand, hellre än att använda medhjälpare. Men hon är noga med att påpeka att det alltid finns någon på plats som ser på när hon tränar, speciellt om hon jobbar med en ung eller knepig, häst.
Fakta
Så förbättrar du uppsittningen
Förbered hästen för uppsittningen
![_dsc3294](https://www.tidningenridsport.se/wp-content/uploads/2021/01/dsc3294-250x375.jpg)
”Först och främst: När du sitter upp från pall var noga med att aldrig ställa hästen mellan pallen och staketet eller ridhusväggen. Ordningen ska vara staket, pall, häst. Det här är grunden till en säker uppsittning. Om hästen står inkilad mellan staketet och pallen är det på tok för lätt hänt att den fastnar i pallen, eller får in den under magen, när den går iväg.
Jag jobbar mycket med uppsittningspallen redan när jag rider in hästarna. Vi tränar på att hästarna ska stå still vid pallen medan jag står på marken. Jag står på pallen och klappar hästarna eller ger dem godis. Jag klampar runt och studsar lite på pallen för att vänja hästarna vid både rörelse och ljud innan jag sitter upp. På det här sättet får du en häst som reagerar mindre när du väl slänger över benet.
Träna på att röra vid hästen i sadeln och bakom sadeln medan du står på pallen för att få den att slappna av vid beröring. Många hästar, och framför allt unghästar, tycker det är obehagligt när ryttaren kommer upp över ryggen, men har du övat ordentligt innan du sitter upp kommer hästen känna igen situationen.”
![_dsc3297](https://www.tidningenridsport.se/wp-content/uploads/2021/01/dsc3297.jpg)
Sitt upp mjukt
”Försök inte att hålla fast hästen med våld om den vill gå iväg. Vänd hellre runt den och kom tillbaka till platsen där du vill ha den. Belöna när den står still i rätt position.
Jag vill gärna ha en lätt kontakt i tygeln innan jag sitter upp. Det skapar ingen spänning i hästen som inte känner sig fasthållen, men det ger mig lite kontroll om hästen vill fara iväg.
Börja med att bara stå i stigbygeln och klappa på hästen. När den accepterar det kan du ta den andra stigbygeln. Se till att du har båda stigbyglarna innan du sätter dig i sadeln, annars blir det lätt att du dunsar ner över hästens rygg och skapar obehag. Håll kvar kontakten i tygeln hela uppsittningen och när du rider iväg.
När du väl kommit upp i sadeln, undvik att vingla runt. Om du behöver justera gjord eller stigbyglar, försök göra det i balans.”
![_dsc3305](https://www.tidningenridsport.se/wp-content/uploads/2021/01/dsc3305.jpg)
Pausa alltid innan du rider iväg
”När du väl kommit upp i sadeln kan det vara frestande att skritta iväg direkt, men undvik det. Träna i stället på att ta det lugnt. Sitt upp. Andas lite. Känn efter så att sadeln ligger mitt på hästen, gjorden är dragen och känn att du och hästen är med varann innan du rider iväg.
Ge gärna en godis, både när hästen ställer sig vid pallen och när du kommit upp i sadeln. Om hästen vänjer sig vid att det alltid kommer en godbit när du sitter på kommer den självmant att vänta en sekund på att få sin belöning innan den går iväg. Gör du det här till en rutin får du snart en häst som tigger godis innan den ens vill lämna pallen!”
Fakta
Det här är Nina Lilja
![_dsc3352](https://www.tidningenridsport.se/wp-content/uploads/2021/01/dsc3352-250x375.jpg)
Nina Lilja är B-tränare i fälttävlan och C-tränare i hopp och dressyr. Hon har ridit flera EM, NM och SM i både dressyr och fälttävlan på ponny och upp till Grand Prix dressyr på häst. Hon har även visat hästar på Breeders och i Falsterbo-finaler med placeringar i alla grenar. Hon driver sin verksamhet i Mantorp, Östergötland.
Nina Lilja om avsittning
”Precis som det finns hästar som tycker uppsittning är obehagligt så finns det hästar som blir stressade vid avsittningen. Här gäller samma sak. Traggla och öva. Tack och lov kommer du ju alltid ner, på ett eller annat sätt. Se till att hästen varvat ner ordentligt efter ridpasset och står still en stund, kanske får den en godbit, innan du sitter av. ”
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2021.
Följ Ridsport på