Avel
17 maj 2022 06:30
Ridsportplus

Förlossningsfång svårt att häva

FölningAtt fång är en sjukdom som yttrar sig i hovarna är väl känt, men alla vet kanske inte att ston kan drabbas av förlossningsfång efter fölning. Detta kan vara besvärligt att häva.

Förlossningsfång svårt att häva
Så här ser en fullständig efterbörd ut. Foto: Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Veterinär Agneta Tegnér har lång erfarenhet av fölston och berättar  att förlossningsfång ofta beror på en infektion i livmodern.
    – Den är oftast orsakad av kvarbliven efterbörd. Antingen för att efterbörden har suttit för länge eller för att det blivit kvar en liten bit. Då bildas det toxiner som kommer ut i blodet och orsakar fång.
    – Förlossningsfång är en av de svåraste varianterna av fång att behandla, så det är viktigt att försöka förebygga.

    Var först och främst noggrann med att kontrollera efterbörden så att allt har kommit med ut; lägg ut den på golvet, den ska se ut som ett F med två horn.
    – Klipp aldrig av efterbörden om den hänger ut ur stoet, utan gör en knut på den. Annars finns risken att stoet går omkring i boxen med efterbörden hängande efter sig och backar något steg och trampar på den. Då riskerar man att någon del kan slitas av inne i stoet.
    – Knuten tynger nedåt så att efterbörden lättare lossnar och kommer ut. Inom cirka tre timmar brukar efterbörden normalt ha släppt. Skulle den sitta längre än sex timmar är det ett riktmärke för att stoet behöver hjälp av veterinär.

    Antibiotika kan behövas

    Agneta-tegner_lg-9-2
    Agneta Tegnér, Backagården, Klågerup, är erfaren seminveterinär.

    Behandlingen består av sammandragande medicin, ofta även sköljning av livmodern och ibland antibiotika (efter bakteriologiskt prov), liksom antiinflammatorisk medicin.

    En andra sak att vara uppmärksam på är tempen de första dagarna efter fölning och hur flytningarna ser ut.
    – Det första tecknet på livmoderinfektion brukar vara att stoet har fula, variga flytningar och feber. Därefter kan fång inträda. Därför är det bra att hålla koll på tempen dagarna efter fölning och reagera direkt om flytningarna är onormala.

    Förlossningsfång ger de klassiska fångsymtomen (se faktaruta).
    – Det kan gå ganska snabbt att utveckla fång, jag har ett skräckexempel där ett sto fått stå med efterbörden kvar två dygn efter fölning och hon fick akut fång med hovbensrotation och perforering av sulan. Det stoet fick avlivas. Så man måste vara uppmärksam och snabb med behandling.
    – Det är även viktigt att känna till att kallblod är särskilt känsliga för förlossningsfång och kan utveckla det snabbare än varm- och fullblod.

    Boxvila på mjukt underlag

    Ett sto som drabbats måste förutom behandling också ha boxvila där hon står mjukt.
    – Alla ston som får livmoderinfektion får inte fång av det, men det händer då och då och det är inte alla ston som klarar det utan måste avlivas, säger Agneta Tegnér.

    Fakta

    Förlossningsfång

    Symtomen är desamma som vid andra former av fång: kort steg och ovilja att förflytta sig, stoet verkar ömfotat och får förstärkt puls vid kotan. Åtgärdas med kylning av hoven, boxvila på mjukt underlag, antiinflammatorisk medicin och sköljningar av livmodern. Ibland även antibiotika.

    Bandage med paddar över strålarna kan verka avlastande.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2022.

    Ridsport digital

    99:- i månaden