Sport
5 juli 00:09
Ridsportplus

Landsmót: Svenskägd häst till b-final

IslandAtt ligga i topp 14 i ett startfält på Landsmót är inte fy skam – det gör nämligen Órion frá Strandarhöfði som Ólafur "Óli" Ásgeirsson och Liza Esmeralda Karlsson köpte för dryga månaden sen.

Landsmót: Svenskägd häst till b-final
Órion frá Strandarhöfði.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det blir lite svensk representation i finalerna på Landsmót när Órion frá Strandarhöfði (f -16, e Loki frá Selfossi, u Orka frá Bólstað) med Ásmundur Ernir Snorrarson i sadeln tog sig till b-final i B-flokk med poängen 8,67. Hingsten ägs av Ólafur ”Óli” Ásgeirsson och Liza Esmeralda Karlsson.
  – Jag tänkte innan Landsmót, att om han tar sig upp till milliriðill, skulle han kunna ta sig till b-final. Han har så pass bra skritt och galopp, oh my god – vad han var flott i dag, säger Óli som tillsammans med Liza fått följa sin häst via Alendis.

  Paret köpte hingsten för dryga månaden sen.
  – Vi har saknat att ha en egen hingst så vi började leta, men det var många kriterier som skulle uppfyllas, berättar Liza.

  Paret la ut krokar både i Sverige och på Island om att de var på jakt efter en hingst.
  – Sen pratade Óli med Ásmundur, de är vänner sen tidigare, som jobbar på Strandarhöfði och han sa ”Jag kan ha hästen för dig”, berättar Liza.

  Paret funderade på huruvida om de skulle åka över till Island och provrida eller inte – till slut fick Ólis bror åka och provrida Órion. Ólis bror gav besked direkt: Köp hästen.
  – Det var bara hoppa upp så lyfte hästen upp manken och kom in med bakbenen. Han hade så lätt för sig.
  – Han har fått 9 för proportioner och väldigt välrest i sig själv.

  Planen är att Órion ska bli parets tävlingshäst och att de också ska kunna använda honom i avel. Till en början blir det Óli som kommer få tävla hästen.
  – Vi har sysslat mycket med unghästar och lämnat ifrån oss hästar när de börjar gå bra på tävlingsbanan. Nu kände vi att vi ville ha en häst som vi kan fortsätta med , som har gjort lite, som är avelsbedömd och påbörjat en bra tävlingskarriär som vi kan fortsätta med i Sverige. Órion stämde in på de kriterierna.

  Óli säger att han också är nöjd med storleken på hingsten.
  – Jag är nästan 190 lång, så en häst på 148 i manken känns väldigt roligt.

  Till Sverige kommer hingsten redan nästa vecka, när paret skulle boka in nästa flyg så trodde de att det möjligvis skulle gå september. Istället lämnar Órion Island redan på tisdag.
  – Det är redan några stoägare som bokat honom, själva kommer vi inte kunna betäcka med honom i år eftersom vi redan hade bokat andra hingstar innan vi köpte honom, säger Liza.

  Vad tänker ni om b-finalen?
  – Har du sett startfältet?! skrattar Óli.
  – Man kan inte ha högre förväntningarna när han är inne på banan med de där hästarna. Han var först ut idag, vi tyckte han gjorde en jättefin uttagning och han ligger i topp 14 i ett startfält på 114 ekipage.

  B-finalen i B-flokk går på lördag eftermiddag.

  Direkt till a-final i B-flokk gick bland annat Þröstur frá Kolsholti 2 (f-14, e Framherji frá Flagbjarnarholti, u Klöpp frá Tóftum) som toppade milliridil med poängen 8,86 med Helgi Þór Gudjónsson i sadeln. Vidare till a-final gick också bland annat Safír frá Mosfellsbæ (f-13, e Hringur frá Feti, u Perla frá Mosfellsbæ) med Sigurdur Vignir Matthiasson och Sigur frá Stóra-Vatnsskarði (f-13, e Álfur frá Selfossi, u Lukka frá Stóra-Vatnsskarði) och Vilborg Smáradottir.

  Álfamær in i a-final

  Även i a-flokk reds det milliridill. Inga och Ingar Jensens uppfödning Álfamær frá Prestsbæ (f -15, e Spuni frá Vesturkoti, u Þóra frá Prestsbæ)med Árni Björn Pálsson tog sig direkt till a-final i a-flokk. Ekipaget toppade den första uttagningen och i milliridill landade ekipaget på poängen 8,91 vilket gav biljett in a-finalen som går sist på söndag eftermiddag.

  I topp och rakt in i a-final kom Leynir frá Garðshorni á Þelamörk (f-15, e Höfðingi frá Garðshorni á Þelamörk, u Gróska frá Garðshorni á Þelamörk) tillsammans med Eyrún Ýr Pálsdottir. Ekipaget fick poängen 8,94. Totalt är det sju ekipage som tagit sig direkt till a-final i grenen, men b-finalen rids under lördag kväll svensk tid.

  Hög nivå i T1

  Sist ut på torsdagskvällen var det T1 som gällde och det var sannerligen hög nivå. I topp i uttagningen kom Árni Björn Pálsson med Kastania frá Kvistum (f-15, e Ómur frá Kvistum, u Katla frá Skidbakka III). Ekipaget landade på de minst sagt anmärkningsvärda poängen 8,77. Och det var hög nivå för ta sig direkt till a-final, för att ta en plats i a-finalen behövde ekipagen rida på minst 8,37.

  För att ta sig till b-final var det poängen 7,97 som gällde.

  Under torsdagen gick stonas öppna bedömning. En sammantagen artikel med resultat från alla de öppna bedömningarna kommer under fredag.

  För fullständigt resultat från dagen: Se Horseday-appen

  Ridsport digital

  99:- i månaden