Nyheter
21 juli 2023 06:20
Ridsportplus

Åsa William vägrade släppa taget om sin Prins

Lyckligt slut Åsa William och Prins från Ekorneberg har varit en bekant syn på tävlingsbanorna. Men i samband med årets SM bestämde sig Prins ägare för att sälja honom – men annonsen fick inte ligga länge på sociala medier.

Åsa William vägrade släppa taget om sin Prins
Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  I samband med årets SM såg det ut som att Åsa William skulle få skiljas från sin tävlingshäst och kompis Prins från Ekorneberg (f-08, e Gladur från Stallgården, u Embla från Domhagen). Men historien tog en annan en vändning.

  Prins visades som 8-åring av Johan Häggberg till en totalbedömning av 7.97, med bland annat 9 för tölt. Efter visningen var det dags för Prins och Johan att inta ovalbanan för några år med starter i grenarna fyrgång och T1. 2020 blev ett lugnt år för Prins då avtalet med Johan tog slut och han fick vila upp sig innan nästa uppdrag.
  – Jag hade i en ganska lång period dömt extremt mycket och i princip bara ridit mina egna unghästar och var sugen på att hitta en lite äldre häst som jag kunde komma ut på tävlingsbanan igen på. Jag frågade uppfödaren Mia Johansson om jag fick rida Prins åt henne medan hon funderade på om hon skulle ha kvar eller sälja honom. Mia är en gammal vän till mig, det var faktiskt hos henne som min islandshästpassion startade runt 1990, berättar Åsa.

  2021 började paret Åsa och Prins att tävla ordentligt tillsammans och på SM det året uppnådde dom de fina siffran 7.40 i den nya grenen T2 som Prins inte hade startat i med Johan.

  – Sedan dess har det flutit på, jag har ridit och Mia har använt honom lite i sin avel. Tyvärr har han väldigt få avkommor i ridbar ålder och ingen är avelsbedömd så hans blup har sjunkit som en sten med det systemet som finns idag. Nu är det alltså väldigt dyrt även för ägaren att betäcka med honom och eftersom tävlandet har gått riktigt bra var det ett bra tillfälle för Mia att sälja nu. Jag la ut en annons på honom redan under SM för jag tänkte att en potentiell köpare kanske var på plats och ville titta på honom där. Inte helt utan en dålig känsla i magen gick jag till sängs, hästarna är ju ens vänner, och vissa ligger närmare hjärtat än andra, säger Åsa.

  – När jag kom hem pratade jag med min man om det, för övrigt den bästa stöttepelare man kan ha i livet, och vi var eniga om att vi skulle försöka få behålla Prins. Han är en så otroligt vänlig och härlig häst som ger oss så mycket glädje i vardagen. Att det går bra på tävling är såklart en bonus men våra vardagsträningar hemma på skogsvägar och ängar är mitt sätt att få energi, att koppla av och det gör mig alltid lika glad, säger Åsa som berättar att de bestämde sig för att köpa hingsten.

  Dagarna efter SM plockades annonsen bort från sociala medier och Åsa hade fått sin Prins till slut.

  Ridsport digital

  99:- i månaden