MageDenna artikel går igenom de olika typerna av kolik som kan drabba hästar. Vi listar orsaker, symptom och behandlingsmetoder för varje typ av kolik.
Från krampkolik till tarmvred: Olika former av kolik hos hästar
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Krampkolik
Krampkolik, eller spasmodisk kolik, är troligen den allra vanligaste orsaken till kolik hos häst, enligt Evidensia. Smärtan orsakas av kramper i tunntarmen; kramper som inte är till hjälp för att föra födan framåt utan som bara orsakar smärta.
Exakt vad som ger krampkolik är inte känt men orsaker som tros ligga bakom är stress, mögel i fodret, foder med hög andel stärkelse och parasiter i tarmväggen.
Krampkolik brukar räknas som lindrig till måttlig kolik. Hästen har ofta ont i perioder, fem till tio minuter, och den brukar sedan lugna sig, sedan kan perioden med smärta återkomma.
Hästar med krampkolik svarar ofta bra på behandling med kramplösande medicin. Ibland ger veterinären vatten och elektrolyter med hjälp av en sond.
Gaskolik
En annan vanlig form av kolik är gaskolik. Om gasproduktionen ökar, eller om gasen inte transporteras ut, ger det risk för gaskolik. Ökad gasproduktion kan uppstå när foderbyte sker snabbt, särskilt om hästen får snabbväxande gräs, kolhydratratrikt foder eller foder av dålig hygienisk kvalitet. Även parasiter, för lite motion eller inflammationer kan orsaka gaskolik, liksom giftiga växter eller vissa mediciner.
Hästen kan få lindriga symptom, men även kraftiga, så kraftiga att gaskoliken i vissa fall kan förväxlas med tarmvred.
Behandlingen består av lätt motion, kramplösande medicin och att ge hästen vatten, elektrolyter och paraffinolja med hjälp av sond, för grovtarmen ska tömmas.
Grovtarmsförstoppning
Förstoppning i grovtarmen är en ganska vanlig kolikorsak. Det innebär att hästens grovtarm fylls med packat foder som fastnar i tarmen. Ju längre fodret står stilla, desto torrare och hårdare blir innehållet och därmed svårare att få ut.
Den vanligaste orsaken är minskad aktivitetsnivå, som vid boxvila. Även plötsligt foderbyte kan ligga bakom. Det gäller också att se till att hästen får i sig tillräckligt med vatten.
Symptomen brukar vara milda i början, som att hästen inte vill äta eller att den ligger mer än vanligt. Så småningom blir symptomen tydligare, i takt med att förstoppningen ökar.
Grovtarmsförstoppning behandlas med hjälp av laxerande medel, försiktig motion, kramplösande medel och ofta ges intravenöst dropp.
Sandkolik
Sandkolik är olika vanlig beroende på hur marken ser ut. I områden där marken är rik på sand kan sandförstoppning vara den främsta orsaken till kolik alla kategorier, i områden med annan mark är den typen av kolik i princip obefintlig.
Problemet är störst när betet är dåligt och marken är så mjuk så att rötter och sand följer med när hästen betar.
Lite sand är ofta inget problem, men när hästen fått i sig mycket sand samlas den i grovtarmen. Det gör att tarmarnas normala rörelser hindras, och det gör att ännu mer sand kan samlas.
Vissa hästar får löst bajs som symptom i ett tidigt skede. Koliken blir ofta lindrig till måttlig, och det är inte ovanligt att symptomen kommer och går. Drabbade hästar kan tappa i vikt. Hästen kan också bli förstoppad, vilket gör symptomen tydligare. Det kan även uppstå förändringar i tarmläget vilket ger kraftig kolik med utspänd buk.
Behandlingen utgörs av motion, kramplösande medicin, sondning med paraffinolja och vatten, och i vissa fall dropp.
Tarmvred
Tarmvred är ett samlingsnamn för tillstånd där blodflödet till tarmen blivit avsnört.
Det handlar om att tunn- eller grovtarmen vrider sig, men det kan också bero på en fettknöl, lipom, som växer och bildar en stjälk som kan sno sig runt ett tarmavsnitt. En orsak kan också vara att tunntarmen stjälper sig in i en ficka vid levern eller vrider sig runt sig själv.
Tarmvred ger ett väldigt dramatiskt förlopp, det rör sig om timmar. De allra flesta hästar visar tydligt att de har väldigt ont, med hög hjärtfrekvens och uppblåsthet.
Tarmvred kräver operation.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 17/2024.
Följ Ridsport på