Sport
13 januari 06:15
Ridsportplus

”Det finns mycket kvar i honom”

VM-segrareEn säsong långt över förväntan lämnar Máni Hilmarsson ­bakom sig med guldhästen Gljátoppur frá Midhrauni. Som kronan på verket red ekipaget hem ett VM-guld i T2. Nu ligger fokus på framtiden.

”Det finns mycket kvar i honom”
Mani Hilmarsson och Gljatoppur tog VM-guld i T2 i somras. Foto: Lars Jansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  När Máni Hilmarsson och Gljátoppur frá Miðhrauni (f –15, e Álfarinn frá Syðri-Gegnishólum, u Salka frá Stuðlum) slog till med personbästa i T2 under VM gav det också ekipaget en solklar ledning. Det höll hela vägen för Máni och blott 8-åriga Gljátoppur, som fick en medalj i guldfärgad valör. 

  Vad har Gljátoppur betytt för dig?

  – Väldigt mycket, han är en fantastisk häst. Det är inte många gånger i livet man får en sådan häst, som har allt så som Gljátoppur. Han har gångarter, lynne och är otroligt mjuk. 

  Fakta

  Máni Hilmarsson

  Ålder: 25 år. 

  Bor: Stångberga gård, Brottby.

  Närmaste familj: Tre bröder, en syster, sambon Jenny Wiström och border collien Blökk. 

  Äter helst: Något snabblagat. 

  Istock-1010812510
  Istock

  Inspireras av: Bra ryttare.

  Skulle aldrig: Äga en mus.

  Drömmer om: Att bli en bättre ryttare. 

  Skulle ha med på en öde ö: Daníel Ingi Smarasson, han skulle hålla stämningen. 

  Något oväntat om dig: Planerar mycket i huvudet, är dålig på att kommunicera planen till andra.

  Expandera

  – Mjukheten tycker jag kanske är bäst, den är en mjukhet både i rörelserna och genom kroppen. Jag tror det är därför han kommit så långt så ung, men också tack vare hans lynne. Det finns mycket kvar i honom, det här är bara början.

  Hur ser planerna ut för kommande utomhussäsong?

  – Gljátoppur kommer faktiskt att få vila från tävlingar och i stället stå på EU-seminstation. Jag tror det blir bra för honom med en paus, han har gjort bra ifrån sig under sin första riktiga säsong. Sedan kommer vi att satsa mot VM 2025. 

  – Just nu känns det lovande med Líf frá Runnum (f –15, e Sproti frá Runnum, u Gríma frá Lynghaga) som jag planerar att starta i femgång och stilpass nästa år, kanske även någon töltgren. 

  Finns det någon mer häst i stallet som känns extra spännande?

  – Jag har en 4-årig hingst som jag tycker mycket om, Höfðingi från Kejsarängen
  (f –19, e Hróður från Gröna Gången, u Fjöður frá Enni). Han visades med en helt okej bedömning i somras, tanken är att han ska visas igen nästa år. Jag tycker att han har lite x-faktor med lovande gångarter och bra temperament, man ser honom i mängden.

  Mani Sm-guld + _mal1678
  En lycklig segrare efter SM 2023. Foto: Sandra Nordin Johansson

  I somras visades den första avkomman efter Gljátoppur av din bror Hrúni Hilmarsson, berätta mer!

  – Laufey frá Borgarnesi (f –19, e Gljátoppur frá Miðhrauni, u Sól frá Sólheimatungu) ägs av min bror. Jag såg henne i våras och fick en film på henne en vecka före visningen, ett jättelovande sto. Under visningen blev hon lite rädd och gick inte lika bra som hon kan, men det blev ändå en bra visning för en 4-åring. Flera avkommor efter Gljátoppur rids in nu, det ska bli spännande att se flera som förhoppningsvis kommer till visning nästa år. 

  Vilket är ditt bästa tävlingsminne?

  – Det finns så många. Det var otroligt roligt med T2 på VM i år, precis som när jag vann VM-guld i femgång 2017 med Prestur frá Borgarnesi (f –09, e Klerkur frá Bjarnanesi, u Drottning frá Þverholtum). Mest förvånad blev jag 2016 när jag blev isländsk mästare, det var jag inte alls beredd på. När de ropade upp tredje plats var jag på väg in, men så sa de ett annat namn. Samma med andraplatsen, det var lite roligt. 

  Vilket är ditt värsta tävlingsminne? 

  – Det var många år sedan, jag tävlade en häst på Island som kunde bli rädd om något flaxade till. Dagen innan kändes det jättebra, men under tävlingen satt någon på läktaren med en filt över sig. Hästen blev jätterädd och stannade, jag satt av och skulle ta tyglarna över huvudet. Då slet han sig, sprang några varv och jag fick gå därifrån utan häst. Det var lite pinsamt, alla tittade. 

  Ridsport digital

  99:- i månaden