Träningstips
4 mars 06:22

Så hittar du rätt takt i tölten

TräningstipsHan har i många år toppat de svenska resultatlistorna i tölt och hävdar sig även internationellt. Kristján Magnússon har en välgenomtänkt plan där takten är A och O. Här delar han med sig av några tips för att hitta rätt takt.

Så hittar du rätt takt i tölten
Kristján Magnússon på Oskar från Lindeberg Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

1. Lär dig att känna takten och identifiera taktproblem

Taktproblem är väldigt vanligt och oavsett nivå är det något man måste jobba på – varje dag. Bra takt är viktig i alla gångarter, alltid. För att hitta en bra takt krävs en lösgjord häst med bra framåtbjudning och som söker sig fram till bettet. Rätt takt handlar om en känsla, har man svårt att känna takten är ett bra tips att lyssna. Sök fram videor med bra takt, passtakt och travtakt och öva på att höra skillnaden, det blir väldigt tydligt. Oavsett pass- eller travtakt handlar det om att koppla ihop fram- och bakdel, ryggen kopplar samman dessa och när den är med kan du börja jobba. Många tänker på formen framifrån och att det ska göra hästen lös i kroppen, men bakdelen måste med för att få ren takt.

Kristjan Magnusson
Kristján Magnússon är sedan många år en del av det svenska landslaget. Han red A-final i både T1 och V1 på VM 2023, tog NM-silver i T1 och NM-brons i fyrgångskombination på NM i Herning 2024.

2. Börja med att hitta knapparna i skritt

Skrittarbetet är det absolut viktigaste, och här måste du hitta en ridstil som passar hästens individuella exteriöra förutsättningar och anpassa efter problematiken. Har du en häst som inte går fram till handen är det vad du ska fokusera på, medan hästen som är för pigg måste tas ned i tempo. Börja få loss hästen genom att flytta den ett halvt steg – sedan direkt fram mot handen. Övningar som öppna och sluta är bra, men det är just övningar som också måste avslutas. Hitta en ridstil som fungerar. Våga testa nytt!

3. Hitta kvickare framben för att bli kvitt passtakt

Det finns många anledningar till att en häst blir passtaktig. Det kan handla om att hästen blir styv i handen eller att den inte alls går fram till bettet, vilket ofta beror på dålig framåtbjudning. Oavsett anledning vill man på en passtaktig häst gå mer mot travtakt – tölten ligger mellan pass och trav. Den styva hästen behöver lösgöras och få  rörelsen genom kroppen. Till skillnad mot vad många tror så är det mycket viktigare att ha kontroll på bakdelen än framdelen – allt syftar till att få en aktiv bakdel som lyfter ryggen och får hästen fram till handen, då kommer takten. En passtaktig häst behöver få kvickare framben, och då kan skoning och boots vara till hjälp.

Fakta

Om att renodla takt 

Taktproblem löser sig inte över en natt – våga gå utanför boxen och testa. Det finns inte bara en väg till Rom. Det du inte gillar behöver du inte fortsätta med, men genom att testa nytt utvecklar du dig själv som ryttare.

4. Travtakt – det ärliga taktproblemet

När en häst töltar i travtakt handlar det om att hitta längre bakbenssteg och en aktiv rygg. Jag tycker att travtakt är lättare än passtakt att komma till rätta med – passtakt kan lätt misstas för ren takt. För att komma till rätta med travtakt handlar allt om att koppla ihop fram- och bakdel.

5. Våga lyfta upp framdelen och lämna det böjda spåret

Det är lätt att fastna på böjda spår och med nosen nere, men det är jätteviktigt att våga prova att lyfta formen efter hästens förutsättningar. Hästar som reser sig snabbt och får underhals får man ha lite koll på. Testa att lämna det böjda spåret och lyft formen, se hur det känns i hästens rygg. Hästar är gjorda för att gå rakt framåt och att balansera sig själva, vi måste våga lämna de böjda spåren. Precis som öppna, sluta och skänkelvikningar är volter och böjda spår övningar, och övningar måste avslutas.

6. Ge hästen tid för att muskla om sig

Hästen musklas efter hur den använder kroppen, så när hästen hittar bättre takt tar det tid för den att muskla om sig. När vi börjar hitta en bra takt kan vi utveckla tempo med bibehållen takt. Vi måste se träningen som en bank vi sätter in pengar på – för att plocka ut pengar måste vi först ha satt in dem. Vardagsträningen är insättningar som möjliggör att vi en gång i veckan eller varannan vecka kan ha roligt. Även om takten är bra i dag måste jag fortsätta jobba, för att takten ska vara bra i morgon. 

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport Island 2024.