CEMNär ett av Skáneylands avelsston drabbades av CEM förvandlades ett framgångsrikt år till en tuff prövning. På SIF Avels höstmöte delade de sin berättelse.
Drabbade gården: ”Tror det finns ett stort mörkertal”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det såg ut att bli ett fantastiskt år för Skáneyland när deras uppfödning Stáli från Skáneyland blev den högst bedömda svenskfödda 4-åriga hingsten någonsin. Men det blev ett tufft bakslag när ett av deras avelsston testades positiv för sjukdomen CEM. Under SIF Avels höstmöte delade de med sig av sin historia.
En stor del av SIF Avels höstmöte vigdes åt CEM, Contagious equine metritis, en smittsam livmoderinflammation hos häst. En smitta som sprids genom bakterien Taylorella equigenitalis. Tidigare i höstas kom beskedet att det skett ett utbrott bland islandshästar i Sverige.
– Det här är något vi inte pratat så mycket om i Sverige. Att det har hittats på en gård i södra Sverige där det inte kan härledas till ett annat land gör att vi blir oroliga att det finns mer utbrett i Sverige än vi vet, sa Heimir Gunnarsson, avelsledare på SIF Avel, under höstmötet.
Han berättade att utbrott av CEM är vanligare i Tyskland och Danmark.
– CEM leder till infertilitet. Det blir stora ekonomiska konsekvenser för uppfödarna och vi kommer behöva ta det på större allvar än tidigare, sa Heimir Gunnarsson som också berättade att det länge fanns krav på att alla islandshästhingstar som betäckt i ett annat land skulle uppvisa ett negativt CEM-test.
– Kraven togs bort för cirka tre år sedan på grund av lagförändringar i EU eftersom det ansågs strida mot EU:s lag om fri handel, förklarade Heimir som därefter presenterade de uppfödare som blivit drabbade.
Ett sto som inte blev dräktigt
Skáneyland var på plats för att bidra med sin historia kring utbrottet på gården. Skáneyland är en av Sveriges fem Hedersuppfödare och har bland att fött upp Hrisla från Skaneyland som tog VM-guld i avel 2007. I somras visades Stáli från Skáneyland (f-20, e Sörli från Skáneyland, u Hrisla från Skáneyland). Stáli blev historisk genom att bli den högst bedömda 4-åriga svenskfödda hingsten genom tiderna.
Skáneyland drivs av Sussie Lund Lindberg och Niels Lund. Även deras dotter Mette Lund Lindberg är högst involverad i verksamheten.
Det var med tunga steg som Sussie Lund Lindberg stegade fram på avelsmötet och öppenhjärtigt delade med sig av historien.
– Ja, tyvärr är det så att vi drabbats, det var rena rama turen att vi upptäckte det i tid, berättade hon.
Ett av uppfödarnas avelsto blev inte dräktig. Planen var att köra stoet till en annan hingst, men stoet blev halt och kom aldrig iväg. Hemma på gården fanns en unghingst med hög BLUP och beslut togs att använda den hingsten.
– Det hade varit massor problem, hon hade blodägg och annat. Hon tog sig inte med unghingsten heller, berättade Sussie.
I samma veva kom Mettes hingst Sörli från Skaneyland hem från Danmark. Han har stått stationerad där under sommaren för seminering. I Danmark är det hårda restriktioner kring CEM efter ett större utbrott, och alla hingstar som verkar i avel testas innan, under och efter säsongen.
– Jag föreslog att vi skulle betäcka stoet med Sörli – men Mette ville att vi skulle CEM-testa henne innan eftersom Sörli var garanterat negativ, sa Sussie Lund Lindberg.
– Jag tänkte att det är ju inga problem, klart att vi gör det.
CEM-prov togs på stoet och veterinären ringde upp och berättade att stoet var positiv för CEM.
– Jag sov inte på hela natten utan låg bara och tänkte ”Var kommer det ifrån?”. Hon hade föl vid sidan, tankarna gick om fölet var smittat, hur många andra hästar på gården är smittade – det var så många tankar.
Flera hästar testades
Det blev starten på en lång rad tester. De började med att testa unghingsten som stoet betäckts med, han var positiv. Fölet stoet hade vid sidan var negativ.
– Vi meddelade ägarna till hingsten stoet betäckts med 2023. De testade honom och han var negativ.
– Alla de andra fyra unghingstarna som gick i samma flock som unghingsten vi betäckt med i år testades positiva. Avelsstona som gått med det smittade stoet var negativa, fortsatte Sussie Lund Lindberg.
Alla hästar som testats positivt isoleras omgående.
Ett test kostar cirka 3 000 kronor plus moms inklusive veterinärkostnad
Ett annat sto på gården var betäckt med samma unghingst – men det stoet var negativt. Hon testades två gånger med sex veckors mellanrum och var negativ på alla tester. Skáneyland testade alla sina avelsston.
– Ett test kostar cirka 3 000 kronor plus moms inklusive veterinärkostnad.
Det smittade stoet började behandlas. Fem dagars behandling med tvätt av könet i flera omgångar med lactacyd, hibiscrub och sedan en salva med antibiotika, sköljning av livmodern och lägga in antibiotika, plus en spruta i blodet. Stoet isolerades också.
Med unghingstarna blev det stora utmaningar – de var inte mycket hanterade innan.
– Vi fick driva in dem i stallet. Varje dag fick vi sedera dem eftersom de ska skafta ut penis så man kommer åt att tvätta noggrant överallt. Sedan är det noga att byta handskar mellan varje och att tvätta svansarna. Plus spruta dem. Vi hade ett ”snopp-spa” utanför stallet. Efter behandlingen ska de sen testas negativt ett antal gånger för att få verka i avel igen.
Smittskydd i fokus
Sussie Lund Lindberg berättade också att de under den här perioden inte kunde ta in några andra hästar eller människor i stallet, och att det blev tydliga regler kring kläder för att inte sprida smittan vidare. Dessutom desinficerades allt och stallet sanerades. Grimmor, grimskaft, träns, spannar, vattenbaljor och all utrustning som kan ha kontaminerats tvättas och Virkonas.
– Ni vet de här rosa fina himlarna som varit under hösten? Det är ett Virkon-moln från vår gård som lyst upp. Det är så det känts.
Under året är deras Stáli från Skaneyland en av de hingstar som fått flest ston i Sverige.
– Vi var jätterädda för att han på något sätt skulle vara smittad. Men det var han inte och vi blandar aldrig våra egna avelsston med de ston som kommer för betäckning så smittorisken var låg, berättade Sussie Sussie Lund Lindberg som framöver kommer att be alla stoägare som kommer för betäckning om att visa negativt CEM-test.
Ekonomiskt bakslag
Totalt uppskattar Skáneyland att CEM-utbrottet på gården kostat dem runt 100 000 kronor inklusive alla extra arbetstimmar, plus att de har två första klass-ston som inte är dräktiga, vilket är ytterligare en ekonomisk förlust för uppfödarna.
Jag tror det finns ett stort mörkertal därute
En av åhörarna frågade om Skáneyland fått någon hjälp av sitt försäkringsbolag men Sussie Lund Lindberg berättade att hon var besviken.
– Läs era villkor noga och kolla med ert försäkringsbolag vad som gäller, sade hon.
Fler frågor dök upp, som om de sett på det smittade stoet att hon var drabbad.
– Det syntes inte på stona, det enda var att de inte blev dräktiga. Vi tog vanliga bakterieprov men CEM syns inte syns där. Det krävs en egen odling eller ett PCR-prov för att upptäcka smittan.
– Samtidigt har vi bekanta i Tyskland, där CEM är mycket vanligare. De hade fyra ston som var smittade men ändå var dräktiga. Jag tror det finns ett stort mörkertal därute.
Sussie Lund Lindberg berättade hur Skáneyland tänker i dag kring smitta.
– I dag är alla hästar som vi testat fria. Eftersom vi inte trodde vi hade det från början så kommer jag aldrig kunna säga att vi är fria, men vi kommer att testa alla hingstar varje år och kräva att alla ston som kommer är testade. Det räcker med att det första stoet som kommer är smittat så smittar det resten av stona.
Vill du läsa mer om CEM? Läs vår artikel från statsveterinär Gittan Gröndahls föredrag.
Läs mer om CEM om SVA. Här hittar du information.
Följ Ridsport på