Hästägartips
30 september 2022 11:53
Ridsportplus

Så länge håller din ridhjälm

SäkerhetRidhjälmar bör bytas ut efter tre år, även om de inte varit med om någon krasch, enligt många tillverkare. Men det stämmer inte, säger forskaren.

Så länge håller din ridhjälm
Hur länge har du använt din ridhjälm? Foto: Anna Elizabeth Photography/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På kort tid har Rose-Marie Asp i Uppsala råkat ut för två hjärnskakningar i samband med ridolyckor. Därför köpte hon nyligen en ny hjälm.
    − Det var en hjälm med Mips-funktion som ger ett bättre skydd vid rotationsfall. När jag började läsa i foldern som följde med stod det att hjälmen inte tålde att falla i golvet och att den skulle kasseras tre år efter tillverkningsdatumet.

    Rose-Marie Asps hjälm var tillverkad i september 2019, och  hade därmed bara några veckors hållbarhet kvar.
    − Jag förstår att hjälmar är färskvara, men hur mycket färskvara är det?

    Felskrivet i foldern

    Rose-marie-asp
    Rose-Marie Asp

    Efter några turer till butiken fick hon besked om att det var felskrivet i foldern. Det skulle stå fem års hållbarhet, och den tiden skulle räknas från det att hjälmen togs i bruk.

    Den aktuella hjälmtillverkaren är inte ensam om att tala om tre års livslängd, men det stämmer inte, säger Helena Stigson, forskare på Folksam som bland annat utför ridhjälmstester.
    − Tillverkarna vill gärna tala om en kortare livslängd för att få människor att byta oftare. Livslängden påverkas inte så länge hjälmen ligger ouppackad i sin kartong. Och en hjälm som inte varit med om en olycka med ett islag håller mellan åtta och tio år, även om den används flitigt.

    Några rekommendationer kring hjälmars livslängd finns inte utfärdade i arbetet med hjälmstandarder, men Helena Stigson jämför med bilbarnstolar, som rekommenderas bytas ut efter mellan åtta och tio år.
    − Det är en rekommendation som bygger på tester, och då får man tänka på att bilbarnstolar finns i bilar som kan stå många timmar i direkt solljus.

    Ingen åldersgräns hos förbundet

    Helena-stigsson
    Helena Stigson

    Inte heller Svenska Ridsportförbundet har satt någon åldersgräns på hjälmar. Det enda som är reglerat är att tävlingsryttare ska ha hjälmar med rätt märkning, och det kan även inkludera hjälmar tillverkade 2014 eller tidigare.

    En ny hjälmstandard har varit på väg i ett antal år och arbetet börjar nu närma sig mål.
    − Nu håller en konsult på att gå igenom standarden så att de krav som EU-kommissionen ställt blir uppfyllda.

    Om allt går som planerat kan en ny standard vara på plats under 2023. Något krav på att ridhjälmar ska ha rotationsskydd likt Mips, som ger bättre skydd vid en olycka, blir det dock inte.
    − Men en ny testmetod är också på väg att arbetas fram, och i den utsätts hjälmarna även för islag med rotation, säger Helena Stigson.

    Fakta

    Hjälmar

    • Då ska du byta hjälm: Om hjälmen har varit med om ett kraftigt islag eller fall ska den bytas ut. Skadorna syns inte alltid utanpå. Vissa hjälmtillverkare, däribland Samshield, tar emot hjälmar som kan vara skadade för undersökning och eventuell reparation.
    • Gällande standard: En CE-märkt ridhjälm som har tilläggsmärkning VG1, eller en hjälm märkt EN1384 tillverkad före 4 november 2014, räknas tills vidare som ”hjälm av godkänd typ” på svenska tävlingar.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2022.

    Ridsport digital

    99:- i månaden