MageDet finns en hel del saker du som hästägare kan göra för att förebygga kolik hos din häst. Ridsport listar ett urval av dessa.
Så kan du minska risken för kolik
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Kolik är en av de åkommorna hästägare oroar sig mest över. Kolik kan snabbt gå från en lättare magkramp till ett livshotande tillstånd. Men vad orsakar egentligen kolik, och hur kan man som hästägare motverka det?
Det finns flera saker du kan göra för att minska risken för kolik för din häst.
Så kan du minska risken för kolik:
Regelbundna och små måltider
- Utfodra hästen med små, regelbundna måltider snarare än stora portioner. Detta hjälper till att hålla matsmältningssystemet stabilt och minskar risken för störningar.
- Ge hästen om möjligt fri tillgång till grovfoder som hö eller gräs för att stimulera en kontinuerlig matsmältning. Är din häst lättfödd kan halm vara ett alternativ. En utmaning med lättfödda hästar är att ge dem tuggtid utan att de går upp i vikt.
Tillgång till rent och friskt vatten
- Hästar måste alltid ha tillgång till friskt vatten. Uttorkning är en vanlig orsak till förstoppningskolik.
- På vintern kan vattenvärmare eller tempererat vatten vara nödvändigt, eftersom hästar dricker mindre om vattnet är för kallt.
Undvik plötsliga foderbyten
- Ändringar i hästens diet bör ske gradvis. Ett plötsligt byte av hö, kraftfoder eller bete kan orsaka obalans i tarmfloran och öka risken för kolik.
- Introducera nya foder eller förändringar över en period av 7–10 dagar.
Regelbunden motion
- Motion stimulerar matsmältningssystemet och hjälper till att förebygga förstoppning och gasbildning, vanliga orsaker till kolik.
- Hästar som går på lösdrift och/eller går i stora hagar får ofta tillräckligt men rörelse men har du din häst uppstallad på box många timmar kan du behöva se till att den får extra rörelse.
Korrekt beteshantering
Fakta
Loppfrö kan hjälpa
För hästar som går på sandig mark kan det vara en idé att ge loppfrön, eller psyllium, i förebyggande syfte. Loppfröna bildar ett slem som tros bidra till att dra sanden med träcken ut ur grovtarmen. Rekommenderad mängd är ett gram loppfrö per kilo kroppsvikt, så till en normalstor häst kan 500 gram loppfrön en gång om dagen i sju dagar vara lagom. Behandlingen upprepas en gång per månad. Anledningen till att man inte ska ge loppfrön varje dag, kontinuerligt, är att grovtarmen vänjer sig vid slemmet i loppfröna, vilket gör behandlingen mindre effektiv.
- Se till att hästen betar på rätt typ av gräs och att marken inte är för rik eller för mager. Undvik alltför frodigt bete, särskilt tidigt på våren, det kan orsaka uppblåsthet och gasbildning.
- Var också noga med att undvika sandigt bete, eftersom sand kan ansamlas i hästens tarmar och orsaka kolik.
Kontrollera hästens tänder regelbundet
- Dåliga tänder kan göra det svårt för hästen att tugga ordentligt, vilket kan leda till matsmältningsproblem och öka risken för kolik.
- Se till att en veterinär eller hästtandläkare kollar tänderna regelbundet, helst en gång om året.
Undvik överdrivet intag av kraftfoder
- Hästar är anpassade för att äta små mängder foder under lång tid. Stora mängder kraftfoder kan störa matsmältningssystemet, speciellt om de ges sällan eller i för stora mängder på en gång.
- Se till att hästens diet är balanserad och i proportion till dess aktivitetsnivå.
Parasitkontroll
- Inälvsparasiter kan orsaka blockeringar i tarmen eller skador på tarmväggarna, vilket kan leda till kolik.
- Utför regelbundna avmaskningsprogram efter rekommendation från din veterinär och ta träckprov för att bedöma parasitbelastning.
Håll stressnivåerna låga
- Stress kan öka risken för kolik. Försök att hålla hästens miljö och rutiner så stabila och lugna som möjligt.
- Se till att hästen får tillräckligt med socialt umgänge och har ett regelbundet schema för utfodring, motion och vila.
Säkerställ hygienen på ditt foder
- Kontrollera alltid kvaliteten på foder och hö. Dåligt eller mögligt foder kan orsaka matsmältningsproblem och öka risken för kolik.
Här kan du läsa mer om hygien på ditt foder
Feber och kolik?
Om hästen har feber och kolik bör veterinär kontaktas med detsamma. Symptomen kan vara tecken på att hästen har ekvint coronavirus, ett artspecifikt virus som smittar mellan hästar (inte från häst till människa).
Feber tillsammans med koliksymptom kan också ha andra orsaker, till exempel bukhinneinflammation eller grovtarmsinflammation.
Dålig design
Hästar har större risk för tarmvred jämfört med många andra djurslag, då tjocktarmen ligger fritt som ett stort U och rör sig väldigt mycket, vilket gör att tarmarna kan sno runt. Hos människan sitter tjocktarmen fast.
Hästens tunntarm hänger i ett långt tarmkrös som ger utrymme för tarmen att sno runt. Som veterinär Sara Larsdotter Davey säger: ”Det är en riskkonstruktion”.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 17/2024.
Följ Ridsport på