Porträtt
31 december 2024 06:20
Ridsportplus

”Vaknar varje morgon och är glad att jag får gå ut och rida”

ReflektionRidsport Island har snackat med ett gäng ryttare om det gångna och stundande året. Näst på tur är Frida Lindström som både hävdat sig på tävlingsbanorna samtidigt som hon varit en ledstjärna för alternativa metoder.

”Vaknar varje morgon och är glad att jag får gå ut och rida”
Frida Lindström med sina två bruna kompanjoner, Júdit och Benni. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Till vardags driver Frida Lindström Forsen Islandshästar i Riddarhyttan, Västmanland. Under året har Frida både synts på tävlingsbanorna med Benni från Knutshyttan (f -10, e Vaki från Österåker, u Brún frá Kúskerpi) och på clinics i halsring på Júdit från Stenbjar (f -16, e Vaki från Österåker, u Brá från Stenbjar). Frida och Júdit blev också det första ekipage att vinna Alternativa Mästerskapen i fysiskt format, även det på halsring. Tävlingen gick under Wångens islandshästdagar där ekipaget även höll en clinic i att rida med halsring tillsammans med Anna Andersson.

    Vilka har varit de största höjdpunkterna för dig och dina hästar under det gångna året?

    Frida Linström Judit
    Frida och Júdit. Foto: Privat

    – Stoltast, och största för mig, var att i år få vara med på Strawberry Arena. Först clinicen med Lag-SMtjejerna och sedan clinicen med Júdit.

    – Det har också varit att jag har fått utvecklas med en ny sak – halsring. Att ha fått känsla för det, att man kan kommunicera med hästen utan att ha bett i munnen. Sedan hade jag ett fint SM med Benni, och vi vann en nationell tävling på Stenholmen.

    – Efter utbildningen till Ridlärare IV är det en enorm stor skillnad att undervisa, man får verkligen kvittot på elevernas utveckling.

    Hur har du hanterat eventuella motgångar eller svårigheter i år?

    – Det har varit ett bra år, tycker jag. Inga skador på hästarna, de har fått vara friska och det har rullat på med allt på gården. Vi har haft lagom med kurser. Sammantaget har det varit ett bra år.

    Finns det några specifika mål du har satt upp för nästa år, både på och utanför hästryggen?

    – På hästryggen vill jag vara bättre på Benni än i år, man vill ju alltid vara bättre. Júdit vill jag se om vi kan kvala i fyrgång och tölt till SM, vi får se om vi kan ta oss dit. Jag har ägt henne i ett år nu, vi har inte ridit någon ovalbanegren än utan under det här året har jag lärt känna henne. Vi har varit med på clinics och Alternativa Mästerskapen. Benni hoppas jag blir snabbare och starkare, att alla moment fungerar i stilpass – nedsaktningarna har inte varit på topp.

    Frida Lindström Lag-sm
    Lag-SM clinic under Stockholm International Horse Show. Foto: Privat


    Vem eller vad inspirerar dig mest i din ridning och träning?

    – Elever ger mig jättemycket inspiration, de gör att jag hela tiden vill utvecklas som ryttare och instruktör.

    – Hästarna inspirerar mig också – jag vaknar varje morgon och är glad att jag får gå ut och rida. Nu har jag jobbat flera hästar från marken i töm, det vill jag utveckla nästa år. Efter årets resa med halsring känns det kul att hitta på en till del att bli bra på. Man blir ju bra på det man övar. Det är jättebra att se hästarna och hur de kan jobba både avsuttet och tillsammans. Jag var i Portugal i höstas och blev inspirerad av att se portugisiska ridskolans arbeta från hand, det är en helt annan nivå. De ska inte bara gå runt, utan komma till bärighet utan ryttarvikt på ryggen.

    Frida Lindström Benni Från Knutshyttan _mal9864
    Frida Lindström och Benni. Foto: Sandra Nordin Johansson


    Har du något nyårslöfte?

    – Jag satsar på Benni och att hålla i och gå på gym en gång i veckan. Helt enkelt bara hålla i min och hästarnas träning.

    Vilken är din favoritövning och varför?

    – Övergångar och halt, för det ger så många sanningar om hästen är med dig i övergångarna, behåller bärigheten och är ridbara. Det säger otroligt mycket om var man har hästen, exempelvis om hästen kan göra halt utan att trilla på framdelen.