Hästägartips
19 mars 06:20
Ridsportplus

Bygg en stövelförvaring

Ridsport tipsarSkitiga stövlar och skor är vardagsinslag för varje hästmänniska. Så här bygger du en enkel förvaring för skodonen.

Bygg en stövelförvaring
Ridsport tipsar om hur du enkelt kan bygga en egen stövelförvaring. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Jodphurs, gummistövlar, neoprenstövlar och ridstövlar, arsenalen av skodon är ofta omfattande om du äger en häst. Under den kallare årstiden, eller leriga, kanske det inte heller är säkert att du vill ta in dessa skor inomhus. Risken att lervällingen flyttar in är tämligen hög.

Vi tipsar om att bygga en enkel sko- och stövelförvaring med hjälp av en bräda och rundstav. Förvaringen kan enkelt fästas på väggen vid en grovingång eller på utsidan av huset.

Behöver inte ha höga betyg från träslöjden

Skoförvaringen är lätt att göra själv och du behöver inte ha några betyg att skryta om från träslöjden. Du tar en bräda, mäter ut hur lång du vill att skoförvaringen ska vara och sågar av. Därefter tar du rundstaven och kapar av i lagom långa längder, gärna runt en decimeter men detta är också valfritt. Därefter fäster du rundstaven med hjälp av skruv. Stavarna ska sitta med knappt en decimeters mellanrum – har du väldigt smala eller breda skor kan du behöva anpassa måttet.

Därefter fäster du plankan på väggen där du vill ha din förvaring – färdigt!

Lättstädat under hängaren

Du kan välja att hänga stövlarna antingen mellan rundstavarna eller på rundstavarna och får därför flera valmöjligheter till förvaring. Du kan lätt städa under hängaren, du spar på stövelskaften och får mer ordning.

Väljer du att ha förvaringen ute så slipper du dessutom att det regnar eller snöar in i stövlarna.

Hiss eller diss?

Tummenupp
Hiss

Redaktionens omdöme: Hiss! Enkel och billig lösning på ett vanligt förekommande problem. Enkel att göra och enkel att anpassa till omgivande miljö. Du behöver inte vara en stjärna på trähantverk för att göra den.

Fakta

Stövelförvaring

  • Vad? Förvaring för stövlar och skor.
  • Pris? Beror på tillgång på material, men under hundralappen.
  • Tidsåtgång? En halvtimme.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2021.

Ridsport digital

99:- i månaden