Hästliv
26 maj 09:44
Ridsportplus

Áfram islandshästförening drar till Tyskland

Kronshof Special De har förberett sig hela våren för att åka till Tyskland och en av världens största tävlingar. Nu har ett gäng från Áfram islandshästförening begett sig mot den välkända tävlingen.

Áfram islandshästförening drar till Tyskland

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är inte bara en stor tävlingshelg i Sverige denna vecka med Nivå 1 på Romme, det är även Kronshof Special i norra Tyskland. Den nystartade islandshästklubben Áfram har haft som mål hela vårterminen att en grupp skulle packa transporterna och åka ner för att delta. Det är åtta ryttare som kommer landa på Kronshof, men hela gruppen är uppemot 20 personer. Gruppen från Áfram kommer likt ett base-camp på Mount Everest utgöra en svensk koloni mitt bland likasinnade tyskar.

Kronshof Special tillhör en av de största tävlingarna i världen med hundratals ryttare från hela mellersta Europa. Det är en försmak inför sommarens VM i Holland och de som placerar sig i toppen på Kronshof Special brukar även ha en framträdande roll på VM.

– När vi startade Áfram så var det två saker initialt som vi trodde på och som vi hoppades skulle ge tillbaka till alla medlemmar, men även gynna sporten och distriktet i stort. Det första vi sa att vi ville göra var att anordna någon form av clinic som gav alla närvarande en ny typ av upplevelse. Vi var så klart överväldigade över gensvaret, för vår andra aktivitet gick i samma anda, bidra och möjliggöra ännu en ny typ av upplevelse för islandshästkretsen, berättar ordförande Ida-Maria Blücher Edenius och fortsätter:

– Den andra aktiviteten vi hade planerat var just att skapa de förutsättningar som behövdes för att fler skulle vilja, och framförallt våga, följa med ner och få uppleva en av världens största islandshästtävlingar – Kronshof Special 2023 i Tyskland.

Kunskap skapar rätt förutsättningar

Under våren har föreningen arrangerat en rad olika aktiviteter som skulle förbereda deltagarna inför resan och tävlingen. Det har bland annat varit en föreläsning med den mentala coachen Andy Svärd, flertalet hjälpsessioner i vad man behöver ha ordnat innan avresa som exempelvis TACES, vaccinationsregler, olika tillstånd, hur man anmäler sig och mycket mer. Nio olika träningstillfällen med tre olika tränare med olika inriktningar, som Daniel och Katie Sundin Brumpton samt Julie Louise Christiansen. En eftermiddag kom länsstyrelsen och besiktade alla lastbilar och släp för medlemmarna. Veterinären Caspar Logan Hegardt har hållit föreläsning där han berättade om vad som är viktigt att förbereda inför resan med häst utomlands och vid längre resor.

– Jag åker ner för att det ska bli en väldigt häftig upplevelse och rolig resa ihop med kompisarna. Det ska bli så spännande att vara på en så stor tävling, se fantastiska hästar och få chansen att själv rida på samma tävling. Samtidigt verkar det vara härlig miljö och stämning runt omkring. Jag tycker verkligen att fler ska ta chansen att åka iväg som ett kompisgäng till tävlingar utanför våra egna gränser, viktigt att kolla är vilka vaccinationsregler som gäller, vilka krav och tillstånd som krävs av den som kör transporten samt att man även behöver ordna med Traces, berättar Linda Andersson som ska starta V2, T3, F2, P2 och PP1 på tävlingen.

Ridsport digital

99:- i månaden