Avel, Hästägartips
12 april 06:15
Ridsportplus

Följ stoets dräktighet i appen

ReproduktionPrecis som det finns appar för att följa människors graviditeter finns det så klart appar för att följa stoets dräktighet fram till fölning. Ridsport har testat tre som är gratis.

Följ stoets dräktighet i appen
I väntans tider – men när kommer fölet? Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  ”Gravidapp” på svenska

  Mitt föl.

  Appar Mitt Föl
  Mitt föl.

  App innehållande fina illustrationer och nyttig checklista. Appen har en bra nedräkningsfunktion där du både ser hur många dagar av dräktigheten som gått men även hur många procent som förflutit. I appen finns även information kring fölets utveckling, stoets behov och  vad du som stoägare behöver tänka på. Extra plus att appen är på svenska, och så klart extra plus för illustrationerna som för tankarna till en ”gravid-app”.

  Vad Ridsport erfar går det inte att ha mer än ett föl registrerat, alltså kan du inte följa flera dräktiga ston i appen samtidigt.

  Lite svårt med engelska 

  Appar Myfoals

  Myfoals.

  MyFoals.

  En app skapad i Frankrike, men på engelska. Här finns möjlighet att föra in information om stoets tidigare dräktigheter, du får en nedräkning med hur många dagar det är till beräknad fölning. Du kan ha flera ston i appen, och också fylla i vilka tecken stoet brukar visa inför fölning. Du kan också fylla i om stoet aborterar fostret. Detta känns som en enklare form av journalsystem. 

  Finns endast för Android. Har du svårt för engelska kan vissa saker vara svårt att förstå.

  Pedagogisk påminnare

  Appar Filiumapp
  Filiumapp.

  Filiumapp.

  Pedagogisk app men bra påminnelser om när det är dags för EHV-1-vaccin, avmaskning och andra hållpunkter i dräktigheten. Du kan föra in grundlig information om betäckningen och för en liten årskostnad år kan du också bjuda in din veterinär. Du kan också fylla i om fölet bärs av ett surrogatsto.

  Appen är från början från Nederländerna men du kan välja engelska som språk. 

  Den engelska versionen är inte helt översatt, därför förekommer nederländska ord vilket ibland gör det svårbegripligt.

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 5/2024.

  Ridsport digital

  99:- i månaden