Nyheter
10 januari 06:02
Ridsportplus

Áfram förbereder sig för inspirerande clinic

KunskapOm knappt två veckor är det dags för islandshästföreningen Áframs clinic på Flyinge och intresset för evenemanget är stort.

Áfram förbereder sig för inspirerande clinic
Kraftfulle Hersir frá Husavik tog silver i avel på VM 2023 och är en av hästarna som kommer delta på clinicen. Foto: Lars Jansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  20 januari är det återigen dags för islandshästarna att inta Flyinge. Förra årets clinic med Mette Mannseth och snackishingstarna Viðar frá Skör (f -14, e Hrannar frá Flugumýri II, u Vár frá Auðsholtshjáleigu) och Kveikur frá frá Stangarlæk 1 (f -12, e Sjóður frá Kirkjubæ, u Raketta frá Kjarnholtum I) lockade en stor publik till ridhuset på riksanläggningen.

  I år är det tränaren Júlio Borba, den norska landslagsryttaren Nils-Christian Larsen och islandshästprofilen Olil Amble som står för kunskapen och inspirationen. För den som vill se spännande hästar kommer det finnas stora möjligheter även i år,
  – De kommer att ha tio hästar med sig, det blir ett häftigt gäng, berättar Sabina Svärd från Áfram islandhästförening står bakom evenemanget.

  Bland hästarna finns bland annat VM-snackisen Hersir frá Husavik (f-15, e Vökull frá Efri-Brú, u Hrauna frá Húsavík) som har hela 8,99 i exteriör och som dessutom mäter 154 centimeter i manken. Nils-Christian Larsen förväntas även ta med sig Gustur vom Kronshof (f -09, e Depill frá Votmúla 1, u Stygg vom Kronshof). Gustur tog VM-guld i femgång 2017 och tog brons i femgångskombination på VM 2023.
  – Tanken är att de ska vissa träningen från den unga hästen till tävlingshästen på toppnivå. Vi hoppas att det blir en härlig hästfest och folk ska komma för att träffas och njuta av fina hästar och duktiga tränare, säger Sabina Svärd.

  Stort intresse

  Det utlovas dessutom en stor marknadsgata med goda möjligheter till shopping.
  – Det är fullt inne i gången och utanför och det kommer finnas gott om tid till shopping, säger Sabina som berättar att portarna till evenemanget slår upp redan klockan 12.00 och att clinicen börjar klockan 14.00.
  – Det blir dessutom en paus i mitten, förra året hade vi lite bekymmer med att serveringen inte flöt på men det hoppas vi att det ska fungera bättre i år.

  Än så länge är intresset för evenemanget stort, trots att många i år kanske har mindre pengar i plånboken till följd av höga räntor och elräkningar.
  – Vi vill att det här ska bli återkommande och att alla ska kunna räkna med att vi gör en clinic varje år. Att det kommer just i januari tror vi kan bli en inspiration. Vi är nyfikna på allas filosofi och hoppas kunna bjuda in många ryttare och tränare framöver så vi får ta del av deras träningsfilosofi. Vi tror efterfrågan och behovet av dessa evenemang verkligen finns bland islandshästryttarna, säger Sabina Svärd.

  Ridsport digital

  99:- i månaden