Träningstips
25 mars 06:21

Utveckla din ridning med rätt tajming

Bättre ridkänslaVill du rida en bättre tölt, hitta bättre flyt i galoppen och bygga en hållbar häst? Två av nycklarna till utveckling är tajming och förståelse för hästen. Det menar Åsa Nevander Holmén, utbildad Ridlärare IV.

Utveckla din ridning med rätt tajming
Tajming och ridkänsla går att öva upp, menar Åsa Nevander Holmén. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Oavsett vad du har för målsättning med din häst och din ridning är det viktigt att hela tiden sträva mot att utvecklas på ett eller annat sätt.

– Om du inte utvecklas är det lätt att hästen blir lite, lite sämre hela tiden rent muskulärt, säger Åsa Nevander Holmén. 

Hon driver Hreyfing Islandshästcenter, är utbildad Ridlärare IV, nationell sportdomare, gæðingalistdomare och C-tränare. Åsa har också varit en del av det svenska landslaget.

En viktig del i ridningen är ryttarens tajming. Vad är då en bra tajming?

– Tajming i ridning handlar om att veta när du ska lägga på en hjälp eller när du ska ge en signal till hästen, med vilken intensitet och hur och varför du ska ge just den signalen – och när du ska ta bort signalen, förklarar Åsa.

Träna din ridkänsla

Tajming handlar en hel del om ridkänsla och för de som inte har det helt naturligt finns det glada nyheter: visst går det att öva upp.

Fakta

3 tips för att analysera din tajming

  1. Se till at du vet vad det är du frågar hästen om.
  2. Ge en tydlig signal och släpp den när hästen svarar.
  3. Upprepa övningen och se om hästen svarar på samma sätt.

– För att förbättra din tajming kan du öva i slowmotion och separera hjälperna, så att du gör en sak i taget samtidigt som du analyserar vad som händer när du ger hjälpen.

På sikt kommer du bli allt snabbare med att analysera vad som händer och tiden mellan hjälperna blir allt kortare.  Ofta handlar det om att lära sig ett system och att förändra sitt muskelminne.

– Många gånger måste ryttaren själv lära om. Hästen går det jättefort att lära om. Det är vanligt att vi själva inte vet om att vi givit hästen en signal, eller att vi inte tar bort signalen tillräckligt snabbt när hästen svarar på den.

Drömsignalen

Därför är det alltid viktigt att börja med att ge hästen drömsignalen. Det vill säga så liten signal om möjligt och ge hästen en rättvis chans att svara på den signalen. För ryttarens del kan det alltså handla om att också träna upp sin egen känslighet för hur hästen svarar på signalerna, menar Åsa, som understryker att föreståelsen för hästen, både fysiskt och psykiskt, är viktig.

– Tajming kräver också att man förstår hur hästen svarar på signalerna och att man kan anpassa sig till hästens reaktioner, konstaterar Åsa.

– Hästens liv påverkas av hur vi hanterar och rider den, och det är därför viktigt att vi tar ansvar för att förstå dess behov och reaktioner. Genom att förstå hästen kan vi skapa en bättre relation och se till att den mår bra, både fysiskt och mentalt.

Fakta

Åsas fyra ridövningar

Åsa Nevander Träningstips Rosetten+ 34
Foto: Sandra Nordin Johansson

1 Rosetten

1 Rosetten

Rosetten är en klurig övning där det verkligen gäller att hålla koll på hjälper och signaler. Övningen rids först som en snett igenom. Vid X på ridbanan ska du gå in på en åttvolt, och därefter fortsätta ridvägen snett igenom och komma ut i andra varvet än det du startade i.

En viktig del av övningen är att hästen ska vara rakriktad när du rider snett igenom. Ställ och böj när du går in på volten, rakrikta när du är mitt emellan volterna, för att ställa om när du kommer in på den andra volten. Därefter är det dags att rakrikta på det raka spåret snett igenom.

Det är många moment, och därför är rekommendationen att börja övningen i skritt. Därefter går det att lägga in andra gångarter. Ett exempel är att rida i tölt på snett igenom-linjen, göra en övergång till skritt, skritta i volterna och rida snett igenom i tölt igen. 

Åsa Nevander Träningstips Omvänd Volt Tillbaka + 33
Foto: Sandra Nordin Johansson

2 Omvänd volt tillbaka

2 Omvänt Volt Tillbaka

Den här övningen ger lösgjordhet, gymnastik och koordination. Inled med att rida en skänkelvikning från spåret in mot medellinjen. Bestäm innan hur mycket tvärning du vill ha i skänkelvikningen. Förbered för att rida tillbaka ut på spåret genom att ställa och böja hästen och sedan rida på ett böjt spår ut mot spåret. Ta sedan hjälp av böjningen och rid in en öppna. Rid på spåret i öppna. Övningen är ridteknisk och kräver sin koncentration.

– Ger du en för stark innerskänkel i öppnan finns det risk att hästen går in mot staketet. Om hästen inte gör som du tänkt måste du felsöka och fundera på vad du ger för signaler – kanske ger du för starka signaler? 

Åsa poängterar att du kan börja med övningen i skritt men därefter lägga till trav eller tölt.

– Rid gärna övningen på samma sida på ridbanan och använd sedan den andra långsidan till något annat som till exempel halter eller tempoväxlingar.

Åsa Nevander Träningstips Galoppvolter + 32
Foto: Sandra Nordin Johansson

3 Galoppvolter

3 Galoppvolter

Övningen galoppvolter är enkel att förstå med enkla ridvägar, och ska göra det lättare att arbeta mer med galoppen.

– Det är jättestärkande i sig själv att galoppera eftersom båda bakbenen är inne under hästen samtidigt, säger Åsa.

I övningen rider du galopp på fyrkantsspåret för att därefter, på olika ställen på ridbanan, svänga in och lägga volter av olika storlekar. Även här är det viktigt att planera vägen, ställa och böja hästen och sedan rakrikta när du kommer ut på spåret.

– Många islandshästryttare fattar galopp, rider några språng och saktar sedan av, när de är på ridbanan eller i ridhuset. Jag vill uppmuntra fler att rida galoppen.  

I början av denna övning kan du galoppera, sakta av och rida volten och sedan fatta galopp igen, men målet är att hästen ska kunna rulla på i galopp. 

– Mycket handlar om att bygga upp balans hos både häst och ryttare. 

Åsa Nevander Träningstips Skänkelvikning över Vägen+ 35
Foto: Sandra Nordin Johansson

4 Skänkelvikning på grusväg

Du behöver inte ha ett ridhus eller ridbana för att träna upp din tajming. Många övningar går att göra på en grusväg (eller en annan väg). En klassiker är övningen skänkelvikning på grusväg.

4 Skänkelvikning

– Var noga med vilket spår du rider, alltså var på vägen du rider, och gör en plan för hur mycket tvärning du ska ha i skänkelvikningen – annars blir det svårt att analysera om hästen tar dina hjälper, säger Åsa.

Rid först rakt fram, se till att hästen är rakriktad och spårar, förbered sedan för skänkelvikning. Rid skänkelvikning från ena sidan på vägen till den andra och rid sedan rakt fram igen. Där efter är det bara göra om övningen.

Denna övning går att variera, du kan välja att börja tölta och trava mellan skänkelvikningarna, eller rida skänkelvikningarna i trav eller tölt. Bestäm bara innan när eventuella övergångar ska ske så du har en plan, som du sedan kan utvärdera.

Den här artikeln publicerades först i Ridsport Island 2024.

Just nu! Ridsport Island digital

49:-TVÅ månader